• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jj, je to levny a dela to uplne vsechno. obzvlast kdyz tech tupejch lednicek je 200, do toho chromecasrty, appleTV a podobny hovna

#sh mac-address
    Total active entries from all ports = 4577
    #sh vlan
    Total PORT-VLAN entries: 211
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CHOROBA: je to levny... :)
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    CHOROBA: jj za chvili ti nejaka tupa lednicka sestreli celou sit :)
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    MIKULAS: to jsem tak nejak predpokladal :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    me ted teda uprimne jebe, jak se s nastupem IOT tydle hruzy jako 10mbit halfduplex vracej. a este polovina software je napsana tak, ze server broadcasti do site a hleda clienty. genialni, obzvlast kdyz se to deployne s VLANama.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    NYXEL, ROENICK: že hub bezhlavě posílá všechny pakety na vechny porty je právě to, co potřebuji ...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROENICK: a tak muze se ti stat, ze pripojeny zarizeni neposle ven zadnej paket... a ty se pak divis, proc ti lita bordel urceny pro jednu krabici po celym baraku :) No a nebo se zaplni tabulka - ona taky neni nafukovaci (je to i jeden z utoku na L2, a nektery switche to ani neumej limitovat).
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    DANYSEK: hele je to uz skoro 20 let takze si taky hovno pamatuju zejo ;)

ale bude to nejspis i tak, ze se to ten switch nauci rychle a pak je proste lepsi nez hub, taky switche huby rychle vytlacily zejo
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    JOINTER: ja 4011 vzal a jsem spokojenej. trosku me stve ze tam daly takovy levnochip na prepinani ale co uz...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROENICK: to ano, kdyz uz vi za kterym portem cilova MAC adresa je... tak to posle jen tam... ale kdyz tu cilovou adresu naucenou nema... tak to proste posle vsude - a dela to do dokud se ten switch nenauci, za kterym portem ta adresa je (a to se uci z prichoziho provozu). Tvuj ucitel asi preskocil fazi "uceni" na switchi :-)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    LEXXA: Ja pres Wireguard tlacim max 50Mbit a to ten HEX tak akorat da. Akorat to taky vypada ze na NATu neda vic nez cca 350Mbit, coz je ale porad vic nez treba 433GL co jsem mel na UPC pripojce a nedal 300Mbit.
    Kdybych to potreboval nutne nahradit tak bych musel vzit 4011 abych mel alespon jedno ovladatelny PoE a to se mi zatim nechce, treba udelaji nejaky lepsi zarizeni.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    jo, obstarozni termo tiskarny , spousta BMS modulu, obcas njakej telefon.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    DANYSEK: ucili jsme se, ze hub je blbej a posle vse na vsechny porty, switch je chytrej a podiva se pro koho to je a ostatni neotravuje. Halfduplex medium uz clovek u ethernetovy site prakticky nepotka ne?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    CERMINEK: V momente, kdy mas switch se schopnosti zmirrorovat port je to ale zbytecny (jinej use-case pro hub me nenapada).. a umi to dnes i switche za par korun. A klidne na gigabitu (treba takovej rb2x0gs, akorat to mikrotikovy ovladani neni uplne friendly).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    ROENICK: Kolize jsou bezny jev na half-duplexnim mediu, takze ty potkas i se switchem. A i switch ti paket posle na vsecky porty, pokud nema naucenou cilovou adresu... no a nebo treba i v situaci, kdy ta tabulka adres je proste plna :)
    CERMINEK
    CERMINEK --- ---
    NYXEL: Pořád si dva hýčkám... Není to tak dlouho, co se hodili...
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    hub byla takova ta kravina co narozdil od switche kazdej paket poslala na vsechny svoje porty a byly z toho pak kolize? :)
    NYXEL
    NYXEL --- ---
    MIKULAS: k čemu hub? :-O To jsem naposled měl v ruce v r. 2006... :D ...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    JOINTER: jakmile jsem tomu zacal davat kour pred p2p tunel ve wireguardu tak to zacalo ztracet dech. a celkem dost blby bylo i to ze mips switch flappoval ifacy kdyz dostal zabrat s vlanama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam