• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JOSEF_K: to by chtělo konfiguraci co tam máš.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    JOSEF_K: Jaký Mikrotik?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Sry za asi lama dotaz, ale jednu věc nechápu. Mám celkem nově UPC připojení s přenosovou rychlostí 150 Mbit/sec. Pokud se připojím kabelem přímo k jejich modemu Compal CH7465LG, tak tu rychlost skutečně mám. Pokud připojím Compal k Mikrotiku a k Mikrotiku kabelem počítač, jsem na 90 Mbit/sec. Přičemž compal zůstává v módu router, neboť přepnutí do bridge módu z nějakého důvodu nejde udělat, ale to je zase jiný příběh. Spíš nechápu to snížení přenosové rychlosti.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    JOINTER: tahle je miniPCI-e

www.i4wifi.cz | Síťová karta MikroTik R11e-5HacD
    https://www.i4wifi.cz/cs/210605-mikrotik-r11e-5hacd-minipci-e-karta-802-11ac-2-x-mmcx-atheros-5-ghz
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    JOINTER: to bys tam mel mit to co ja, R52Hn. Taky mi to ukazuje Atheros AR92xx

https://www.roc-noc.com/mikrotik/minipci/radio/R52Hn.html

JOINTER: u nas jsou na wifi stejne spis mobily a tam se nebojim, ze by sezraly vic pasma nez by mi bylo mily :)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    ROENICK: Paradoxně mi N vůbec nevadí, aspoň ty mobilní zařízení nevyžerou celý pásmo do netu a nemusím řešit QoS. :) Lokálně nic po wifi nekopíruju, tak tam je mi to jedno.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    ROENICK: Nevím přesně modely, vypadá to že to nikde neukazuje, jen AR922X Wireless Network Adapter (rev: 1) obě. Jsou ale rúzný, vybíral jsem podle citlivosti na příslušné pásmo. Je to ABGN, ac to není, ty karty jsou ještě PCI a na ac je asi potřeba PCIE.
    Já jen kdyby ti takový polepšení stačilo. Nemám moc motivaci kupovat krabici za 6 tisíc když tohle funguje, muselo by to dávat smysl - musel by o to někdo mít zájem. Já to asi jinde nevyužiju.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    JOINTER: asi bych chtel neco novejsiho ale dik. Co tam mas za wifi karty? umi ac?
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    ROENICK: Měl bych výhledově RB433GL, 3x GLAN a osazeno 2x wifi, jedna mi dělá 2,4GHz a druhá 5GHz. Uvažuju nad upgrade právě na ten 4011 s wifi. S asi 15 FW pravidlama to uNATuje něco okolo 250-300Mbit. Což je přesně akorát na linku od UPC. Jenže bych tam chtěl nějaký lepší VPN, takže bych to výhledově vyměnil. Tak pokud bys měl zájem, dej vědět do pošty.
    ATAN
    ATAN --- ---
    ROENICK: krabku nepotrebujes. pro sber statistik muzes mit ten radic kdekoliv - domaci nas (linux, windows), levny linux vps nekde v internetu, bezi to i pod dockerem.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ATAN: prave, kolega mi rikal, ze v zakladu ubigiti AP nema statistiky a na to je dalsi krabka...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ATAN: Oki, tak to bude problém vyřešen :) díky
    ATAN
    ATAN --- ---
    DELVIT: nemusi, pool je jen pro dynamic lease.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ATAN: ano, static lease vytvořím, ale ta ip adresa co nadefinuji v tom lease nemusí být v poolu? Jestli ano, tak jsem to špatně pochopil.
    ATAN
    ATAN --- ---
    DELVIT: nejak mi to nedava smysl, kdyz chci mit pevnou ip pres mac, tak vytvorim static lease, ktery s poolem nema nic spolecneho.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: jasně, to dává smysl a je to předvídatelné chování. No vyzkouším to schválně, pak dám vědět. Důvod proč to tak chci mít je, že prvních x-y IP chci mít přidělované přes mac<->IP všemu co poskytuje nějaké služby v té dané VLAN (a nechci tomu dávat IP adresu na pevno, chci to mít vše na jednom místě) a samo ostatní mají dostat IP adresy z té volné množiny. Na tohle se mě právě NEXT-POOL nehodí.

ATAN: ano, lze pokud chceš dát rozsah co není kontinuální.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DELVIT: nevim, ja mam vetsinou jednu range a pak NEXT-POOL
    ATAN
    ATAN --- ---
    DELVIT: aha, ja myslel, ze to jsou dva pooly. tak pak podle me od nejvyssi z obou rozsahu. jsem ani nevedel, ze do jednoho poolu se da dat vice nez jeden rozsah.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: jako v tom daném pořadí nebo nejvyšší celkově z daného rozsahu?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    me prijde, ze mrkvotik dycky dava ip od nejvyssi
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ATAN: Tady bych si doplnil. Není potřeba přímo cloudkey, ale je dobré mít nějakou malou destičku (Rpi) nebo jak zmiňuješ Virtuálnku na logování případně aktualizaci. Pokud je ta síť trochu složitější tak je to otrava to mít na pc/ntb.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ATAN: to jsme se nepochopili. Uvedu názorný příklad o co mě jde.

Mám vlan100, kde mám v /ip pool range 192.168.1.101-192.168.1.150,192.168.1.50-192.168.1.99.

Následně mám nadefinovaný dhcp-server jako:
    0 dhcp100 VLAN100 VLAN100pool 10m

A jde mě o to jestli ten dhcp-server začne přidělováním adres v pořadí jak jsou definovány t.j 192.168.1.101 jako první nebo jestli začne od nejnižšího t.j 192.168.1.50 (v rozsahu jsou nadefinovany nejdříve vyšší a pak nižší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam