• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    NYXEL: Vtápný je, že po ručním nastavení a úspěšném spojení se quick setup přepne do CAP pohledu :D :D :D ... prostě mtik, no 8-)
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    NYXEL: No, vykašli se na quick setup :)
    Technicky je CAP vlastně "cokoliv" bez NATu, firewallu a DHCP, takže si to nastav hezky ručně postupně ve winboxu.
    P.S.: obšas se stačí zamyslet ;))
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    Prosím o radu. Chtěl jsem si přidat dva nové routery do CAPs, oba nové, oba aktuální systém i fw. První za deset minut hotový a "spárovány" s CloudCore managerem, druhý po přepnutí CAP režimu přestane být dostupný na webu i skrze WinBox. IP má správnou, neb na ping vesele odpovídá. Resetováno nesčetněkrát, zkoušeno různými cestami, bohužel vždy skončím na tom, že nemohu pokračovat v konfiguraci ani přes web ani skrze WinBox. Jediné SSH jsem nezkoušel...
    Pokud ho nechám v homeAPdual režimu tak maká brilantně. Máte někdo tuchy, proč se toto děje? Hlava mi nebere, že ten první makal v CAP mode na první dobrou a během deseti minut už jel s konfigurací z Ccore managera :-O ...
    JOPS
    JOPS --- ---
    hola hej,

resim takovou picovinu. Na mikrotiku mi obcas zacnou vyskakovat tyto MAC adresy. A zasira to volne IP adresy...

nejsem uplne schopnej zjistit co to dela, ale tipuji to na nejakej iPhone ci jinou podobnou zrudnost.

A je to jak kdy. Kdyz tu bylo skoleni, tak se to zasiralo strasne rychle. A vetsina tu mela iPhony ci iPady...

GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    nevali se doma nekomu nejaky 5portovy tiky na prodej za levno? idealne veci typu RB951G, ale mozna i 750G a podobny ... proste 5port gbit
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    akorat teda z linuxu se mi udrzi spojeni presne 60sekund. dafuq je to za bug zas :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    sem zkousel ted sstp s ccr1009-8g, ale tezko rict. 40mbit, coz je fofr moji linky a cpu load ~1%
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    LEXXA: CCR1016, CCR1036. Pripadne napis co chces zkusit, pokud nejsou uz uplne mimo rozpocet...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CHOROBA: Ten HAP AC je bez akcelerace a sedi to zhruba s tim co jsem nameril ja na 433GL. Ted je otazka jak moc ta akcelerace pomaha?
    A taky jak se to lisi s vykonem podle jader, protoze treba HAP AC2 ma 4 jadra ARM a je levnejsi nez nektery jiny routery s jednim jadrem MIPS.

Dokud nemam na obou koncich zarizeni s akceleraci, tak nezbyva nez to PPTP, jakkoliv je to blby (je to soukromy propojeni po linkach majoritnich ISP).
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ROENICK: mnjo, ono na x86 si to resi linux sam, libssl zavola a bud hw accel dostane nebo ne. na tile a dalsich procakach holt asi ne

bmw. tady maj i nejaky testy propustnosti

https://mum.mikrotik.com//presentations/EU16/presentation_2955_1458135277.pdf
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    CHOROBA: v roce 2018 smutny :)
    ATAN
    ATAN --- ---
    Pro site2site je nejlepsi GRE Tunnel + IPSec, pro road warrior L2TP + IPSec, zbytek je sracka.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ROENICK: mikrotik neumi lza, udp a tun. takze to "podporuje" tak z 25% a zrovna trch 25% co temer nikdo nepouziva
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    problem je, ze openvpn i sstp pouziva pro AES linuxovy libssl a ty nepodporujou acceleraci. Zatim.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ROENICK: Je to pomalej neefektivní humáč.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    LEXXA: aha pises "tak ze je to k nicemu" - takze nejde pouzit?
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    LEXXA: proc vlastne mikrotik nepodporuje openvpn? je to nekde vysvetlene?
    ATAN
    ATAN --- ---
    HW zrychleni je jen pro IPSec. A jde take o spravne nastaveni IPSec dle uvedene JOINTERem tabulky.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    JOINTER: ja jsem prave cetl ze ty novejsi hexy maji akceleraci jen na ipsecu i kdyz sstp pocita stejne sifry to jede pres cpu. a ze to mikrotik nema v planu menit. ale ja to potrebuji ne na p2p tunel ale na tunel s mim vpn providerem takze si tam nemuzu moc vymyslet jakou technologii muzu pouzit. a ipsec tam sice je ale psk maji verejne dostupny a jeste ho nemuzu zmenit. openvpn mikrotik umi tak ze je to k nicemu takze mi zbyva jen sstp
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam