• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    DREAMCASTER: jestli chces segregovat tak se muzes teoreticky vykvaknout na vlany a udelat dva bridge.
    dale pokud muzes udelej pcap komunikace klienta se cifs serverem a hlidej si latence. to co popisujes jsem mel taky akorat jsem to vyresil tim ze jsem skrtnul cifs takze me reseni ti moc nepomuze.
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    AQUARIUS: jen pro info on ten hw ofload v pripade vlan pomuze jen v ramci vlany pri prechodu packetu mezi vlanama to jde pres router...:(
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    AQUARIUS: Diky ten jsem zapnul to nepomohlo... :(
    JOINTER: Mas pravdu.. dalo by se to resit jinak.., ale tohle mi prislo systemovjejsi resni... Mozna to budu muset predelat a zabit se tech vlan:(...
    SWIST
    SWIST --- ---
    MIKULAS: Prakticky nulovou.. Nemít na to už dvě Arduina UNO, tak by stačilo asi jedno Mega.. Bude to prakticky vedle sebe. :D
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    SWIST: nevim na jak velkou vzdalenost to budete potrebovat, ale nam se osvedcil can-bus
    MCP2515 CAN Bus Modul TJA1050, 8MHz, SPI | LaskaKit
    https://www.laskakit.cz/mcp2515-can-bus-modul-tja1050--8mhz--spi/
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    DREAMCASTER: Mohl by pomoct upgrade CRS354 na 7.x a zapnutí L3HW podpory, v 6.x chybí pro spoustu věcí offloading.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    VLAN ale pro dve GW delat nemusis, nebo to byl pozadavek mit nejak oddelene?
    Prvni vec bych zkontroloval Profile, kde to zere CPU.
    VLAN v urcitych pripadech nejaky akcelerace vypina, ale tusim ze zalezi kde se to nastavi a na jakym HW, je to rok nebo vic co jsem to naposled delal.
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    Ahoj mam dotaz na ktery znam asi odpoved , ale mozna me nekdo zkusenejsi bude schopen opravit.
    U jednoho znamiho resim takovou prekerku maj takovy mal studio na vinohradech a pred nekolika lety jsem jim tam konsolidoval sit nejakej bastl spackanej s TP-linku a Vodafone routeru jsem to predelal na reseni od Mikrotiku hlavni router RB4011iG a jelikoz si kluci prali hodne portu tak switch tam je CRS354 "switch routerstackunuty 10Gb/s propojem" a par jeste APcek od mikrotiku ktery delaj wifi jelikoz je to vinohradskej sklep s tlustejma zdma.. vse rizeno Capsmanem . Jelikoz v lokalite krom Vodafonu "ex UPC" a Airwaynetu nic neni tak kluci se rozhodli, ze chtej DVA ISP . Cili sit bylo nutno rozsegmentovat na vlany. coz bezi stejne jako fungujou dve GW jedna pro jedny vlany druha pro dalsi vlany.. problem je ze kuli tomu aby to takhle funogavlo musel byt na FW vypnut Fast Forward. A samba od te doby jede jak zhnojem server je do switche pripojen take 10Gb/s a IO disku serveru neni botleneck jelikoz je to Intel U2 ssd. ale ta samba jede jak zhnojem i mezi stanicema.. A ted to podstatny mam pocit , ze se nejedna jen o mezivlanovou komunikaci.. Na switchi je hwofload on.. Muj nazdor je ze to nedava asi uplne router.. co si myslite?
    Diky moc za nazor! a pardon za ne uplne dobrou Cestinu.
    SWIST
    SWIST --- ---
    QWWERTY: Jasně.. Jestli jde u arduina udělat async jsem se chtěl kouknout už dřív, ale přes plno jiných věcí jsem se k tomu nedostal.. To co dělám není nic složitého, mám master arduino které obhospodařuje různé věci a pak druhé s motor shieldem, kterému chci jen poslat souřadnice jak se má pohnout a aby dal vědět, že skončil.
    Je to tedy můj první arduino projekt, děláme automatického barmana - jako základ máme tohle ale ještě k tomu doděláváme další funkce a tedy po posledním pokusu i pojezd.. :D
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SWIST: je to popravde prvni, ktera na me vypadala pri zbeznym google pruzkumu
    ale imho uz podobnou vec muselo resit tolik lidi, ze proste musi existovat nekolik projektu, ktery implementovaly ack/nack/checksum
    ono taky dost zalezi, na jakou to mas aplikaci - ale pokud posilas hodnoty pro vypocet, tak mi tam checksum a ack dava smysl, aby jsi vedel, ze ti data pro vypocet dorazily spravne a nepocital jsi z nesmyslu, kvuli ruseni na sbernici
    SWIST
    SWIST --- ---
    Díky.
    I za odkazy, něco jsem si našel, ale vždycky to bylo cestou z/do práce na mobilu.. Takže jsem to ještě netestoval.
    Díky za tip na async knihovnu, kouknu na ti.. Ta by se určitě mohla hodit.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SWIST: mas pravdu, ze to jde pomoci I2C, viz napr:
    Connect Two Arduino Boards Using I2C Communication Protocol
    https://electropeak.com/learn/connect-two-arduino-boards-using-i2c-communication-protocol/

taky se daji propjit primo UART/seriovou linkou pres RX/TX
    https://docs.arduino.cc/tutorials/nano-every/uart
    (nebo 4ks a vic ... https://docs.arduino.cc/tutorials/nano-every/run-4-uart )

a najdes pro to i async knihovny, ktery maji implementovany checksumy, etc...
    GitHub - MatthewAHarvey/SerialChecker: An arduino serial handler which can use a checksum, ACK and NAK messages, and check for present messages/commands.
    https://github.com/MatthewAHarvey/SerialChecker
    SWIST
    SWIST --- ---
    ...možná blbý dotaz, ale než se pustím do nějakého většího hledání.
    Jak složité je donutit dvě arduina aby spolu komunikovaly? Moje představa je, že z master arduina pošlu sadu informací (string/číselnou řadu, max 100 znaků) do slave arduina, to ji zpracuje a pak jen vrátí, že je hotovo. To by se pomocí I2C mělo dát udělat jednoduše, ne?
    Nebo je něco na co si dát pozor, popřípadě lepší řešení?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Ok snad to vydrží, počkám na ax3
    HANSCV
    HANSCV --- ---
    ROENICK: tak anténa AP taky přijímá, čím větší zisk tím spíš uslyší ty slabý klienty
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    mimochodem proc nutnost externich anten? stejne nejvetsi slabina byvaji slaboucke wifi v klientech
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    PISTA1: HAP AC2 je taky dobry. Ale pokud externi anteny jsou nutnost, tak AC3. AX3 zatim nesezenes, ale pokud to neni urgentni tak to nekde objednej a pockej pocitam tak do unora. Zas ti to stoleti vydrzi.
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ja jsem spokojen s kombem Mikrotik router + Unifi AP (nanoHD takze AC-wave2)

casem vymenim talirek za AX :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    taky bych koukal po cemkoliv AX, precijen to mas na par let...
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    PISTA1: Není dneska lepší se kouknout spis na hAP ax³?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam