• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    SVANC
    SVANC --- ---
    Zdravím a poprosím o radu k ovládání driverů krokových motorů. Pro pohon většího dalekohledu mám třífázové krokáče s 200 kroky na otáčku i hotové drivery. Obojí bezproblémově funguje.
    Problém je v tom, že pro základní pohyb dalekohledu, kompenzaci rotace Země, potřebuju to úplně nejjemnější mikrokrokování s 51200 kroky na otáčku, což lze nastavit DIP přepínači na driveru, ne ale externím signálem. Pro rychlé přejezdy dalekohledu, ovládané křížovým potenciomentrem, a při využití max. otáček krokáčů bych pak potřeboval řídicí signál pro drivery až 500 kHz. Co jsem koukal, tak takovou frekvenci knihovny pro Arduino nezvládají ani omylem.
    Řešením by bylo kuchnout drivery a vyvést vodiče paralelně k těm DIP přepínačům, abych v případě aktivování rychloposuvu zároveň změnil počet kroků na otáčku z těch 51200 na základních 200, kde by už Arduino nemělo problém.
    Nenapadá někoho jiné řešení bez nutnosti sahat do těch driverů?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no tyvoe konecne ;-)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Vysel RouterOS 7.1 beta4 a prinesl podporu REST API. Zacinam se docela tesit na stabilni release.
    REST API - RouterOS - MikroTik Documentation
    https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/REST+API

Abych nemel jen dobre zpravy, pri zjistovani, proc mi doma na CSS610 nefungujou poradne VLANy na nekterejch portech jsem po procteni fora dosel k zaveru, ze ten switch je naprostej nedodelek a s nadeji vyhlizim SwOS 2.13. Do te doby porizeni CSS610 a NetPower 7 nedoporucuju.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    ADM: V praxi jsem se s HEC (HDMI Ethernet Channel) nesetkal. Kabely HDMI with Ethernet se prodávají, ale v praxi se tam ten extra vodič používá pro ARC (Audio Return Channel).

Spíš naopak - HDMI se konvertuje na HDBaseT, které umí po stejném Cat5+ kabelu přenést i 100Mbps Ethernet.

Home - HDBaseT™
    https://hdbaset.org/
    HDBaseT Spec 3.0 - HDBaseT™
    https://hdbaset.org/custom_events/hdbaset-spec-3-0/
    (v praxi ale zatím HDBaseT 2.0)

Nebo se čím dál tím víc prosazují HDMI over IP / Media over IP / Video over IP řešení, které využívají standardní síťovou infrastrukturu a protokoly za cenu ztrátové komprese (většinou H.264 a šíří se i systémy využívající H.265).
    ADM
    ADM --- ---
    kdyz uz tu padlo to HDMI, setkal se nekdo s tim, ze by se pres to hnala i sitova konektivita?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    hele to si radsi zakopej na zahrade kybl susenejch nudli a natahni si normalni optiku, to vyjde asi levnejs.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    CHOROBA:
    Ja bych do "gigabit over rice noodle" sel. Az nebude co zrat a internet nebude tak, oloupam obal a uvarim si bun bo nam bo. (bez bo teda, to nebude)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Zatím jsme si někde tahali plastový optický HDMI kabely a ano, je to pěkně relativně levný a tenký… až se na to bojíš podívat, protože robustní to fakt není (jeden už se stihl poškodit a to se s tím žádné psí kusy nedělaly).
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Rychlost tedy nijak závratná nebo vybočující z toho, co dnes běžně zvládá Cat6(A)? Spíš využiju ten kov, protože na to připojím PoE kamery, dveřní stanice, dotykové panely, telefony apod. S rušením jsem asi zatím žádný zásadní problém nezaznamenal (to už spíš s mechanickým poškozením).
    Takže snad jen na nějaké specializované aplikace, tahání kabelů venkem, výtahovou šachtou apod. (kde se se dneska běžně tahají skleněný vlákna).
    Po baráku/kanceláři bych si to asi normálně netahal.

Ale nejsem expert a taháním kabelů se neživím, jen přemýšlím, kam bych to dal.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    SPIKE411:
    tenky a levny kabely oproti cat5/cat6, prenosovy rychlosti kabelu up to 10Gbps v budoucnosti mozna vice,to ze je to nevodivy muze byt vyhoada, jak rikas odolne proti ruseni. Nemusis krimplovat koncovky. (Sice kleste mam a jednu zvladnu nacvaknout tak do 1 minutu, ale je to opruz).
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    K čemu to je dobrý? Odolnost proti rušení? Napájení po tom nepošleš.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no hlavne je to cely drahy jak krava, kdyby to stalo desetinu, tak by nad tim snad clovek i uvazoval :-)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RAGNAROK:
    100 Mbps POF ports
    jsem teda cekal minimalne 1Gbps a doufal 10Gbps.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RAGNAROK:
    OMS1026RR – 220 Giga 8 Port Gigabit Ethernet Switch: Amazon.de: Elektronik
    https://www.amazon.de/-/en/OMS1026RR-220-Giga-Gigabit-Ethernet-Switch/dp/B01N5MU7M1
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    CHOROBA:
    Nevim. Chtel bych prave videt specifikace.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RAGNAROK: tyve co to je?? :-D to je nejaky pokracovani gigabit over rice noodle?
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    AQUARIUS:
    tyhle konektory
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    AQUARIUS:
    POF = Plastic optical fiber
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAGNAROK: co je POF? HeX S od Mikrotiku by se vesel? Je to v zasade RB750-Gr3 s jednim SFP navic, procesor a pamet jsou stejny.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Nejakej POF optical router na trhu pro domaci pouziti?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam