• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Rychlost tedy nijak závratná nebo vybočující z toho, co dnes běžně zvládá Cat6(A)? Spíš využiju ten kov, protože na to připojím PoE kamery, dveřní stanice, dotykové panely, telefony apod. S rušením jsem asi zatím žádný zásadní problém nezaznamenal (to už spíš s mechanickým poškozením).
    Takže snad jen na nějaké specializované aplikace, tahání kabelů venkem, výtahovou šachtou apod. (kde se se dneska běžně tahají skleněný vlákna).
    Po baráku/kanceláři bych si to asi normálně netahal.

Ale nejsem expert a taháním kabelů se neživím, jen přemýšlím, kam bych to dal.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SPIKE411:
    tenky a levny kabely oproti cat5/cat6, prenosovy rychlosti kabelu up to 10Gbps v budoucnosti mozna vice,to ze je to nevodivy muze byt vyhoada, jak rikas odolne proti ruseni. Nemusis krimplovat koncovky. (Sice kleste mam a jednu zvladnu nacvaknout tak do 1 minutu, ale je to opruz).
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    K čemu to je dobrý? Odolnost proti rušení? Napájení po tom nepošleš.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no hlavne je to cely drahy jak krava, kdyby to stalo desetinu, tak by nad tim snad clovek i uvazoval :-)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RAGNAROK:
    100 Mbps POF ports
    jsem teda cekal minimalne 1Gbps a doufal 10Gbps.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RAGNAROK:
    OMS1026RR – 220 Giga 8 Port Gigabit Ethernet Switch: Amazon.de: Elektronik
    https://www.amazon.de/-/en/OMS1026RR-220-Giga-Gigabit-Ethernet-Switch/dp/B01N5MU7M1
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    CHOROBA:
    Nevim. Chtel bych prave videt specifikace.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RAGNAROK: tyve co to je?? :-D to je nejaky pokracovani gigabit over rice noodle?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    AQUARIUS:
    tyhle konektory
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    AQUARIUS:
    POF = Plastic optical fiber
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAGNAROK: co je POF? HeX S od Mikrotiku by se vesel? Je to v zasade RB750-Gr3 s jednim SFP navic, procesor a pamet jsou stejny.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Nejakej POF optical router na trhu pro domaci pouziti?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: Komentar byl k malym bufferum. Ano, ty levny alternativy tim dost trpet budou obecne a projevi se to zejmena v situacich, kdy z vyssiho linerate sypes provoz do nizsiho. Aneb 10GE se muze i negativne vymstit a byt klidne i pomalejsi, viz ten link.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DANYSEK: nabidnes nejakou alternativu od Cisco nebo Juniper v tydle cenovy relaci?
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    a neprodavaji to nahodou jako pokrocilejsi sitove prvky treba pro mensi firmy a poloprofi pouziti? a to tam daj malej buffer? zomg
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    DANYSEK: Jojo, legrace s buffery a flow control na mistech kde se meni rychlost interface...
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    JOINTER: hlavne ze je cokoli od UBNT drahý jak prdel... a idealne potrebujes gateway, switch, cloud key a APcko a jsi v tom treba za 20 :)

já teda koupil kombo Mikrotik router + Unifi AP a jsem spokojen. Konzole mi bezi na kompu
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: i tam muzes slapnout do hovna :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    neni lepsi se na 2.5g vysrat?

MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN - Switch | Alza.cz
    https://www.alza.cz//mikrotik-crs305-1g-4s-in-d5527447.htm
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Ono je to tezky.
    Meli jsme v siti nejaky UBNT 5 port 1gbit model cca 3 roky zpet a nejak to nejelo jak melo, ukazalo se ze to ma maly buffery a na foru je o tom kilometr dlouhy vlakno.
    Doma mam dva NetGear S108T v2 protoze to byl nejlevnejsi managed switch s LAG, jenze se ukazalo, ze se po cca 2 mesicich provozu proste zakousne. Vyresil to novej FW ale trvalo to asi pul roku nez to zacalo fungovat.
    Ted dobry, ale LAG jsem musel zrusit, protoze se nakonec choval nejak divne pri restartu pripojenych zarizeni.
    Byl bych strasne rad kdyby nekdo zacal delat switche 2.5Gbit, uz mam PC co takovy port ma, ale nevim o zadnym a 10G je porad na doma dost drahy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam