• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...

OS

imedialinux.com
    Voyage Linux
    RouterOS/

Platformy

PC Engines
    Mikrotik

Prislusenstvi

...

Reseni

router, prehravac, ap, monitorovatko, filestorage
    rozbalit záhlaví
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    AQUARIUS: CRS-309 vypadá ok, nějak jsem ho vytěsnil a to sem na něj už jednou koukal. Koukám, že jako novinku mají CRS310-8G+2S+IN.
    Jen doufam, ze se budou chvoat slusneji nez CSS610-8P-2S+IN, s tim jsem trochu bojoval jak s SFP+ tak s POE - cast veci mi neni ochotny napajet do ted...
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    AQUARIUS: myslim, ze nevyresej...capsman nad wifiwave2 je uplne jinej nez ten starej
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    AHARAZ: Neco jako CRS-309?
    ad delka podpory - prave ze Mikrotik drzi podporu dokud to je technicky mozne, zatimco UBNT proste u originalnich UniFi AP reklo, ze s podporou konci, prejdete na ac, caune. A tim me trochu nepotesili. Ted mam na jednom miste celej dum na unifi ac, coz necham dozit, ale na dalsi instalaci zvazuju, co dal. U sebe doma zatim mam pokryti realizovany mikrotikama hAP ac^2, coz rozhodne neni optimalni, ale sehnal jsem je levny z druhy ruky jako docasny reseni nez bude cAP ax. Ted cAP ax uz je a ja premyslim, jestli to je nebo neni dobry napad (i s ohledem na to, ze UniFi 6+ je levnejsi, byt o par korun). Realne do domu potrebuju 3x AP, u Mikrotiku mi vadi nemoznost kombinovat ax a non-ax hardware v jednom capsmanu (uvidime, jestli to casem treba nejak vyresej)
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Nemáte nějaký tip na zajímavý 10Gbit switch (stačí 8 port) k RB4011 + síťovky?
    Přemýšlím o upgradu části sítě na 10Gbit, 2.5Gbit bych rovnou přeskočil. V síti jsou PC na střihání videa a pak nově jedno silnější na enkódování z fronty, ale přesouvat projekty po 1Gbitu, už není úplně ono, to je to míň práce udělat na pozadí při střihání. PC jsou všechna i7/i9 gen 10+/NVMe disky, enkóduje se na GPU...
    Zatím jsem skončil u https://www.i4wifi.cz/cs/293695-planet-xgs-6311-12x a https://www.softcom.cz/eshop/tp-link-tx401-10gb-pci-express_d246353.html s tím, že mi přijde jednoduší použít DAC nebo AOC kabely, ale musím ještě ověřit zda se dají použít. Ale budu ještě hledat, to spíš kdyby jste to někdo pro sebe řešil a měl nějaké pěkné kombo.

Díky

AQUARIUS: , TOMBSTONE: No asi to nikde není s tou podporou tak růžový, idkyž u Mikrotiku asi lepší. U Unify mám pocit, že furt něco měníme, ale máme je asi 15 let a první co jsme koupily byly čtvercové AC na 48V, které zařízli celkem rychle. Na několika instalacích a používáme i HW Cloudkey... Ale teď se snažím mít na jednom místě jen jeden model/řadu a počítat s tím, že se to musí pak vyměnit v podstatě celé najednou :/ Co tedy při 20 AP + CK pak není úplně levné...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JANFROG: díky :-) kdyžtak se domluvíme.

AHARAZ: No právě s tou optikou, se to dost změní. Nasadím a uvidím.
    TOMBSTONE
    TOMBSTONE --- ---
    ja si ten cap ax nakonec vzal...fajn kus hw, jenze cela situace kolem wifiwave2 a nekompatibility staryho a novyho capsmana je totalne na palici...jako...asi nemam chut kupovat 5x cap ax abych vymenil vsechny APcka co doma mam :-(
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JOINTER: Měl jsem vyhlídnutý cAP ax, ale teď koukám, že UniFi u6+ stojí cca stejně nebo o pár korun míň, tak mám dilema… technicky bude asi UniFi lepší volba, ale u Mikrotiku je mi sympatičtější přístup firmy k dlouhodobé podpoře.
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    Osobne mam HAP AC2 2x a HAP AC3 a pokryti je dobry, kamos ma AC3, 433GL s 2 kartama s prodlouzenim anten do ruznych mistnosti po betonovem baraku a na zahrade nejakyho venkovniho Mikrotika. I prepinani mezi AP funguje dobre, ale to je spis proto, ze se to navzajem skoro neprekryva.
    Ubnt jsem nikdy na domaci wifi nemel, jen venkovni jednotky.
    Jediny zklamani bylo CAP Lite, takova mala potvora, to dostal znamy na dokryti obyvaku, dosah tragicky.
    MK je setrvale pozadu s urovni protokolu, jako ze treba az nedavno maji AX zarizeni.
    Prisly mi ty Unify AP dost drahy, tak by me zajimalo jestli to za to stoji.
    Momentalne ale nehodlam nic menit.
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ROENICK: Ja mel doma az novejsi jako RB951Ui-2HnD, hAP ac a na byt v cinzaku to nejak bylo vzdy v pohode, ale teda router musel byt nekde uprostred. Stejne tak 2011, byla vyzdy v pohode na kancelare velikosti bytu.
    RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN mame na kancelar velikosti cca 5+1, ale vlastne wifi pouzivame malo (telefony a 1-2 ntb), spis mame desktopy na lan...
    433 s kartou jsem mel nekde u klienta, ale to bylo par mistnosti a papirove steny, kdyz pridali kancelare vedle, tak se uz pouzivalo Unify...

DELVIT: To mi prijde jako zajimavy dotaz, ja jsem vlastne vzdy resil jen to, ze je problem pokryti nebo pripojeni k internetu. Nikdy jsem nenarazil, na to ze by nestihal router, ale na jedno zarizeni to vsechno byla vice mene administrativa do 10, nekde meli treba vlastni NAS, nebo pak domacnosti.
    Ale jak jsem uz psal jsem zvedav jak se to posune, kdyz casteji budou mit lide/firmy rychlejsi pripojeni - optiku i po meste v cinzacich. Coz se ted misty na Praze 5 deje, vtipne v kombinaci s tim, ze o blok vedle se pouziva stale treba 20-50Mbit ADSLko, protoze neni z ceho vybirat...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DELVIT: ax3 mam doma jako WiFi AP a nevsiml jsem si, ze by CPU slo pres 5% ani ze by to brzdilo neco jineho nez muj uplink do internetu.

Deti sjizdeji trubku, partnerka web, ja delam apt update a na serveru jede zfs send na off-site server (ale to zfs teda nejede pres Wifi, to je fakt). Ze se to ty, muzu ti poslat konfig (pod prislibem utajeni :-)
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    AHARAZ: ja mival doma RB433 s g kartou a pak nkovou a zkousel ruzny anteny a pokryti panelakovyho bytu nahovno. Pak jsem casem presel na 750gr3 a Unifi NanoHD a pokryti krasny
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    ROENICK: a propo by mězajímalo, jestli ten ax3 zvládne tak 5-10 lidí přes wifi...
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    ROENICK: Ja ho pouzivam kdyz na pokryti staci prave to jedno zarizeni. Pokud je treba vic zarizeni, pro pokryti signalem, tak taky koncim u Unifi...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Uživatelská recenze | CZC.cz
    https://www.czc.cz/huawei-e3372h-320-bila/281905/produkt/recenze?reviewId=43i0u0ksuogn9aoimhlumlvhu1

Tak ta -320 už asi nejde flashnout na stick mode.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    AQUARIUS: HiLink je s NATem vs stick mode, kde máš na výběr PPP (pomalý "modem") nebo NCM (plná rychlost LTE přes USB Ethernet)
    Každopádně mezi HiLink a stick mode můžeš "přepínat" přeflashováním příslušného firmware.
    Podle mě HiLink vs stick vůbec nesouvisí s tím -153 vs -320, viz poslední odkaz, kde řeší, že chce vypnout HiLink na -153.
    Rozcházel jsem to na Turris OS i čistém OpenWrt. Ale už je to delší dobu.
    Rozšíření komunitní dokumentace o sekci LTE USB modemy - #22 by spike411 - Všeobecná diskuze [CZ] - Turris forum
    https://forum.turris.cz/t/rozsireni-komunitni-dokumentace-o-sekci-lte-usb-modemy/5269/22
    [Solved] Huawei E3372s-153 in NCM mode not working - #2 by AreYouLoco - SW help - Turris forum
    https://forum.turris.cz/t/solved-huawei-e3372s-153-in-ncm-mode-not-working/6844/2
    [OpenWrt Wiki] Use NCM USB Dongle for WAN connection
    https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wan/wwan/ethernetoverusb_ncm
    Vypnutí funkce HiLink (funkce routeru) u modemu Huawei-E3272s-153 - Ká for YOU: Fórum
    https://www.macha.info/Vypnuti_Hi-Link_1.html
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    AQUARIUS: Díky za odpověď... Taky mám E3372h-153 a Mikrotik je už na sedmičce... Kdyby se Ti to náhodou podařilo rozchodit, tak budu vděčný za návod :-)

Jak se tam posílají AT příkazy? Zkoušel jsem všechno možné, ale nikam to nevedlo, viz níže
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    AQUARIUS: slibil jsem tu detaily k LTE stickum E3372, ono toho nakonec zas tak moc nebude, ale ve zkratce jsem mel v ruce dve revize, ktere se chovaly odlisne:
    * E3372h-153 - vytvori ppp interface, funguje pouze v RouterOSu 6.x, se samotnym stickem se snad da komunikovat pomoci AT prikazu
    * E3372h-320 - vytvori LTE interface, funguje pouze v RouterOSu 7.x, ma vlastni NAT a webove rozhrani, kde se necha nastavit treba pin

ted mam doma router s 7.11 a E3372h-153 s nim nefunguje, zatim nevim, jestli se mi to podari uchodit.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    AHARAZ: ja jsem shodou okolnosti starou 2011 nahradil prave 5009, primarni motivaci byl maly vykon 2011 pri sifrovani wireguardu, kdy tam proteklo cca 60Mbps a uz to nebylo moc stabilni (jakoze to zahazovalo ostatni spojeni). L009 v ty dobe nebyla, mozna ji casem taky vyzkousim, ale ted momentalne musim svuj mikrotik hoarding trochu krotit (navic vysla LTE verze hap ax lite :) )
    L009 mi prijde zajimava v tom, ze ma ARM, pres USB je mozny pripojit uloziste, takze by na tom sly provozovat nejaky lehci kontejnery.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    CHOROBA: Já myslím, že UniFi trochu křivdíš, roaming tam celkem funguje a i oddělení sítí do VLAN je bez problémů. Jasně, jejich switche a routery, tp je trochu jinej příběh a přes práh mi to nesmí, ale AP zrovna zvažuju, jestli je nemám vzít na milost. V zásadě teď řeším, jestli dům pokrýt pomocí cAP ax nebo U6+, cenově to vychází skoro stejně.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pro mikrotik je wifi priorita pro PTP/PTMP jinak asi ne. unifi ovsem je skvely pouze kdy po tom chces tri veci. 1) zapnout wifi 2) nastavit SSID 3) nastavit heslo
    cokoliv jinyho je pain in ass jako svine
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    ja uz leta Mikrotik na wifi nepouzivam, libi se mi kombinace Mikrotik router + Unifi AP. Je to krasne stabilni

nekde jsem i cetl, ze wifi neni pro Mikrotik priorita
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    AQUARIUS: Pokud jde o vykon, tak mi nikdy moc neprislo, ze by tam byla uplne spojitost se starim.
    Naskok hEX sice ma, ale je to stejna liga. Zatimco 2011 byla dost pod a zase treba 3011 je zase o uroven jinde a je to taky 7 let stary model...
    4011 je stara 5 let nahrazuje ji asi 5009, cena stejna, vykon neni dvojnasobny, mene portu, ale jeden je za odmenu 2.5G + je tam USB... nemaji k tomu zatim verzi s Wifi... To mi ta pridana hodnota za stejne penize mezi 2011 a L009 prijde vyssi.

Samozrejme bych byl radsi, za to kdyby meli nejakou lepsi kombinaci a idealne za stejne penize, ale pro mista kde mam 2011 je to super... teda asi do doby, nez tam prejdou na vyrazne rychlejsi pripojeni... coz se diky upgradu site Cetinu deje posledni dobou celkem casto a nahodile...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam