• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ATAN
    ATAN --- ---
    ROENICK: potrebujes jen toto. bohuzel jeste nedavno byla dostupna verze jen s 2,4Ghz, ktera byla asi o litr levnejsi (treba to nekde sezenes), ale ted se prodava jen AC verze. Co je ale dulezitejsi, musi to byt LR (Long Range), coz znamena, ze ma vetsi citlivost (cast si lidi mylne mysli, ze to znamena, ze je to ma vetsi vysilaci vykon), coz je dulezite pro drobne wifi zarizeni (telefony, tablety apod).
    www.i4wifi.cz | Access point UBNT UniFi AC Long Range UAP-AC-LR
    https://www.i4wifi.cz/cs/210651-access-point-ubnt-unifi-ac-long-range

Pak si staci nainstalovat unifi controller na notebook a nastavit pres nej unifi antenu. Pak ta antena bezi sama. Jen asi budou chybet statistiky (mozna ne, pokud je uchovava antena).
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ATAN: a cenove ? za vse co potrebuju na domu? pocitejme jedno AP
    ATAN
    ATAN --- ---
    ROENICK: cloudkey neni treba, staci mit controller treba na vlastnim pc/ntb. Ono to nemusi bezet porad. Mne to treba bezi na domacim nasu ve virtualu. u bezdratu se podle me neda mkt srovnavat s unifi, co se tyka kvality wifi sluzby.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ATAN: to vypada pekne no. Ale co se mi zase nelibi je mit x krabek vcetne toho cloud keye, staci mi all in one jako ma MT.
    ATAN
    ATAN --- ---
    ATAN: stavu=unifi
    ATAN
    ATAN --- ---
    DELVIT: z toho, ktery nastavis
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Když dám na mikrotiku /ip pool a range 192.168.1.101-192.168.1.150,192.168.1.50-192.168.1.99, začne dhcp server nejdříve přidělovat adresy z prvního rozsahu nebo je to jedno?
    ATAN
    ATAN --- ---
    ROENICK: unifi umi wireless uplink. staci mit stavu blizko zasuvky.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    LEXXA: ja bych urcite nejradsi pouzil jeden router a nekolik tech placek na zed, ale nemam na to rozvody :/

po byte vede pres pokoj a chodbu jeden kabel v liste a pak v obyvaku pri zemi "ve zdi" a tam pak je router, protoze tam je telka, ps4, htpc/odroid a dalsi veci... a ke kompu vedle a serveru vedou dalsi kabely. Tak odtamtud mi vysila i wifina, ale na druhej konec bytu uz to neni zadna hitparada..
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    umi to ac wave2, kdyz uz neco noveho?
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ROENICK: ten ma teda jen 802.11n, ac ma napr tenhle drobek za 5,7k :)

www.i4wifi.cz | Routerboard MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
    https://www.i4wifi.cz/cs/211263-routerboard-mikrotik-rb4011igs-5hacq2hnd
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ROENICK: muze byt. ja dal prednost nize uvedene kombinaci kvuli planu nasadit CapsMan pozdeji. (jeste jsem se nedokopal to rozbehat)
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    LEXXA: rozpoctem limitovan jsem do te miry, ze za to nechci dat rekneme vic nez 5k :) jinak taky si myslim, ze ac bude stacit jeste hodne dlouho.

pripadne neco takovyho:
    www.i4wifi.cz | Routerboard MikroTik RB2011UiAS-2HnD-IN
    https://www.i4wifi.cz/cs/210574-routerboard-mikrotik-rb2011uias-2hnd-in

Mam za tim gigovej switch a na nem cca 4 zarizeni, ten bych mohl vyhodit diky tomu
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ROENICK: sel bych uplne jinou cestou. pokud nejsi limitovan rozpoctem tak hex^3 a cAP.
    za prve si nemyslim ze se ax uchyti tak rychle aby te pripadna dalsi investice stvala.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    cim asi nejlip doma nahradit RB433? ma 100Mbit a budou nam nejspis navysovat rychlost, tak nechci aby byl pripadne uzky hrdlo. Pozadavky jsou teda GLAN, 802.11ac - libi se mi moznost u tech stavebnic pri novym standardu vyhodit miniPCI kartu a pridat jinou, takhle jsem upgradnul z gčka na nko jen koupi karty.

napada me RB450 nebo pak nejaka komplet krabicka jako je RB952ui, nevim ale co ty interni anteny, spis jsem pro externi kvuli ne uplne stastnymu umisteni routeru v bytu a jak se tu resilo, ze 962Ui nema moc dobrej signal
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    popravde rozjed si SCEP na hlavnim mrkvotiku a jed ipsec + cert.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: to jsem nechtěl slyšet..No každopádně díky bude to srandy ...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    s IPSECem hodne stesti, posledni verze ROUTEROS maj spoustu zmen
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: chápu, pokud to k ničemu nepotřebuješ je to zbytečné. Navíc je to další možný vektor pokud to nepoužíváš-> nekontroluješ atd.

No nechám to rozhodnutí na později, zatím mám zábavy dost IPSec, QOS atd.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DELVIT: ja ipv6 vypinam, pac se mi s nim nechce mrdat ;-)
    a popravde - na nic ho nepotrebuju
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam