• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    naky tooly na android i s heatmapama

5 Wi-Fi analyzer and survey apps for Android | Network World
    https://www.networkworld.com/article/3211289/5-wi-fi-analyzer-and-survey-apps-for-android.html

tohle se chystam zkusit. Nemam ani planek bytu kua :) ten by se hodil

Proklepněte si domácí Wi-Fi s aplikací Wifi Analyzer - Svět Androida
    https://www.svetandroida.cz/domaci-wi-fi-diagnostika-analyza/
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ADAM: a nemohla jednoduše odejít karta v RB. ;)
    ADAM
    ADAM --- ---
    vyresim to asi druhym mikrotikem umistenym do opacnyho rohu baraku.

spis me prekvapuje ten nahly pokles, ze v mistech, kde to driv fungovalo, to najednou nedosahne...
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ADAM: kdyz jsi na dostatecne vzdalenym kanalu a nevidis prekryv na analyzeru, nemel by te rusit. Muzes zkusit auto channel, treba se tam obcas vyskytne jeste jina wifi?

Ja dosah resil nakupem vetsich anten, ale to ty nemuzes
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    ADAM: Urcite nekdo poradi lip, ale muzes zkusit to tlacitko Freq usage a Scanner.
    AP ktere podezrivam ze je souseda (v panelaku) ma signal -55.
    A najit volnejsi kanal.
    Kazde AP vysila beacon a podle nej jde urcit silu signalu, ale podle me existence jineho AP nemusi zpusobit pokles dosahu, pokud na te wifi neni provoz, protoze pak jedine co se vysila je ten kratky beacon.

U vnitrnich spoju nelze spolehlive rict jesti nekdo jede pres vykon.
    U venkovnich je to jednodussi - kuprikladu pokud male AP lokalniho ISP s asi 14db antenou a jeste nasmerovane bokem ma na 3km silnejsi signal nez 27db smerovy spoj v limitu... :/
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ADAM: Pokud máš windows vyzkoušel bych WifiInfoView - http://www.nirsoft.net/utils/wifi_information_view.html a kouknul bych se na RSSI (RSSI: The received signal strength indicator value, in units of decibels referenced to 1.0 milliwatts (dBm), as detected by the wireless LAN interface driver for the AP or peer station.) Uvidíš tam asi vše podstatné.
    Případně inSSIDer - https://www.metageek.com/products/inssider/.

Na linuxu bych zkusil Kismet.
    ADAM
    ADAM --- ---
    resim problem s malym dosahem wifi. najednou mam nejaky nizky dosah. tam kde driv bez problemu wifi dosahla najednou neni.

muzete mi nekdo poradit, jak zvysit dosah 2ghz wifi? (na tx power nad zakonny limit jit asi nechci).

- mam podezreni, ze to muze zpusobovat sousedova wifi (na jinem kanale). je nejaky zpusob, jak zjistit, ze soused prekracuje zakonem dovoleny vykon wifi? muze to vubec zpuzobovat me problemy, kdyz jsem na dostatecne vzdalenem kanale od nej? 
    - mate prosim tip na program, kterym muzu diagnostikovat kvalitu wifi? napr. nechat ho pul dne bezet a at meri neustale dostupnost wifi. (win nebo android).

kdyztak moje nastaveni zde: 

btw: zkousel jsem misto mikrotiku (hAP zcela bez antenek) zapojit turris omnia se 3ma velkyma antenama. rozdil v dosahu 2ghz wifi byl spis zanedbatelny. (a 5ghz byl dokonce o chlup horsi).
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    LEXXA: Super, díky. Snad to nějak vymyslím.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    JOSEF_K: si pis!
    1. mas direktivne nastaveno, ze to co jde do compalu umi jen 100mbps. (s rezii to da tech cca 90)
    2. master-slave porty mikrotik opousti a doporucuje bridge

mrkni se na i4wifi. tam nekde je odkaz na youtube kde typek nastavuje mikrotik od zacatku.
    bude ti pak chybet firewall ale na mikrotik wiki najdes od...tusim nomise nevimprijmeni krok za krokem navod jak to naklikat.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Co to tak čtu, není problém tady? V ether1 je zapojenej kabel z Compalu.

/interface ethernet
    set [ find default-name=ether1 ] speed=100Mbps
    set [ find default-name=ether2 ] name=ether2-master speed=100Mbps
    set [ find default-name=ether3 ] speed=100Mbps
    set [ find default-name=ether4 ] speed=100Mbps
    set [ find default-name=ether5 ] speed=100Mbps
    set [ find default-name=ether6 ] advertise=10M-half,10M-full,100M-half,100M-full,1000M-half,1000M-full name=ether6-master
    set [ find default-name=ether7 ] advertise=10M-half,10M-full,100M-half,100M-full,1000M-half,1000M-full
    set [ find default-name=ether8 ] advertise=10M-half,10M-full,100M-half,100M-full,1000M-half,1000M-full
    set [ find default-name=ether9 ] advertise=10M-half,10M-full,100M-half,100M-full,1000M-half,1000M-full
    set [ find default-name=ether10 ] advertise=10M-half,10M-full,100M-half,100M-full,1000M-half,1000M-full

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    JOSEF_K: vlevo mas NEw Terminal, tak tam
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    mikrotik 300mbit znamena ze v idealnim svete da 150mbit throughput

JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DELVIT: Dá se to udělat někde ve winboxu? Mikrotik wiki mi zrovna dvakrát nepomohla...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JOSEF_K: z konzole: export compact hide-sesitive. Sanuj případné IP adresy atd.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    DELVIT: Stačí říct, co mám vyprintscreenovat.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JOSEF_K: to by chtělo konfiguraci co tam máš.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    S WiFi je to podobný:
    Mik kabel: 80-90
    Compal kabel: 140-150

Mik WiFi: 50-60
    Compal WiFi: 100-110

Ten Mikrotik by měl zvládnout přenosovou rychlost 300 Mbit/sec. Prostě nechápu, co to blbne...
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JOINTER: Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    JOSEF_K: Jaký Mikrotik?
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    Sry za asi lama dotaz, ale jednu věc nechápu. Mám celkem nově UPC připojení s přenosovou rychlostí 150 Mbit/sec. Pokud se připojím kabelem přímo k jejich modemu Compal CH7465LG, tak tu rychlost skutečně mám. Pokud připojím Compal k Mikrotiku a k Mikrotiku kabelem počítač, jsem na 90 Mbit/sec. Přičemž compal zůstává v módu router, neboť přepnutí do bridge módu z nějakého důvodu nejde udělat, ale to je zase jiný příběh. Spíš nechápu to snížení přenosové rychlosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam