• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    LEXXA: jestli to mas pro produkcni pouziti, nezoufej, on ten RouterOS 7 asi nejaky detsky nemoci jeste bude mit... Loni jsem si koupil switch CSS610 a trvalo par mesicu, nez na nej vydali firmware, se kterym fungovaly VLANy na portech 5-8 (zkusenost otresna, na druhou stranu ted uz funguje dobre a za ty penize to nebyla vylozene spatna koupe)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AQUARIUS: to mi delaji naschval. pred mesicem jsem so 4011 poridil.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Na redditu se par dni zpatky objevila zminka o RB5009 a dneska koukam, ze uz je i v eshopu i4wifi: https://www.i4wifi.cz/cs/262008-mikrotik-rb5009ug-s-in
    Zajimavosti: 7x gigabit, 1x 2.5GbE, 1x SFP+, moznost umistit az 4ks do 1U, RouterOS 7.0, 64bit ARM... Nejaky porovnani vykonu se 4011 je ve videu pod produktem.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    JOINTER: Prispevek mel prijit do fora o radioamaterech, ale tak uz se stalo...
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    AQUARIUS: Tak me zmatlo ze jsem nekde zahlidnul .it domenu.
    Je to podobne dobry jako Mikrotik, takze to odpovida. :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JOINTER: Vypada to zajimave, zanedlouho mozna budu shanet neco podobnyho... Jen teda mam pocit, ze firma nebude italska, ale litevska, viz https://teltonika-networks.com/about-us/contacts/
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Mozna by to patrilo spis do toho fora o Mikrotikach a dalsich malych vecech, ale probirali jsme to tady - GPS tracker.
    Nakonec jsem koupil Teltonika FMB920 na Ebay, necelych 1000,- Kc.
    Pozici to hlasi do aplikace Traccar, kterou mam rozjetou na RPI.
    Zatim spokojenost velka - konfigurovatelne pres USB nebo i BT, konfiguracni nastroj umi nastavit spoustu veci a vypada normalne (=ne cinsky, firma je Italska), zarizeni ma malou baterku a umi treba to, ze kdyz ztrati napajeni, posle SMS nebo zavola. Sice na ceskych webech najdu ze to ma na baterku vydrzet az 30 dnu, ale pri par prvnich pokusech to bylo par hodin, takze je to pripojene natrvalo - spotreba proudu se zda ze bude OK a spotreba dat je taktez minimalni. Mam v aute LiFeYPO 40Ah misto startovaci, tak i par Ah za tyden me netrapi.
    Na to ze to zatim mam hluboko v interieru auta to funguje z hlediska pozice dost dobre, tusim ze GPS chip vypadal ze je u-Blox, ale bliz jsem to nezkoumal.

Vyhoda taky muze byt ze data mam u sebe a ne nekde v Cine a rozchodit to bylo jednodussi nez spousta jinych veci se kteryma jsem si hral.
    Takze muzu doporucit.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    XSOFT: ja tu diskusi prolitl nejak v rychlosti a prislo mi ze se pletou pojmy a dojmy. to co rikas samozrejme je pravda
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    LEXXA: ee .. jestli staticke IP (jako na strojich samostatnem), tak to Mikrotik nemusi resit a rovnou to bude makat.
    Jestli staticke leasy, tak se naklika v Mikrotiku, kompy pres auto DHCP dostane pokazde svoji IP (pres MAC) a vyreseno.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    XSOFT: jasny no. ted jestli v zadani je staticke leasy nebo staticke ip... nejak jsem to z dickuse nevykoumal. ja za sebe zadne staticke ip nepouzivam tak jsem jen popsal svuj use case
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    LEXXA: co jsem psal maka na jednom DHCP. Jen dynamicky nedava cely svuj rozsah, ale jen cas. Zbytek si doobsadis statickejma.
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    LEXXA: dík.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    jen bacha. neni uplne nejlepsi napad behat na jednom ifacu dva dhcp servery. totez plati i pro jednom co bude krmit nekolik poolu s ruznyma subnetama/broadcast domenama.
    ale da se udelat dhcp server s definici site (172.16.1.0/24) a pool 172.16.1.100-172.16.1.255. s tim ze static leasy (rezervace} budou treba ...1.2-...1.99
    furt to bude v ramci jednoho dhcp networku a nebude to delat bordel
    ...si teda jako myslim
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    XSOFT: dík.
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    CPT_PLESARD: ... no .. pocet IPv4 i IPv6 je konecny. Takze teoreticky jsi, prakticky ne.
    V poho mam range 10.10.xxx.xxxx (255.255.0.0). A mas 256x256 mista na DHCPku.

Pool klidne ze zacatku 2x256 a static IP pak na zbytek (mimo dynamic range).
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    JOINTER: Dík.
    Přesně tak, proto se ptám.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CPT_PLESARD: Mam 49 rezervaci a zadny problem a nevidim duvod proc by tam mel byt limit.
    Dotaz mohl vzniknout na zaklade toho, ze nektera levna/starsi zarizeni ve webovem rozhrani maji jen omezeny pocet radek pro rezervace...?
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    XSOFT: Díky.
    Takže pro počet rezervací jsem limitovanej pouze velikostí poolu? Nebo má Mikrotik nějaký konečný počet rezervací?
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    CPT_PLESARD: Jop. To de.
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    XSOFT: Díky.
    Já Mikrotik ještě nemám, zatím o něm pouze uvažuju.
    Jen jestli si rozumíme, rezervací myslím ručně zadanou kombinaci MAC/IP.
    Řekněme, že mám síť 192.168.0.0/22.
    Jde nastavit rozsah 192.168.1.0-192.168.1.255 pro rezervace a pro zápůjčky 192.168.2.0-192.168.3.254?
    Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam