• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CHOROBA: ted jsem si domu poridil ac3 a nezbyva nez souhlasit ... domu jsem takovou vec koupil poprve a naposledy
    wifi to ma horsi jak ten Compal kram co davalo UPC a to jsem stravil zkousenim ruznych umisteni MT, polarizace anten, jinych anten a mereni RSSI po byte asi 2 dny

a sice jsem to nasel na MT foru (1, 2), ale stejne se zeptam i tady, protoze je to muj prvni MT a ja tomu porad odmitam verit:
    to opravdu, pres vsechny chvalozpevy co jsem cely zivot na MT poslouchal, RouterOS ani v roce 2022 nepodporuje prirazeni jmena/identifikace k MAC adrese?
    jako muzu si udelat DHCP static lease a tam si dopsat komentare, takze to vidim aspon v "ip dhcp-server lease print", nicmene ve zbytku systemu (napr. v logu) to stejne nikde neni a musim si MAC prekladat manualne?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    CHOROBA: Drive kdy wifi nebyla uplne klicova na doma jsem to videl stejne.

Dneska jsou naroky na ni vyssi a MT se da hezky mnozit do existujicich rozvodu diky LAN portum.

Kdyz me rodice napsali, ze jejich mobil se kvuli pomalemu dns prepnul na data vyzral je - bezny kram sel do kose a jsou spokojeni s hAP produkty. Kdo ma cas jim to vysvetlovat a nastavovat kazdy android telefon.

Me chybi ta wifi 6 a muzu pockat.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CHOROBA: Mam AC2 a AC3 a kamos ma moje stare RB433GL s 2x wifi kartou a AC3 a nejaky venkovni MK na 2.4 a vsechno funguje jak ma.
    Moje AC3 nahradilo Asus router a pokryti se zlepsilo, takze vyhrady nemam, ale zaroven jsem UBNT jako domaci AP nikdy nemel.
    Ale naopak UBNT jako PTP/PTMP taky funguje a paradoxne 60GHz MK rozhodi kazdy dest i kdyz je to pod 100m (asi je to na druhy strane blbe zamereny, ale ISP s tim nechci otravovat).

Ty MK u kamose umoznily tam udelat extra sit pro hosty oddelenou VLAN, dve ruzna SSID na 3 zarizenich, na UBNT nevim jak bych to nastavoval, ale nerikam ze to nejde.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja mam mikrotik fakt rad, jako fw, router, gw s hotspotem, ptp/mptp spoje, ...bomba.
    ale wifi na doma? never.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAB1T: chapu... ja ted s radiama domu vaham mezi UniFi, Mikrotikem a Arubou... UniFi mam ted, ale nelibi se mi, kam ta firma smeruje, Mikrotik ma fajn filosofii, ale produktove zaostava a Aruba je trochu vyssi cenova kategorie (jakkoli se asi dokazu dostat na uroven UniFi, ale vubec ten ekosystem neznam)
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    AQUARIUS: Jo to tak bejva. Ale až bude známá cena tak se uvidí jestli nezradim a stejně nepředběhnu. Už jsem měl celkem vybráno jen nebyl čas to realizovat.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAB1T: zatim jsem si nevsiml.. dalsi vec je, ze az bude cena, dalsi problem bude dostupnost, podle me budeme radi, kdyz se to sem dostane do konce roku...
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    AQUARIUS: Už se vytasili s cenou? Včera jsem to ještě nenasel ani u nich na stránkách. Už nějakou dobu uvazuju o upgradu kvůli WIFI6 a furt jsem váhal protože to znamenalo odchod od mikrotiku.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    LEXXA: Mit to tak dva 2.5Gbit porty, byl by to dobry pokrok. Takhle je to jen evoluce, nuda.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AQUARIUS: jasne. a jsem si jistej ze to bude fungovat dobre. akorat ja jsem proste na ty kulaty kolace :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    LEXXA: ja doufam, ze tech variant bude brzo vic... na druhou stranu tatovi jsem barak pokryl pomoci dvou hAP ac² a je to uplne optimalni, protoze tam, kde ty AP jsou, zaroven potrebuju ethernetovy porty...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AQUARIUS: snad prijde brzo i cap. tohle se mi vubec nelibi :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MikroTik product news: hAP ax² (WiFi6)
    https://www.youtube.com/watch?v=aRPKUDvNyjM
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RB5009, docker, ubuntu-core + jednoducha appka v perlu, mato cca 150MB na disku, bere si to asi 50MB RAm, 0 cpu, zapisy na disk 0, logovani apky do LOGu mikrotiku.
    zatim super ;-)

/container/print 0 name="22ede315-e480-4cc1-8312-fa2a42427899" tag="fias:latest" os="linux" arch="arm64" interface=veth1
    mounts="" dns="" hostname="FiASS" logging=yes status=running
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no konecne ;-)

INDIAN
    INDIAN --- ---
    MIKULAS: Jj, podle ty mapy sem si prave jistej pouze tou jednou BTS jak sem se zminval tady [INDIAN @ Mikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...]
    Jak uz sem uvadel, je to jen na par dni v roce, tak se zas kvuli tomu nehodlam poustet do « zadnych vetsich akci » 😀
    To jedine ze by i sousedi meli zajem, ale to je dost nepravdepodobny, drtivy vetsine staci volani na ktery tam signal je (data jim sou sumak, vsecko +/- duchodci)
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    INDIAN:teoreticky, za tento kanon na vrabce nic neplatis ... no ale chapu. Kdyztak to nascanuj android appkou NetMonster a treba zjistis, ze tam je nejaka jina BTSka od konkurence: https://gsmweb.cz/mapa
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    INDIAN: Tak muzes zkusit to co nabizi Roe a kdyz to bude fungovat a budes to chtit jeste trochu zlepsit, tak to strcit do vodotesny plastovy krabice nekam vys nebo k tomu dat externi anteny.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ROENICK: ten znam ten funguje fajn.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    INDIAN: chces tam vyzkouset tohle? mam doma nevyuzity, mel jsem to na chalupe a chodilo to pekne. Ty venkovni anteny jsou pro LTE, wifi je interni

[LTE wifi router Billion BiPAC 4500 NZL]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam