• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CHOROBA: Nevim co se komu nezda.
    U kamose jsou 3 MK, 2 v baraku a jeden venku, mobily se mezi nima prepinaji bez problemu, pokryti je dobry, dle ocekavani.
    Pokud je UBNT lepsi, tak OK, ale je taky asi drazsi.
    Mam taky v supliku Cisco Aironet, cumi z toho 4 anteny a nasel jsem ze to stalo puvodne snad 13 tisic a kdyz jsem to zkousel, tak se mi to zazracne lepsi nezdalo.
    A proto je to v supliku.

Minusy tam jsou, jako to jmeno zarizeni, ale oproti tomu ze drive jsem pouzival veci jako Asus/TP Link s DDWRT je to nekde jinde.
    Aruba, Ruckus, to je jina trida.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    todle je presne ten duvod proc nechci mikrotik na domaci wifi. ono to funguje, ale jen jak kdy, a jak s cim. dalsi vec je totalni NEpodpora roamingu atd...
    nefer je vycitat hAPu malej dosah, ma "by design" 1,5dB interni anteny, to je opravdu malo. ten novej ma 4.5dB, coz je tak fonvoko 2.5x vetsi pokryti, tak uvidime. a uvidime co nova wifi2 package a celkove co AX neboli wifi6. Treba si o pak poridim a poslu do kremikoveho nebe svuj skoro 10 let starej
    https://www.amazon.com/Ruckus-Wireless-ZoneFlex-Dual-Band-802-11ac/dp/B00PWITS1W

JOINTER:
    MCKIDNEY:
    QWWERTY:
    COMMANDER:
    COMMANDER
    COMMANDER --- ---
    QWWERTY: CapsMAN/Registration Table- pravým a zkopírovat do Access List. V Access List tomu už můžeš dát jméno a pak to vidíš již pojmenovaný i v Registration Table. (nebo je to naopak? teď nejsem doma).
    Každopádně jak píšeš, wifi je to slabota i přes všechno ladění.

Já mám problém, že zařízení na WiFi mezi sebou pingaji strašně. Ať v rámci jednohod či více AP. Podotýkám, že mám v Datapathu zapnutý Client to Client forwarding i Local forwarding. (bez toho to mezi sebou ani nepingne).
    A ty rychlosti taky nic moc. A předávání klientů mezi AP opět žádná sláva, ale to snad MirkoTik ani nějak moc neřeší.
    Nevím no, používám to a budu i nadále, ale k dokonalosti to má opravdu daleko..
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    CHOROBA: jak koukam na ty obrazky, nejak tam nevidim USB... to je docela skoda. Jak hAP ac lite, tak hAP ac² ho mely.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    RB941-2nD-TC a tedka RBD52G-5HacD2HnD-TC a tesim se.

U starsich RB941-2nD-TC wifi pokulhavala, ale cena cca 450 za kus to resila snadno :D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CHOROBA: jen jestli bude dostupný. Já čekám na CSS610 už od začátku dubba a nic...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ad hAP ax2. ta cena nejni zla ;)

i4wifi.cz | MikroTik hAP ax2 C52iG-5HaxD2HaxD-TC
    https://www.i4wifi.cz/cs/277473-mikrotik-hap-ax2
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CHOROBA: ted jsem si domu poridil ac3 a nezbyva nez souhlasit ... domu jsem takovou vec koupil poprve a naposledy
    wifi to ma horsi jak ten Compal kram co davalo UPC a to jsem stravil zkousenim ruznych umisteni MT, polarizace anten, jinych anten a mereni RSSI po byte asi 2 dny

a sice jsem to nasel na MT foru (1, 2), ale stejne se zeptam i tady, protoze je to muj prvni MT a ja tomu porad odmitam verit:
    to opravdu, pres vsechny chvalozpevy co jsem cely zivot na MT poslouchal, RouterOS ani v roce 2022 nepodporuje prirazeni jmena/identifikace k MAC adrese?
    jako muzu si udelat DHCP static lease a tam si dopsat komentare, takze to vidim aspon v "ip dhcp-server lease print", nicmene ve zbytku systemu (napr. v logu) to stejne nikde neni a musim si MAC prekladat manualne?
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    CHOROBA: Drive kdy wifi nebyla uplne klicova na doma jsem to videl stejne.

Dneska jsou naroky na ni vyssi a MT se da hezky mnozit do existujicich rozvodu diky LAN portum.

Kdyz me rodice napsali, ze jejich mobil se kvuli pomalemu dns prepnul na data vyzral je - bezny kram sel do kose a jsou spokojeni s hAP produkty. Kdo ma cas jim to vysvetlovat a nastavovat kazdy android telefon.

Me chybi ta wifi 6 a muzu pockat.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    CHOROBA: Mam AC2 a AC3 a kamos ma moje stare RB433GL s 2x wifi kartou a AC3 a nejaky venkovni MK na 2.4 a vsechno funguje jak ma.
    Moje AC3 nahradilo Asus router a pokryti se zlepsilo, takze vyhrady nemam, ale zaroven jsem UBNT jako domaci AP nikdy nemel.
    Ale naopak UBNT jako PTP/PTMP taky funguje a paradoxne 60GHz MK rozhodi kazdy dest i kdyz je to pod 100m (asi je to na druhy strane blbe zamereny, ale ISP s tim nechci otravovat).

Ty MK u kamose umoznily tam udelat extra sit pro hosty oddelenou VLAN, dve ruzna SSID na 3 zarizenich, na UBNT nevim jak bych to nastavoval, ale nerikam ze to nejde.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja mam mikrotik fakt rad, jako fw, router, gw s hotspotem, ptp/mptp spoje, ...bomba.
    ale wifi na doma? never.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAB1T: chapu... ja ted s radiama domu vaham mezi UniFi, Mikrotikem a Arubou... UniFi mam ted, ale nelibi se mi, kam ta firma smeruje, Mikrotik ma fajn filosofii, ale produktove zaostava a Aruba je trochu vyssi cenova kategorie (jakkoli se asi dokazu dostat na uroven UniFi, ale vubec ten ekosystem neznam)
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    AQUARIUS: Jo to tak bejva. Ale až bude známá cena tak se uvidí jestli nezradim a stejně nepředběhnu. Už jsem měl celkem vybráno jen nebyl čas to realizovat.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    RAB1T: zatim jsem si nevsiml.. dalsi vec je, ze az bude cena, dalsi problem bude dostupnost, podle me budeme radi, kdyz se to sem dostane do konce roku...
    RAB1T
    RAB1T --- ---
    AQUARIUS: Už se vytasili s cenou? Včera jsem to ještě nenasel ani u nich na stránkách. Už nějakou dobu uvazuju o upgradu kvůli WIFI6 a furt jsem váhal protože to znamenalo odchod od mikrotiku.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    LEXXA: Mit to tak dva 2.5Gbit porty, byl by to dobry pokrok. Takhle je to jen evoluce, nuda.
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AQUARIUS: jasne. a jsem si jistej ze to bude fungovat dobre. akorat ja jsem proste na ty kulaty kolace :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    LEXXA: ja doufam, ze tech variant bude brzo vic... na druhou stranu tatovi jsem barak pokryl pomoci dvou hAP ac² a je to uplne optimalni, protoze tam, kde ty AP jsou, zaroven potrebuju ethernetovy porty...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    AQUARIUS: snad prijde brzo i cap. tohle se mi vubec nelibi :)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MikroTik product news: hAP ax² (WiFi6)
    https://www.youtube.com/watch?v=aRPKUDvNyjM
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RB5009, docker, ubuntu-core + jednoducha appka v perlu, mato cca 150MB na disku, bere si to asi 50MB RAm, 0 cpu, zapisy na disk 0, logovani apky do LOGu mikrotiku.
    zatim super ;-)

/container/print 0 name="22ede315-e480-4cc1-8312-fa2a42427899" tag="fias:latest" os="linux" arch="arm64" interface=veth1
    mounts="" dns="" hostname="FiASS" logging=yes status=running
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam