• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    DELVIT: na "json like" prechazej pomalu ale jiste vsichni, stejne tak REST api, automatizace vladne svetu ;)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AQUARIUS: aha, chápu, takže zase vymýšlí kolo. Zase nějaký nový formát, který nic nezlepšuje, jenom bude zdrojem chyb. Ach jo, proč se nepoučí. I když na stůl to stačit bude. Ty VLAN to aspoň zvládá spolehlivě? Díky za info.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DELVIT: ano, backup to umi, citelnost formatu je veci interpretace - ted jsem do tech dat koukal a pozitivni zprava je, ze to neni binarka, ale plaintext, navic cela (moje) konfigurace ma 1.6kB. Na prvni pohled to pripomina neco mezi csv a JSONem, pojmenovani promennych neni prilis navodne, ale reverznim inzenyrstvim z toho neco dostat pujde.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AQUARIUS: no mikrotik nemá, podle mého, dobře nastavený vývoj. Člověk by si řekl, že opravu chyb bodou mít za ty roky vymakanou.

Jako pokud potřebuješ takový switch, proč ne. Možná něco jednoduchého na stůl budu potřebovat také. Lze tam aspoň tu konfiguraci uložit do nějakého čitelného formátu a pak to z toho zase nahrát?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DELVIT: potreboval jsem na stul levnej switch, co umi VLANy, takze jsem tu CSS610 zkusil. Prvni dojmy velky spatny (viz AQUARIUS, AQUARIUS, AQUARIUS, AQUARIUS), ale pak vydali novej firmware a od ty doby o nem nevim. Jedina vyhrada, neni tam CLI, vsechno se klika, ale ono toho zas tak moc neni. Boot za par vterin a proti Unifi switchum minimalni spotreba, netopi to ani trochu. Takze svoje pouziti to ma. Neni to muj hlavni domovni switch, ale pro pouziti na miste, kde se prakticky nesaha do konfigurace, je to super.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AQUARIUS: uff lite verze SwitchOS, jaku určitě to má svá použití, ale když jsem zkoušel SwitchOS, tak jediné za co jsem byl rád bylo, že tam mohu mít RouterOS.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DELVIT: 610 je jenom CSS, navíc nemá SwitchOS, ale SwitchOS Lite. Moc neumí, ale s aktuálním fw už je stabilní a bootuje stejně rychle jako nespravovatelny switche. Za ty penize to není zlá volba.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JOINTER: bacha na rozdíl mezi CSS a CRS! CTS umí i RouterOS, kdyžby byl problém se SwitchOS.

Jinak by mě zajímalo za jakých podmínek ty zyxely těch rychlostí dosahují.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    DELVIT: No zatim mi staci 1x 2.5Gbit ale Mikrotik stejne ted moc na skladech neni. A kdyz uz kupuju tak neco co mi vydrzi.
    Nicmene CSS610-8G-2S+IN a copper modul by sel.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    dyk maj takovyty SCR nebo ktery se sfp+ portama, tam snad jde nacpat 1, 2.5, 5, 10G.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JOINTER: tak to nemají. Opravdu potřebuješ 2x2.5Gbit+10G teď? Pokud ano tak se holt musíš podívat jinde. Pokud ne hned tak koupit něco slabšího a pak to upgradnout až to vyjde.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JOINTER: musis pockat... tak 3-5 let :)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    DELVIT: Kterej, bez vetraku a 8+ portu a s idealne 2x 2.5Gbit + 10G? Zadnej takovej nemaji.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JOINTER: a proč si nepořídíš rovnou mikrotik switch?
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    DELVIT: Tenhle je blbej, takze by snad prave mohl fungovat... ;)
    Vim ze ty jejich FW se kdysi dost tlacili a snad to i k necemu bylo, ale ve vysledku to vyhra nebyla.
    Jsem se dival po 2.5Gbit zarizenich a krome QNAP nic moc, tohle mi vyhovuje ze to ma i 1Gbit porty, kupovat QNAP ktery ma vsechny porty 2.5G kdyz to nepotrebuju...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    AQUARIUS: hmm tak to doufám, že mě moje CRS326... vydrží pár let.

JOINTER: měl jsem pár let zyxel USG100. Zjednodušeně, nic moc. Hw ušel, ale většina věcí se musela nastavovat přes web a výkon vůbec neodpovídal určení. Měl to být FW pr cca 50 členou kancelář a sotva to stačilo na FW doma a to jsem tam neměl aktivované IDS, antivir, atd. Aktualizace sporadické a nikdy nevíš jak dlouho. Možná jako switch proč ne, ale mě zyxel nepřesvědčil.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    AQUARIUS: Me se po asi 3 mesicich konecne povedlo sehnat RB4011 abych vymenil Hex PoE za neco silnejsiho...
    Jede to dobre.

Zvazuju tohle:
    Zyxel XGS1010-12 - Switch | Alza.cz
    https://www.alza.cz/zyxel-xgs1010-12-d5854425.htm
    Chci 2,5GBit port pro PC, nejaky zkusenosti se switchi Zyxel?
    Mam tu dva kusy Netgear GS108Tv2 a rok to byl porod, protoze se starsim FW se to cca kazde 2-3 mesice zaseklo. Ted uz je to ale par let dobry.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Mikrotik switche prave na oficialnich strankach Mikrotiku zdrazily o 10%.
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    Tak v Long-term 6.48.6 NTP balíček (odpovídající) na CCR1009 aplikovat nejde (na CCR1036 ano).
    Ve Stable verzi 6.49.5 NTP balíček (odpovídající) na CCR1009 funguje.
    To je fakt bordel!
    (ale jsem rád, že alespoň tak, to zase jo)
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    Ale na CCR 1036 s 6.48.6 NTP balíček 6.48.6 funguje ok, takže to bude asi ještě jinak..:/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam