• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    ADAM
    ADAM --- ---
    poradite, jak nastavit 5ghz sit, at je co nejrychlejsi?

lepsi je nastavit onlyac, nebo n/ac?

da se neco zlepsit tim Control channel width, nebo secondary freq.?

dik.

CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pac je musis povolit na vsem po cely ceste a vsechno je musi spravne podporovat, jinak mas MTU mismatch a spoustu legrace ;-)
    LOFEEK42
    LOFEEK42 --- ---
    CHOROBA: to bych nerad :D co to má za záludnosti tyhle věci?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jakoze jumboframes? aby sis tim spis nenasral do vlastniho hnizda :)
    LOFEEK42
    LOFEEK42 --- ---
    Zdravím, mám crs317 do toho připojený servery a storage s iscsi. Někde jsem se dočetl, že je dobrý nastavit MTU na 9216, můžu i víc? Je nutné to udělat na všech portech, nebo jen tam kde mám server-storage?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SVANC: 40 mA na výstup je sice pěkný, ale taky si musíš najít, kolik je celkové omezení proudu skrz procesor - procesor neumí dávat 40 mA na všech pinech najednou, to zvládne jen na několika a pak se něco odporoučí.
    Pokud tam máš ATmega328P, tak můžeš jedním procesorem spínat maximálně 200 mA, takže pokud tam kromě relátek nemáš ještě 20 LEDek, nebo něco podobnýho, tak jsi v pohodě =)
    SVANC
    SVANC --- ---
    TEAPACK: Mě tam stačí každým Arduinem spínat jen dvě relátka, každé z jiného výstupu, to fakt není problém. Jinak Arduino Nano, které používám, má 40 mA na výstup.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SVANC: 10 mA na kanál není uplně špatný =) sice tam budou špičky, takže pokud jich budeš spínat víc najednou, tak možná narazíš na limity procesoru - ale pokud je budeš zemnit přes MCU, tak by to mělo utáhnout o pár relátek víc a nemělo by ti docházet k "náhodným" restartům MCU =) (#odzkousenozavas)
    SVANC
    SVANC --- ---
    NYXEL:
    TEAPACK:
    Dík za rady, ale druhý den jsem to vyřešil paralelním připojením relátek v DIP pouzdru ( https://www.enika.cz/8l02-05-00-jazyckove-rele-5v-2xa-prma_z11025/ ) a funguje to naprosto bezproblémově. Tohle relátko dokáže Arduino spínat rovnou z výstupu, diody proti přepětovým špičkám při vypínání beru jako samozřejmost :)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    HEX PoE, RB960PGS - je možné, že z toho s NATem dostanu jen cca 250-300M?
    Divný je, že nemá sežrané CPU, ale nemůžu najít nic čím by to mohlo být. Skoro 30 FW pravidel, FastTrack, 400-700 trackovaných spojení, 3x NAT, 2x VPN ale provozy minimální do 10M.
    Když se zapojím napřímo, mám 700.
    ADAM
    ADAM --- ---
    jinak me se zda rozumejsi nastavit ruzne ssid - napr. "nahore" a "dole". aspon pak jednim pohledem vis, kde jsi a muzes se prepnout.

jinak accesslist ma polozku "signal range", takze by se melo dat nastavit, ze pri poklesu signalu te to odpoji. (ale negarantuji, nepouzivam).
    ADAM
    ADAM --- ---
    HNIZDO: jo, bude to fungovat, já to tak používám. Kanály si ručně nastav daleko od sebe.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    mikrotik nepodporuje zadny roamovani ne? podpora 802.11r /k /v tam vubec neni. tgze device roamuje jak se mu chce a jak usoudi
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    ADAM: diky, cili HAP jako router, wsAP jako standard AP, oba nakonfigorovane na stejne ssid a klic. wsAP je pripojen a napajen pres existujici eth kabel do HAP. pro zacatek by to melo fungovat, aniz by se to mlatilo, kanaly atd..?
    ADAM
    ADAM --- ---
    HNIZDO: v zásadě jo. Ale připojení k jednotlivému AP si řídí klient a třeba tel. Samsung mi visí na téměř nulové signálu místo aby se přepnul do plného z druhého ap.

Pokud použije mikrotiky, tak to má výhodu, že pomocí capsman můžeš sdílet accesslist
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    BFU dotaz, omlouvam se.

V jedna casti bytu mam router M. HAP AC3. V jine casti bytu (dve zelezobeton steny v uhlu) potrebuji posilit signal. Lze k tomu ucelu pouzit M. wsAP ac lite AP nakonfigurovane na stejne SSID atd. (napajeno z PoE HAP AC3)? Proste jako levny signal extender?

Diky.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SVANC: Co se vykašlat na Arduino a dát tam STM32 nebo LPC17xx ? ty v pohodě tyhle rychlosti zvládnou.
    A nebo místo DIP pěpínače napájet pomocnou desku, kde to budeš spínat tranzistorama. Rozhodně zapomeň na relátka, protože ty ti výstup z MCU neutáhne a jen si špičkama při pokusu o sepnutí/vypnutí odpálíš celý pin, nebo i kus procesoru.
    Možná zkus kouknout sem: [ MCU - mikrokontrolery, jednocipy - programovani, bastleni ]
    tam budou podobný problémy rozebíraný už 100x ;)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Zdravím,
    řeším problém na jedné síti, která se skládá z VDSL/LAN převodníků PLANET VC-234 (transparentní bridge, bez rozhraní) a různých průmyslových zařízení pro ovládání technologií, odečty energie atd. Potřeboval bych vymyslet nějaká co nejednoduší/kompaktnější zařízení, která bych na některé uzly přidal kvůli diagnostice trasy.
    Ta koncová zařízení jsou občas náladová a já bych potřeboval mít ověřené jen ty trasy za převodníky, abych mohl říci ovládání ventilu nefungovalo od - do, ale ta trasa k němu je celou dobu ok.
    Jedna možnost jsou nějaké levné Mikrotiky cca 500 Kč/kus, ty jsou zároveň dost kompaktní, aby nezabírali místo v rozvaděči a budou fungovat pro základní diagnostiku, bez velkých zásahů...
    Nenapadá vás něco jiného co by mělo smysl zvažovat? Třeba by to stálo 2x tolik, ale bylo by to vhodnější pro nasazení v podružných rozvaděčích, kde jsou různé podmínky dle ročních období...
    Díky.
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    SVANC: No, mně se líbí ta varianta, kdy by ten DIP spínaš byl přemostěný jazýčkovým relátkem, které bys nějakou podmínkou ve vhodný okažik spínal...
    Zvládl by to ten driver, přepnutí za provozu?
    SVANC
    SVANC --- ---
    Zdravím a poprosím o radu k ovládání driverů krokových motorů. Pro pohon většího dalekohledu mám třífázové krokáče s 200 kroky na otáčku i hotové drivery. Obojí bezproblémově funguje.
    Problém je v tom, že pro základní pohyb dalekohledu, kompenzaci rotace Země, potřebuju to úplně nejjemnější mikrokrokování s 51200 kroky na otáčku, což lze nastavit DIP přepínači na driveru, ne ale externím signálem. Pro rychlé přejezdy dalekohledu, ovládané křížovým potenciomentrem, a při využití max. otáček krokáčů bych pak potřeboval řídicí signál pro drivery až 500 kHz. Co jsem koukal, tak takovou frekvenci knihovny pro Arduino nezvládají ani omylem.
    Řešením by bylo kuchnout drivery a vyvést vodiče paralelně k těm DIP přepínačům, abych v případě aktivování rychloposuvu zároveň změnil počet kroků na otáčku z těch 51200 na základních 200, kde by už Arduino nemělo problém.
    Nenapadá někoho jiné řešení bez nutnosti sahat do těch driverů?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam