• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    INDIAN:teoreticky, za tento kanon na vrabce nic neplatis ... no ale chapu. Kdyztak to nascanuj android appkou NetMonster a treba zjistis, ze tam je nejaka jina BTSka od konkurence: https://gsmweb.cz/mapa
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    INDIAN: Tak muzes zkusit to co nabizi Roe a kdyz to bude fungovat a budes to chtit jeste trochu zlepsit, tak to strcit do vodotesny plastovy krabice nekam vys nebo k tomu dat externi anteny.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ROENICK: ten znam ten funguje fajn.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    INDIAN: chces tam vyzkouset tohle? mam doma nevyuzity, mel jsem to na chalupe a chodilo to pekne. Ty venkovni anteny jsou pro LTE, wifi je interni

[LTE wifi router Billion BiPAC 4500 NZL]
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    INDIAN: a nebo telefon kuchni a tu antenu si tam pripoj protoze v mobilech je nejaky to micro SMA na to jde koupit normalne pigtail.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    takze suma sumarum asi nejlepsi bude kdyz tam prijedu s nakym pucenym prumernym 4G modemem nebo cimkoli co ma znatelne lepsi prijem nez beznej telefon a zjistim vic, nez poridim na jistotu neco spolehivejsiho
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    JOINTER: duvod proc premejslim spis o modelu externi anteny je ten, ze tam mam plechovou strechu... jinak wifi by byla fajn, ale klido se spokojim i s dratem, krom myho laptopu tam internet na nic jinyho nepotrebuju
    ani nevim jestli ma cenu stavet i nakej stozar kdybych se rozhod pro externi, posledne sem instaloval na strechu novej solar a kdyz sem tam nahore letmo checkoval signal na 4G (na zjisteni BTS sem bouzel zapomnel), bylo to stejny jako dole uvnitr

MIKULAS: tohle reseni mi prijde uz trochu jako kanon na vrabce, me staci dobrej prijem 800Hz (pasmo 20?) na 20 dni v roce, abych se tam moh pracovne zasit kdyz tam prijedu na prodlouzenej vikend a tejden/dva v lete .. jinak dik za tip

jako klidne pak zainvestuju kdyz to bude stat za to, ale dle toho fora co sem linknul porad nemam jasno co by byla nejlepsi volba ..
    bohuzel na miste budu az za mesic, takze bohuzel si nemuzu bejt 100% jistej kterou BTS tam chytam (u iphonu staci dat *3001#12345#* pro veskery info), ale nejpravdepodobnejsi bude neco pres 4km vzdalenej vysilac, kterej je jedinej na "dohled" pres kopec (nebi spis stran z udoli ven) a dalsi vrsky, druha je dost nepravdepodobna, protoze tu chatu mam v dokonalym stinu co je za kopcem druhy strany, tam to bude max. nakej odraz
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    INDIAN: ja jsem kdysi tohle resil s T-Mobile v Praze, kdyz jim vysvetlis, ze ten signal je nahouby, meli by ti nebidnout reseni s externi antenou.

Osobne bych sel do reseni operatora, cokoliv jineho kdyz nebude fungovat, tak jsi bez podpory.

Do hospod ve sklepe se instaluje LTE repeater (ale zase bych si nechal poradit od konkretniho operatora ktery), Neco jako tohle: https://www.alza.cz/tesla-gsm-lte-zesilovac-opakovac-d5150817.htm
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    INDIAN: Smerova antena blbost neni, jen je potreba vedet kterym smerem je nejblizsi vysilac.
    Osobne mam na backup Mikrotik HAP AC3 a v nem Vodafone K5150 USB a jede to stabilneji nez kdyz jsem mel Asus modem, tam se jednou za cas odpojil.
    Signal nic moc, je to v baraku, ale pro pripadnou zalohu to staci. O externich antenach jsem uvazoval, ale je to pro me zbytecny.
    Forum jsem necetl, ale volil bych vhodnyho Mikrotika, zalezi jestli to ma delat i wifi nebo staci drat.
    Zkus najit zpusob jak detekovat cell ID v okoli z nejakeho telefonu, podle toho to pak najit na gsmwebu.
    Je to neco co jsem delal pred 20 lety na Nokii ale myslim ze na Androidu jsem to kdysi zahlidnul v nejakem skrytem servisnim menu.
    Mozna na to bude aplikace?
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    nevim zda sem zde dobre, kdyztak me odkazte na nakej jinej klubiki plz

resim vhodnej 4G router do udoli, vicemene sem asi stejnej pripad jako tazatel tady v tom threadu:
    Internet přes LTE - jak zesílit příjem
    https://forum.root.cz/index.php?topic=24283.60
    prijem je v danym miste (chata) takovej dost promenlivej, s cizi SIM v roamingu tam chytam O2, obcas t-mobile a sem si skoro jistej ze je to zmet vselijakejch odrazu nez ze bych pokazdy chytal nakou konkretni BTS podle toho kde nejblizsi z nich nachazej
    S beznym telefonem u obou operatoru semtam dostanu na 4G, ale spis to furt pada do edge

Otazka teda zni, kterej router anebo hlavne s jakym typem externi anteny bych mel poridit abych tam byl schopnej fungovat pracovne (tj. semtam nakej conf call, ale povetsinou pracuju pouze v terminalu) a mel stabilni pripojeni
    V tom foru je asi celkem jasne naznaceno, ze v tomhle pripade smerova antena je blbost, takze rozhodne asi spis vsesmerova ...

Doporucili byste nakej konkretni router, se kterym bych urcite nakou sanci mel? Je mi jasny ze bez nakyho konkretniho mereni je kazda rada z kristalovy koule, ale treba pokud by me nekdo nakop nakym konkretnim smerem ...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ADM: jojo, je potreba se predem koukat na full kompatibiity list, kolega taky narazil ;)
    EMERICA
    EMERICA --- ---
    EMERICA: Ja to zkoušel, ale prijde mi, ze tim budu travit hroznyho casu a bude to "upatlany", uz se mi nekdo ozval tak pohoda.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    ADM: Jsem to zkousel na AC3 a nelibilo se mi jak to ve Winboxu vypada ohledne nastavovani, takze jsem to nakonec taky odebral.
    ADM
    ADM --- ---
    ADM: aha
    ** The 2.4GHz wireless interface on the RB4011iGS+5HacQ2HnD is not compatible with the wifiwave2 package. It will not be usable with the package installed.
    ADM
    ADM --- ---
    upgradoval jsem z 6 na 7, povzbuzen tim, ze to slo hladce, nahodil jsem jeste wifiwave2

mam RB4011iGS+5HacQ2HnD, tam jsou 2 hw wifiny (atheros a qca, zvlast 2 a 5Ghz), po rebootu s wifiwave2, je tam bohuzel jen jedna type wifiwave2, ve ktery se da vybrat band 2 nebo 5Ghz (ovsem ne zaroven, na prvni pohled jsem si vsiml jeste nove standardu ax), uplne nevim jak je to vymysleno, ale mam tiskarnu a klimatizaci na 2Ghz wifi, takze rozhodne potrebuji obe a tyhle 2 zarizeni bych teda znovu pripojovat nechtel

tak jsem to radsi deaktivoval, nemam ted vuli se v tom nejak hrabat, pak bylo potreba znovu nastavit wifi uplne od zacatku (jen security profile vydrzel).
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    EMERICA: si to nechces nastavit sam podle navodu?
    EMERICA
    EMERICA --- ---
    JOINTER: Provedu no, jen se k tomu dosat. Zatim jsem jenom zablokoval pristup z venku a zmenil hesla. No a nenasel by se tedy nekdo, kdo by mi to cele "nastavil" tak aby to fungovalo doma, s pristupem na vzdalenou plochu (nemam pevne ip, bude potreba to tam nejak nasmerovat) a pristup na Synology. Platim ... 800 na hodinu? Nebo kolik je ferova cena za celkove nastaveni..
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    EMERICA: Baikal je rusky vyrobce CPU ale taky vyrobce zarizeni pro kryptomining, s kocourem to nesouvisi.
    Hadam teda ze nekdo se s tim loginem a heslem trefil, kdyz to melo vliv na funkci?
    Resetovat, zvenku zavrit vsechny porty, idealne.
    ADM
    ADM --- ---
    CHOROBA: pekny, to zkusim, zrovna v tomhle tydnu mam v planu upgrade z 6 na 7
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: oho, že by? Mno mám objednaný už 3 měsíce css a vypadá to že si ještě 2 počkám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam