• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    FATBOZZ: 751 uz je ale docela letitej router, ten tvuj mel navic nejaky zivoty do plusu jako kocka :) ...
    Tak mu vystroj hezky kremikovy pohreb a nech ho uz v klidu odejit do kremikoveho nebe. :D
    (taky mam jeden "afterstorm" router pod posteli, ma vypaleny jeden port a par dnu po zasahu se odmintal zapnout, zapomnel jsem ho zapojeny v zasuvce a po par dnes byl zas nabootovany :D Tak ted slouzi pro decentni posileni signalu v posteli a blizkem okoli. Jsem zvedavy o jakou dobu prezije svou vlastni smrt :D )
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Mam doma 751g ale zdechnul asi nějaký obvod z napajenim a nerozsvítí se. Opravujete nekdo, nebo diagnostikujete chciply mikrotiky? Koukal jsem do nej, ke tam traficko, ale zadny datasheet s pinoutem jsem nenasel. Abych si zmeril jestli něco z vystupu leze, ma to asi 16 nožiček :) Kdysi do nej jebl blesk a chvíli fungoval spolehlivě jinde bez portu 1 kudy to asi přišlo. Ted běžel asi 3dny a umrel úplně.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CHOROBA: ja se tomu vyhybam. zatim jsem skoncil u 40Gbps mezi masinama, kde to dava smysl.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    LEXXA: dobre delas, ja sem zrovna u optiky.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    nezbavuje se nekdo nejakeho stareho mikrotik switche? prvni nebo druha generace?
    dneska jsem hledal blbou krabicku kteoru hodim za televizi a zapomenu na ni a i ta nejlevnejsi ma podelany SFP a PoE a hromadu picovinek. a ja se znam. jakmile budu mit SFP tak zacnu resit latenci, jak zacnu resit latenci tak zacnu resit optiku. jak zacnu resit optiku zacnu resit novou kabelaz tak je to v prdeli.

takze kdyby mel nekdo plonkovni mikrotik (5port) ktery by umel VLANy tak at se mi ozve. doslova jedinej pozadavek je aby umel VLANy (a neflappoval pri zatezi)
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    jj to si clovek rika ze uz vyloucil vse co ho muze podelat a pak ho podela naka uplne nepravdepodobna vec :)
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    ROENICK: no prave kombo az moc veci ... na vetsinu jsem zvyklej , ale holt budu muset do zvyku zaradit to ze me muze podelat samotnej sw mtika ... a neverit "stable" verzim

a tohle know how si tezko koupis , to si musis aspon tejden zazit , do ty chvile kdy si fakt rikas ze uz nevis a ses furt HW focused ... a to jsem zazil spoustu veci, zdroj co fungoval normalne a shazoval POEtika , novej patchcord co nefungoval, POE ocasky jakbysmet, a dalsich spoustu podelu
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    CHINOXR: nahodou dobry vedet :) holt je to kombinace hw, sw, anten, ruseni...a cokoli z toho te muze podelat :)
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    Tak po posledni haluzi ktera byla u dvou 2011tek ktery resetovali/hazeli devices do TFTP (konkretne UBIveci) tu mam dalsi haluz - jako ty mikrotici jsou fakt megasracky , nesnasim je!

tyden resim problem se 60kama kdy mi dva 60g klienti na 60kovym AP hazeli random linkdowny a signal lital od -53 skokove treba na -68 vcetne neustale se menici modulace a urovne signalu, vymenil jsem AP (puvodne byla 180 stupnova WAP) za dve klasicky WAP60g, vymenil jsem klienty , linkdowny pretrvavali, myslenka byla takova ze jde o ruseni (coz u 60tky s 4ma kanalama je docela dost pravdepodobny) , ale ani ladeni na to moc nemelo vliv, respektive jsem mel prostor jen pro dva kanaly protoze ty dalsi dva na AP byli uz zabrany.... nedalo mi to spat a uz jsem fakt nevedel co, meril jsem zdroje , oba dva spoje se furt kravili ... proste fakt zlo kdy cloveku dochazej veskery naboje co ma ... vzhledem k povaze prace co delam sem se zameroval na HW ...

zameroval na hw ... a vubec by me nenapadlo to zkusit googlit , asi fakt zoufalost , ale na foru jsem nasel jednu vec

ze je to asi nejspis ROSko , ackoliv uz nakou dobu pouzivam 6.4.7 ktera je/byla na jejich webu oznacena jako stable tak to byl nejspis problem, ihned jsem teda downgradoval ROS na 6.46.8 long-term a ejhle , signal drzi jak beton a nelita sem a tam jak kyvadlo pres hranici rozpojeni , linkdowny zmizely , modulace drzi, uroven signalu taky ... nevim co za ficury do 6.4.7+ pridavali , ani nechci vedet pac tyhle featury mi zadelali na tejden nervu a sedivejch vlasu

nicmene zajimava zkusenost, rad bych predal tohle know how dal, ale Vam to stejne asi bude u prdele ,hm? :D

mam chut zajet do rigy a nekomu tam pekne rozbit hubu
    TBC
    TBC --- ---
    CUKI: prakticky cokoliv co se ted prodava, a poctem rozhrani ti bude vyhovovat: https://www.i4wifi.cz/...e/152033-mikrotik-routerboardy#filter=on&priceFrom=316&priceTo=89203&page=1
    CUKI
    CUKI --- ---
    TBC: Konkrétně něco, co na to bude stačit? Tohle mělo jet 54Mb míň než 20x menší rychlostí upload méně než 100x.

Měl jsem pocit že jinde s tím problém nebyl.
    TBC
    TBC --- ---
    CUKI: to je 10let starej box, ten routovaci vykon je proste zoufalej, kup s za par stovek novej mikrotik a je to... :o)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tak jsem si dal tu práci a vlezl pod stechu a od providera to teď leze v pohodě. Ale můj router APčko co dělá de facto pouze NAT a DHCP server mé vnitřní síti to asi nedává i když by měl. Do něj těch 10MB jde a ven cca 1,5 až 2,5Mb a upload často mrzne na stovkách kb, podle toho jak se mu chce :-(

Je to normální? Dřív jsem tohle řešil přímo přes ten mikrotik, ale teď když je providera, tak to musí zastat tenhle.

Jedná se o Airlive Ovislink WL-5460AP v2. Je to pro něj tak náročná práce? Nebo je něco špatně?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DANYSEK: Jo to jsem potřeboval vědět. Za dob, kdy jsem se v tom pohyboval se jelo standarně na 12V. A tam 20m už nebylo ok.
    kolik je minimul netuším, jen píšu ře jsem to nechal napájet stejným zdroje. Jen jiná PoE krabička. Chtěl jsem si být jistej, že není problém právě z tou krabičkou. Například zdvojené napájení a pod. O čem jsem se právě někde dočetl, že mikrotik dělá mimo standard. Na druhou starnu původní krabička byla z 10let starého Mikrotiku (mého). Když jsem si stěžoval na stabilitu a rychlost. Dali mi jejich zařízení. Takže teď už do něj nemám přístup.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CUKI: obvykle tam je nejaky rozsah napeti, ktery to snese... (zalezi na typu - treba 10-30V, nekde max 28, nekde prozmenu 12-57V). Ale pokud je to providera, tak bych to resil reklamaci u nej... a svuj napajec mel maximalne jako nouzovku. Cat5E kabel je na 20m v pohode.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI: Ješt dotaz pomůže nějak razantně výměna kabelu za cat6?
    Nikde jsem nenašel čím se přesně liší. Jestli má větší průřez...
    CUKI
    CUKI --- ---
    má blbej dotaz. Mikrotik prý používá prý nějaký nestandardní PoE napajení?
    Mám teď někaký novější routerboard (neznám přesně specifikaci protože stávající je už providera).
    Mám ho napájen pres poe 24V, ale původním napáječem. Ten co mi dali mi do večera shořel. Napájení jsem ale nechal 24V (můj původní byl na 12V)
    K RB vede cca 20m kabelu cat 5E.
    Je možné že je špatně routerboard napájen a sice se nevypíná nedosahuje požadované rychlosti? Moc se i nezdá že by to na to mělo až takový vliv.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja myslim ze chromcast ultra i ten eth ma, coz je dost casto zachrana.
    pak uz fakt zbejva zkontrolovat esli nic neblokuje forwardig mezi usery (AP, FW) pripadne multicast 239.255.255.250 port 1900
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHOROBA: chromcast jde kdyztak s adaptérem zapojit i přes Ethernet. Zrovna to budu řešit.
    ATAN
    ATAN --- ---
    JELENIPLOUTEF: v mikrotiku je dost podrobny log
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam