• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Intel vyrábí zatím nejrychlejší procesor RISC-V, umí PCIe 5.0 i DDR5 - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/intel-vyrabi-zatim-nejrychlejsi-procesor-risc-v-umi-pcie-5-0-i-ddr5/
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    JOINTER: Tam to asi bude pojmenovane jako:
    customer experience factor CEF
    Nebo to cele zajebou a udelaji jenom:
    Customer Satisfaction Score (CSAT).

Ale princip je jednoduchy: Pro kazdy aspekt pripojeni udelas kategorii a nasledne vyplnis skore, cele se to pak sjednoti a zjistis jaky reseni je lepsi. Pokud te treba VOIP nezajima, radek odstranis a skore se aktualizuje.

Pokud jsi technicky zamereny, muzes misto cinnosti dat protokol, nebo rovnou jit do skore z testovacich nastroju. Nakonec ti vyjde skore a tim muzes se slusnou presnosti rict, zda to reseni je pro tebe.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    MCKIDNEY: To neznam a Vodafone asi taky ne - "rychlost tam mate, ping je taky OK tak je to cely OK". Nastesti uz je to za mnou.
    Kazdopadne jestli Adam pochodi s bondingem, tak at da vedet.
    Osobne bych volil bud jiny pripojeni a nebo nejaky lepsi LTE zarizeni treba s antenou.
    Protoze treba moje zaloha je VF modem a ten momentalne hlasi -71 dBm (v MK zluty bargraf), coz mi prijde malo - modem je v patre domu.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    JOINTER: No proto se to pocita jako CSR - Kazda kategorie dostane skore a snadno uvidis kde selhava.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    MCKIDNEY: Spokojenost je obcas tezko meritelna, jako treba rychlost OK ale nahodny zpozdeni paketu az 500ms nebo obcasna ztrata (VF Puma 6 modem).
    Nebo mas nekde televizi kde si stream nahodne vyzere plnou rychlost linky na par sekund a pak 15s nic (musis tomu pak zacit delat QoS).
    Proste ten balancing vzdycky neni jednoduchy, muj ISP takhle spojuje nekde 2x 1Gbit a funguje jim to, ale jakmile vecer prekroci 1,5Gbit tak jim tam roste latence.
    /ip firewall connection print count-only
    1853
    a u me osobne je to ted 230 (mam zapnuty 2 PC, kdyz jsou vypnuty, je konexi asi 50 - NAS, klima, RPI)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Rychlost definovana technikem je propustnost za cas.
    Rychlost definovana pro uzivatele je CSR nekolika kategorii - napriklad mail, youtube, zalohy, hry atd.

Zamerujete se na tu propustnost v case a tam to fakt nedava moc smysl.

Z pohledu kvality pro uzivatele, pokud jsou to 2 operatori tak to muze byt rozumny upgrade. Moje zkusenost s LTE je ze operatori to nepriznaji, ale tarif omezeny pausalem je na tom hur nez tarif onezeny mnozstvim dat :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    To ze jedne spojeni je stale limitovano neni ani zdaleko nejvetsi problem. Spokojenost uzivatelu je zavisla na stovkach spojeni. Kdyz jsem jeste delal pro ADSL tak to bylo 50 spojeni, ale je to 15+ let minulost.

Nejvetsi problem je jako vzdy routing a jak rozhodnout co patri kam. Kdyz jsem to pouzival naposledy, tak jsem si vystacil s par radky v MT a pouzivanim vahy pro pripojeni. Nicmene jak session a IP zacala byt vice a vice dulezita, tak tam je nejvetsi problem - software co na to neni pripraven pak vyzaduje nejakou formu spojeni zpet dohromady a to pridava naklady a latenci.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JOINTER: jo, to obecne "bond" po nestejne kvalitnich linkach je jeste dalsi oser navic... ono tyhle veci kvalitu linky vlastne moc neresi. Ono i kdyz mas na obou (resp. N) dratech stejne kvalitni medium, tak to proste neni slunickovy - prave ty problemy se single-flow, vcelku nezavisle na rychlosti podkladovyho media. Aneb lidi maj dva gigabity a divi se, ze maj jeden ucpanej a druhym netece nic... bad traffic pattern, aneb sorry kluci - to neni bug, to je feature :-)
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    DANYSEK: Me se ten bonding neosvedcil proto, ze jsem nebyl schopen detekovat pad linky a to spojeni 10GHz s 5GHz spojem se chovalo divne, nejspis kvuli rozdilu latenci.
    ECMP jsem objevil omylem, kdy stacilo nahodit IP na interface a najednou mi tam zacal tect traffic.
    Nicmene to momentalne nepouzivam - 80Mbit 10GHz spoj staci, pokud jednou ne, tak je tam prave 5GHz ke kteremu je mozne se vratit.
    (zkoumal jsem to protoze byla obava ze to 10GHz bude padat kvuli slabemu signalu, coz se ale nedeje)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JOINTER: ADAM: vzdycky to ale bude o tom, ze to "pocitove" zrychli u vice paralelnich streamu... single-stream traffic (aka download neceho) bude furt limitovanej kapacitou jednoho radia/spoje. ECMP je o tom, ze se spocita nejaka hash na zaklade L3/L4 hlavicek, co to pres existujici cesty rozhazuje... takze klidne to muze i "blbe" vyjit tak, ze se zrovna dve flow potkaji zase v jednom propoji (zatimco ten druhy se bude flakat). Dalsi u toho LTE bude i to, jak to zalimituje sama BTS (pokud by to byly dve SIM pres jednoho operatora, uzky hrdlo muze bejt i tam, aneb ne ke kazdy BTS vede optika...).
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    ADAM: U Mikrotiku by ti mely stacit 2 LTE interfacy a pak nad tim udelas bonding:
    Manual:Interface/Bonding - MikroTik Wiki
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/Bonding
    Asi by to melo fungovat (kdysi jsem to zkousel, ale nakonec se ukazalo jako lepsi pouzit Multipath ECMP routing coz je popsane tu:
    https://wiki.mikrotik.com/wiki/ECMP_load_balancing_with_masquerade )
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ADAM: Něco podobného se řešilo před časem v self hosted podcastu

Self-Hosted 31: Industrial Grade Mobile Internet
    https://selfhosted.show/31
    ADAM
    ADAM --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s routerem, kde by byly 2 LTE SIM a on by traffic rozděloval mezi ně, aby celková rychlost byla vyšší?
    (netuším, zda to existuje, ale asi by mohlo)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ROENICK: no to bohužel musím.). Občas se začne chovat divně.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    DELVIT: taky ho musis obcas rebootnout? :) to Mikrotik fakt nemusim :)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JOINTER: no taky přemýšlím jestli yo nemůže být tím HuawaiGpon co tady mám.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    DELVIT: Pekny. Neprekvapuje me to ze to bylo koncovym zarizenim, viz problem s Puma 6 treba tu:
    Intel Atom-based Puma 6 Modem Chipset has Severe Latency Issues, Many Cable Modems Affected | TechPowerUp
    https://www.techpowerup.com/232517/intel-atom-based-puma-6-modem-chipset-has-severe-latency-issues-many-cable-modems-affected
    jsem to resil asi pul roku, jen jednou se mi povedlo mluvit s clovekem ze supportu co o tom vedel a "priznal" ze o tom vedi uz par let.
    To jim nebrani ty modemy Compal dodnes lidem davat.
    Vlastne to bylo vtipny i na konci - resenim je poridit si ten VF Station, ale ten davaji jen ke 1Gbit lince, uveril jsem jim ze "je to naprosto jiny modem s jinym chipsetem co nema zadne potize" a za 1Gbit si priplatil.
    Ve skutecnosti to je ale Puma 7 co pry ty same problemy obcas muze taky mit, nicmene pro me to funguje uplne OK.
    (pripadny detaily jsou ve foru o UPC)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Přidám link co jsem našel...což celkem ukazuje, že tam mají bodel - https://martinhaller.cz/neresitelne-problemy/pomahali-vodafone-reseni-problemu-cast-22/
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JOINTER: ach jo, to nepotěší. Budu to ještě sledovat a zkoušet. Každopádně mě přije neuvěřitelné, že to firma jako Vodafone to nemá pořešené.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    DELVIT: Je to mozny. Kdysi jsem resil pravidelny drop PPTP po presne 30 minutach, pokud se spravne pamatuju.
    Resil jsem to intenzivne a i pres interni kontakty, ale nikdoho to prilis nezajimalo, protoze PPTP povazovali za ne-bezpecne.
    Mel jsem podezreni ze to bude nejaky vetsi problem typu timeout spojeni na firewallu na ten protokol, ale nehnul jsem s tim.
    Vyresil jsem to redial skriptem. (jinou VPN neslo pouzit, slo o VPN na urovni Linuxu v Android telefonu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam