• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    CHOROBA: nojo dyt to rikam :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ROENICK: lotysema :D
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    ROENICK: dela no. navic jsem si uvedomil ze to delal i hex3 predtim. v mensi mire ale delal
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    LEXXA: dela to furt? mam kolegu co se zna primo s tema litevcema :) muzu mu to poslat :)
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    HANSCV: bud jsem slepej anebo to je skutecne nastavene identicky. klidne postnu config ale nedava mi smysl ze ten jeden konkretny fyzicky port se choval tak divne v kombinaci s tim zapojenim.
    uvazoval jsem jeste jestli to neni moc zahul pro switch chip kdyz mam tech zarizeni navesenych na jednom tolik. ale to by prave blbnul nahodne bud ether1 nebo ether2...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: tak potřebují to otestovat :)
    HANSCV
    HANSCV --- ---
    LEXXA: něco musí být jinak v nastavení těch bridge, linkspeed+duplex, RSTP, broadcast supression, nastavení Poe dle portů, co jiná verze fw?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: a pokracujem.
    ether1 a ether2 jsou ve svem vlastnim bridgi s ether3 a ether4.
    vsechno je slunickovy az na to ze jakmile dam do ether2 cokoliv co vzdalene pripomina switch tak se to zacne kravit.
    pridal jsem do bridge ether10 a zapojil jsem do toho kabel z ether2. slunicko, vcelicky, jednorozci, duha. kdyz zapojim do ether2 naprimo server (z ether3 nebo 4) tak zadne potize.
    jsem zmaten a absolutne nechapu o co tomu interfacu jde. pritom ether1 ma identickou konfiguraci a jede bez problemu.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    LEXXA: konkretne jde o tyhle injectory
    MikroTik Routers and Wireless - Products: RBGPOE
    https://mikrotik.com/product/RBGPOE
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    pozoruji takove zvlastni chovani u sebe.
    mam nastaveny CapsMAN na svem 4011, dve identicke ac^2
    na te 4011 mam naprosto bezny bridge do ktereho jsem dal ethernet ifacy
    ze dvou interfacu krmim pasivnim PoE dva identicke CSS106-1G-4P-1S
    z tech CSS jde kabel do tech ac^2

no a ted ta cerna magie.
    k oboum ap se pripojim a navazu spojeni. jedno ap pak bez problemu provadi forwarding a vsechno je super slunickove.
    to druhe ap dovoli klientovi se pripojit ale zadne vyssi funkce to neposkytne, jako treba ping na gw a podobne.
    no ale pozor! kdyz prohodim na te 4011 kabely tech dvou poe injectoru (takze ether1 a ether2) tak se chovani protoci a AP1 ktere do ted slapalo bez problemu prejima chovani toho divneho AP2 a naopak AP2 slape jako by nic.

Jedine co me napada (a nedava mi to smysl) je ze ether1 (puvodne pro AP1) ma na sobe POE-In a do neho picham pasivni poe injector. ale to preci by nemelo mit jakykoliv vliv na chovani.

prohozeni samotnych POE injectoru nepomuze.
    napada me cely ten poe nesmysl preskocit a dat na ty CSS normalne adaptery ale to muzu az skoncim v praci.

nesetkal se nekdo s nejakym podobnim chovanim? popripade umiral nekomu pod rukama s podobnim chovanim poe injector od mikrotiku?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    rc1. ooookay. Jinak sem koukal ze novej HW uz normalne strilej s ROS7, coz me trochu desi ;)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Mikrotik vydal novy verze, stable 6.48.4, development 7.1rc1.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CERMINEK: Mozna skriptem s vyuzitim tohohle prikazu?
    Manual:Tools/Fetch - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Tools/Fetch
    Nebo bys to musel oskriptovat z neceho jako Raspberry co bude umet simulovat browser.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    to by sis musel udelat script co te zaloguje a pak este udelat nejakej script co ti bude testovat dns response na nejaky NON https strance, treba time.com co ti craci za dns ip adresu, ve chvili, kdy ti vrati hotspot, musis udelat znova login
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    CERMINEK: a to přihlášení přes captive vydrží jen omezenou dobu?

To IMHO automaticky nevyresis. Obecně ten setup je podivný, public WiFi je těžce insecure, věšet na ni cokoliv je riziko.
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    LEXXA: vyzkouším, ale zdá se, že Cisco, které se o tu síť "stará" filtruje i podle MACu.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CERMINEK: napada ne jen postavut nejaky http post ale nevim jestli to captive portal na drube strane podporovat
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    Ahoj všem, mám na stole zajímavý task, který bych chtěl vyřešti Mikrotikem.
    U zákazníka je dostupná pouze WiFi síť "FreeLan", která je public, ale vynucuje přihlášení na webu.
    K wifi se mikrotik připojí, ale řešíme autentifikaci - lze to nějak? Následný NAT atd. už máme...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    umi tu nekdo scriptovat v LUA, nebo co to mikrotik pouziva?
    mam hap AC3 a chtel bych pouzivat hw tlacitko pro toggle on/off wifi interfacu.
    ale nikdy jsem v tom nepsal a nevim jak integrovat logiku if disabled --> enable && if enabled --> disable.

nekdo za flasku nebo tak neco?
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ROENICK: Já mám UAP AC Pro taky od Ubiquiti a co do rozsahu je to v pohodě, ale zachvíli bude EOL. Takže buď do toho dám dd-wrt nebo seženu něco podobného. U Ubiquiti mě hlavně vadí to, že teď vše tlačí do čoudu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam