• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak precedensem pro parlamentní volbu jsou ale králové Jiřík z Poděbrad a Friedrich Falcký (První by výrazně úspěšnější, než druhý...). Z hlediska moderního pojetí by to byl v podstatě první reálně "parlamentem" zvolený český prezident.

    (Žižka pak efektivně byl první předseda vlády/vojenský diktátor, něco jako Cromwell/Robspierre... tzn. skutečně, Švejnar odpovídá spíše Jiříkovské tradici, Zeman/Paroubek spíše Žižkovské... komu odpovídá ODS, to fakt nevím... řekl bych, že navazují na generála Radeckého, apod., ale na to jsou zase příliš proti EU.. takže fakt nevím.. asi něco prvorepublikového, ale fakt nevím co... asi fakt jenom ten Rašín... to že postavil o dvě patra nižší ministerstvo financí ho ctí, a já netvrdím, že ODS nemá na české politické scéně svoje místo - jenom ji prostě nebudu volit, a soudím, že reprezentuje politický směr, který v mezinárodním kontextu nemá moc paralel... to ovšem česká SZ taky...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GENERALLZ: no, tak konkrétně pro Alexanda Vondru bych v přímé volbě nehlasoval. O ženě vážně uvažuji, ale nevím. Precedens: moudrá kněžna Libuše. Jestli nejdříve předsedkyně vlády nebo nejdříve prezidentka - to je také sporné. Ale žena by české politické kultuře velice prospěla.

    O tom jestli je česká tradice spíše prezidentská nebo spíše parlamentní/premiérská, o tom lze vážně diskutovat. Je směsicí obojího. Myšlené to bylo více jako "anglická královna" - ale není tomu tak, v praxi. Ty pravomoci tam jsou... ústava je v některých článcích vágně nebo úmyslně děravě formulovaná, a v případném přechodném období má zjevně prezident značnou moc.

    Podívej, já zcela vážně uvažuju o tom, že by SZ mohla v příštích volbách být druhou nejsilnější stranou a být pověřena sestavením vlády na druhý nebo třetí pokus. Další alternativou je jejich odchod do opozice: ale nepřijde mi to pravděpodobné. Na to mají příliš málo skandálů. Vzestup ČSSD byl také raketový. A nevěřím, že by Bursík na rozdíl od Paroubka nechal povolat na Czechtek obrněný transportér.. prostě tomu nevěřím... nějak by jim to asi účinně zatrhl, to jo. Vláda vládnout musí. Ale udělal by to čistě politickou cestou, býval.
    GENERALLZ
    GENERALLZ --- ---
    kdo by měl být kandidátem pro 2013: například mě napadá jméno Alexandr Vondra.
    jestli by neměla kandidovat žena: nesmyslné takhle uvažovat - co má člověka v kalhotech, to nemá nic společného s předpoklady k prezidentské funkci.
    pokud bude přímá volba, měl by se změnit český systém vlády na prezidentský. jinak nemá přímá volba za mák smyslu.
    Švejnar dál v politice: je to jeho věc. tak či onak, začínat politickou kariéru kandidaturou na prezidenta, to je trošku silné kafe.

    Bursíkův kabinet po roce 2010: brrrr, nestraš. úplně mi přeběhl mráz po zádech. to by bylo skoro na emigraci, mít ekofašistickou vládu.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.euportal.cz/PrintArticle/2187-mluvi-pan-profesor-svejnar-pravdu-.aspx
    http://www.jansvejnar.cz/?page=zivotopis
    http://www.nova.cz/zpravy/?83c=%7Edomaci%7E&83e=DO29361&ex29361=svejnar-kritizoval-klausuv-kult-osobnosti
    http://zpravy.idnes.cz/svejnar-v-ods-by-meli-preklenout-klausuv-kult-osobnosti-pku-/domaci.asp?c=A080222_093559_domaci_mr

    Co se té zmínky o výběru nominací na cenu, jež není Nobelovou cenou za ekonomii týče, tak já to pochopil, že osloven skutečně byl, ale porušil NDA - Non Disclosure Agreement. To je pro reprezentanta státní moci a vrchního velitele ozbrojených sil skutečně problém. Nicméně dá se říci, že je to téměř kvalifikace na post předsedy vlády, nebo některého ekonomicky zaměřeného ministra vlády.

    Podotýkám dále, že Bursík podle mě není dobrý ministr životního prostředí - do příští vlády by IMHO SZ měla delegovat na post MŽP odborníka. Bursík IMHO spíš patří na některé silové ministerstvo, nebo možná i do čela vlády.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam