• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    ADAM:
    mel jsem kdysi nakej zyxel archer s openwrt a tam slo ze na jednom bandu posloucha a na jinym vysila.

co pruchodka?
    Spojka, přechodka okenní průchodka UTP, STP RJ-45
    https://www.satelitnishop.cz/product/konektory_-spojky_-redukce/spojky/spojka_-prechodka-okenni-pruchodka-utp_-/1989
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak nabizim ti moznost rychleho netu v jinym patre. repeater to neda ani smykem, pres elekrtriku to je jak kdy, jediny co bude fungovat RYCHLE je optika, nebo ethernet.
    wifi ti to MOZNA da na 5GHz, ale problem u 5GHz je, ze nefunguje moc pres zdi ani pres strop.
    tgze abys to aspon nejak teoreticky dostal pres strop na 5GHz, tak musi bejt od sebe ty dve ap fon voko max 5-6 metru, nebo si to zmer, jakej mas na cilovem miste signal, nemelo by to bejt min nez -65dBm a pak to MOZNA i nejak pojede
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHOROBA: 2 dementní komentáře ti nestačily, musíš přidat třetí? Myslíš si, že kdybych mel možnost natáhnout kabel, tak se tady ptám na WiFi?

Je to pronájem, hliníkový okna, kabel muzu protáhnout leda otevřeným oknem. Zkusil jsem to, ale v noci je kapku zimenka...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    me napada cat5e kabel.
    ADAM
    ADAM --- ---
    varovan? prisel jsem sem, ze chci doporucit dobry router, ktery bude mit idealne dve 5ghz sitovky. primarne jsem uvazoval nad ax3, ktery stejne casem budu kupovat.

bylo mi tady odpovezeno, ze to je zbytecny prestrel, ze to lip vresi powerline nebo extender.
    tak powerline jsem zkusil, jede 50mbit a vracim. extender zkousim ted a nejsem z toho nadsen, doufal jsem, ze to maji lepe vychytane.

tak se radeji zeptam uplne jinak: napada nekoho nejaka krabicka, ktera ma v sobe 2 nezavisle 5ghz sitovky? (na domaci pouziti tak do tech 100eur)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ADAM: Leda že by to mělo dvě rádia pro každý pásmo… ale tohle byl důvod, proč jsi před použitím extenderu byl varován.
    ADAM
    ADAM --- ---
    ADAM
    ADAM --- ---
    takze extender dorazil https://www.tp-link.com/us/home-networking/range-extender/re900xd/

a mozna to fungovat bude, ale jsem sokovan jednou veci: kanal vysilane site je stejny, jako kanal prijmane a nejde zmenit. takze logicky to musi zvysit interferenci a zpomalit celou sit. cekal bych, ze to bude umet fungovat ne ruznych kanalech (cili asi by to muselo mit dve sitovky). existuji i takove extednery?

(ano, umi to 2.4 a 5ghz a jednu pouzit na prijem, drouhou pro odeslani, ale rad bych se 2.4 pasmu vyhl uplne, je tady mega zaplnene)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    ADAM: pri respektovani vlivu pater a zdi, a pouziti vice AP ano.
    ADAM
    ADAM --- ---
    HNIZDO: je to v baraku a usodil jsem, ze vzhledem k dnesnim rychlostem wifi bude asi vzdy lepsi to tahnout vzduchem, nez pres powerline...
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    ADAM: Ten powerline mas v baraku nebo v byte? Upozornuju ze maximalni rychlosti lze dosahnout na jedne fazi za jednim a tim samym jisticem, pokud tam neni pripojenyho nic jinyho :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tady uz nezbyva, nez poprat hodne stesti :D
    ADAM
    ADAM --- ---
    tak jen informuju, jak postupuji s rozsirenim signalu:

- powerline nefunguje dobre. ma to rychlost okolo 50 mbit, to se mi zda malo. vracim. mam toto https://www.tp-link.com/cz/home-networking/powerline/tl-wpa7510-kit/

-zvazoval jsem koupit hAP ax3, protoze ho casem stejne chci koupit, ale

-nakonec jsem objednal tenhle extender. https://www.tp-link.com/us/home-networking/range-extender/re900xd/
    jednak jde potom pouzit jako AP, coz se vzdycky bude hodit. a druhak to vypada, ze parametry wifi jsou lepsi nez u ax3. cena tam je podobne. a routovat momentalne nic nepotrebuju, tak treba bude na trhu nejaky ax4, az to budu opravdu potrebovat...
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ADAM: tak otazka kolik tam potrebujes tahat dat ... jestli resis GLAN, tak bych wifinu radeji vynechal. Je to pomale, nespolehlive a insecure uz z podstaty :)
    ADAM
    ADAM --- ---
    Hmm, tak tohle vypadá slušně. Má to GLAN port, takže se to pak dá použít jako AP. Tak něco takového mi asi bude stačit, to je fakt.
    ADAM
    ADAM --- ---
    MIKULAS: Powerline asi zkusím jako první. Ale nemám moc velkou naději.

Pak raději než extender asi zkusím nějaký a mikrotik proto, že potom ho použiju zas někde jinde, je to univerzalnejsi. Nějaké AXko stejne chci vyhledove pořídit.

Ale nechám si poradit.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ADAM: tak on se ti choroba v podstatě vysmál, ten asi neporadí :)

Hele proč ti vadí extender, zvlášť na krátkou dobu? Ten ušetřený čas (a peníze) s konfigurací, routováním a lovením volne frekvence. Každopádně mikrotik je na tohle overkill.

Zamysli se taky nad drátovým řešením nebo powerline, pokud nelze táhnout kabel. Ze spojení vedlejší patro úplně není jasné, v kolika dimenzích se pohybujeme.
    ADAM
    ADAM --- ---
    CHOROBA: Potřebuji to jen dočasně na 9mes.takze pokud by to šlo vyřešit univerzalnejsim mikrotikem, který pak použiji jako router/AP na něco jiného, byl by to taky bonus
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    pri ceste vytahem doleva bych pouzil neobycejny extendr co ma dve stovky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam