• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SHORTYMikrotik, Alix a jina mala reseni... Arduino, RaspberryPi, Mikrotik, Alix a jina mala reseni...
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    SUK: ano, dospěl jsem k témuž závěru jako CHOROBA :-). Ten www.i4wifi.cz je spolehlivý prodejce?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    SUK: uz jenom dva? :-D
    SUK
    SUK --- ---
    CHOROBA: dostupny za 2 mesice :))

CHEVALIER: co presne si predstavujes pod pojmem "HDD bezpecne pristupny z internetu"? "potrebuji LTE?" je otazka, kterou musis zodpovedet ty ;) Ale u mikrotiku mas alespon jakous-takous sanci, ze tomu budou vychazet updaty jeste dlouho...
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    i4wifi.cz | MikroTik hAP be3, 5x 2,5 GbE, 2.4+5+6GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax/be, 3x USB, Wi-Fi 7, PoE in, ROS 7, L6, PSU, indoor MA53UG+HbeH
    https://www.i4wifi.cz/cs/330915-mikrotik-hap-be3-router-quad-core-1-5ghz-5-2-5gbe-2-4ghz-5ghz-6ghz-wi-fi-7-802-11b-g-n-ac-ax-be-routeros-v7-l6-poe-in-psu-indoor
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    Mám dotaz.
    Historii klubu jsem si prošel, ale moudrý z toho nejsem...
    Sháním router, asi ten Mikrotik. Porty cca 1Gbit, WiFi 2,4/5 GHz, ( potřebuji LTE ? ), USB ( 2x ? Prostě abych k tomu mohl připojit HDD, bezpečně přístupný z internetu ), upgradovatelný software, a dál mně nic nenapadá...

Co byste mi poradili?
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    FATBOZZ: Není to odpověď přímo na vestavěnou proxy, ale pokud máš ARM procesor, dá se pustit Traefik nebo Caddy v kontejneru…
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    A otázka za dva bludistaky. Zajímá mě v mikrotiku reverse proxy. Ta fce tam je ale podle doku tam úplně není explicitně napsáno že umí nějaký whitelist. Umí to nějak už řešit Mikrotik access listem pro reverzovanou doménu? Třeba secure.domena.cz přístup jen z czsk zbytek block jiná doména full access celý svět?
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Šel jsem do toho protože jsem věřil že to má potenciál a lidí to budou kupovat. Evidentně úplně ne. Malej českej projekt co nikoho nezajímá. Distribuovány firewall prima nápad ale když to má pár nadšenců tak to díru do světa neudělá. To si můžu v homelabu mastit nějaký docker honeypoty a mít tam stabilní router co to všechno odroutuje a při aktualizaci se to neposere. S turrisem řeším už low level věci že se občas rebootne a asi mi visí v konzoli. Chápu že jak je to modulární tak to může kdekdo ohnout a support tohle prostě nedokáže pojmout všechno. Podle mě si ukousli velký sousto a podpora je podle toho na jakýho skillera narazíte. Někdy 1st level holčina, podruhý už nějaký kluk co tomu rozumí i na first line anebo to aspoň predaj někomu pokročilejšími.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    XSOFT: souhlas, ze ty prvni Omnie, byly docela zlo. jeste porad nekde 2 mame, ale prave kvuli tomu co pises to kolega doma velmi brzo vyhodil a nahradil mikrotikem
    XSOFT
    XSOFT --- ---
    FATBOZZ: Ja ti nevim. Na obou frontech neni moc klid. Utekl jsem z Turrise po 7 letech na Mikrotik, protoze slibovane veci nikdo, ani po 5 letech, bugy typu ze po updatu ti to dropne uplne vsechny pravidla na firewallu a vystrci to svuj nalestenou zadnici verejne internetu, obcas maka DNS obcas ne. Jo, to jsem chtel jen jako domaci router na hrani, zadna divocina, vlastne ani VPNka na tom nejela. A to byla uplne prvni Omnia jeste z Kickstarteru.
    Jasne, mikrotik ma taky svy mouchy. To jen ze zastani nemas nikde.
    Hraju si bokem s routerama jako https://www.gl-inet.com/en-de/products/gl-mt3000 , taky to ma sve kouzlo.
    Frustraci chapu, ten memory leak bych jim taky omlatil o hlavu.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ac2 mam taky, jako dostat na 16MB flash ros7.x byla solidni bolest.
    a hlavne, to ma snad nejstrasnejsi wifi, co sem kdy u mikrotiku zazil.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ac2 mam v provozu asi 5 kusu, z toho dva raritni s 256MB pameti (jednu dobu Mikrotiku dosly mensi cipy), problemy s nima nebyly. Taky ale je fakt, ze RouterOS prosel od verze 7.2, kterou jsi testoval, poradny kus cesty, pokud je jeste mas, klidne jim dej sanci, na stahovani souboru lokalne muzes zkusit ramdisk. Jinak be3 samozrejme bude uplne jinde, sam cekam, az se objevi cAP be... (uz 4 roky oddaluju upgrade domaci wifi, mozna bych uvedeni nastupce mohl urychlit, kdybych ted objednal cAP ax :) )
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    JANFROG: Díky za tip, díval jsem se po hAP be3. Já nějak nespěchám, teď jsem oživil starý ubiquity a pak pošlu díl do rodiny.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DELVIT: Asi jdu pozde, ale mam hAP ax³, jestli je to to nejlepsi nevim, ale celej barak to obslouzi a to ho ani nemam uprostred. Jako nemam na tom stovky zarizeni ani nejake extra toky, to je fakt.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Taky jsem si s ac2 užil svoje před lety
    Jak jsem se nasral na Mikrotik hAP ac^2 a vyměním ho za Turris Mox - schonmann.eu
    https://schonmann.eu/2022/02/26/jak-jsem-se-nasral-na-mikrotik-hap-ac2-a-vymenim-ho-za-turris-mox

No a teď mě zas sere ten mox :) možná se vrátím na be3 až bude nějakou dobu v provozu a budou z toho recenze
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    AQUARIUS: Ve Files sekci byl maximalne backup. Uz je to asi 3 roky co jsem to resil, nevim jestli se pamatuju spravne, ale mozna to bylo tema modulama co jdou doinstalovat k fw.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JOINTER: Nemáš nějakej bordel ve files? Takovej ten support dump mívá klidně půl mega a dá se smazat…
    JOINTER
    JOINTER --- ---
    LEXXA: U kamose porad jede 433GL. :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    system -> resources?
    LEXXA
    LEXXA --- ---
    CERMI_FOX: jakoby z toho cos popsal se neda jednoznacne rict, ze jsi mel nakoplou flash. a rozhodne muzu rict ze pokud ano tak tos vytahl cernyho petra stoleti, ze se ti to stalo. ale jinak z povahy veci bitrot se malokdy objevi v logach. pred rokem jsem se nejak bavil s byvalym kolegou a zminil jsem ze tu RB433 co jsem kdesi nasadil pred 15 lety porad jede (bez klimy, v prachu, bz updatu (ale to je uz problem nekoho jineho))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam