• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPolitické alternativy a jejich příznivci
    VOID
    VOID --- ---
    XCHAOS: jenze jak zajistis, aby vino z norska chutnalo stejne skvele, jako francouzske vino?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no, "všichni rovni" neznamená všichni stejní... a vůbec, jakékoliv soutěžení je zábavnější, když soutěžíš se zhruba stejně dobrými hráči, a ne s někým výrazně slabším nebo výrazně lepším...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ale stejne by bylo pekne kdybychom si byli vsichni rovni, vidte? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    VOID: jj, v podstate souhlasim...
    VOID
    VOID --- ---
    THE_MIRACLE: v tom pripade pro spolecnost je stejne financne cenny vynikajici chirurg,

    jenze spolecnost ocenuje nejen v penezich. "pan doktor" - navic vynikajici, bude mit jiny socialni status a dalsi vyhody, nez "pan manazer" - zcela prumerny.

    nehlede na tom, ze tady opravdu funguje pouze princip priorit. kdo chce primarne pomahat, kouka na pomoc, ne tolik na penize. kdo chce primarne vydelavat, kouka primarne na penize. pak dostavas to, co potrebujes...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    XCHAOS: mozna bychiom presne tohle mi cesi potebovali :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LOPIK: prosímtě, tak si někdy vyzkoušej nechat si šéfovat opicí - a uvidíš, jak tě bude buzerovat ! v opičích tlupách se vládne tvrdou rukou...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    LOPIK:
    XCHAOS: Přesně :-)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    XCHAOS: To není úplně přesný, protože opice by asi neuměla někoho buzerovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: většina manažerů je substituovatelná cvičenou opicí, která bude náhodně zkoušet, ve které krabici je ukryt banán.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOID: Já jsem marginalista, náhodou.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    VOID: jo, ale pro spolecnost to bude minus, protoze prijde o vynikajícího chirurga a získá možná špatného, možná dobrého managera...
    VOID
    VOID --- ---
    ufff, potreboval bych, abyste si nastudovali teorii uzitku a teorii preferenci kluci, jinak se nikam nedoberem. :))
    VOID
    VOID --- ---
    THE_MIRACLE: dobre. pak je tu otazka.

    proc tu praci dela?

    proc ridi miliardovy kolos ten clovek? pro penize?

    a proc nekdo opravuje lidska tela? pro penize, nebo protoze chce pomahat?

    a pokud chce chirurg penize, vzdyt vi, ze muze jit delat ekonomii a muze vydelavat vic, proc nejde? protoze uzitek vznikly lecenim ma pro nej subjektivne vyssi hodnotu, nez penize. az to tak nebude, proste zmeni obor.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    VOID: problem je v tom, ze popelare ty jako informatik jit delat muzes... On programovat pujde tezko... Mne prost jen stve, ze clovek kterej ridi miliardovy kolos je stokrat lepe placeny, nez vynikajici chirurg... Ale jako castecne mas pravdu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VOID: míra substituovatelnosti na trhu... to je starý..
    VOID
    VOID --- ---
    navic - zkus argumentovat lekari, ze maji malo. predstav si, ze by ze systemu vypadli popelari. to by bylo stejne strasne, jako kdyby nebyli lekari. maji popelari brat ty same penize, jako lekari?
    VOID
    VOID --- ---
    THE_MIRACLE: ale je to presne.

    kdyby melo tolik lidi vzdelani v neurochirurgii, jako leze z pajdaku, brali by neurochirugove 15 tisic hrubeho, jako ucitele na zakladce. nabidka je prilis vysoka.

    kdyby umel kazdy druhy uridit kolos s obratem v radu miliard, reditel CEZu by mohl brat minimalni mzdu.

    co ti na to mam rict? ze kazdy ucitel na zakladce i na stredni rika, at volis skolu tak, abys nasel uplatneni.

    uprednostnuje-li nekdo penize, pujde na skolu a do oboru, kde jsou penize (ja sel studovat informatiku jak proto, ze me pocitace bavi, tak proto, ze dlouhodobe je programatoru obrovsky nedostatek - kdyby programatori brali to same, co metari, asi bych vzal svou alternativu a sel na psychologii).

    pokud nekdo uprednostni neco jineho (pomoc lidem (lekari), zajem o historii (egyptologove), potreba byt v exotickem prostredi (napr. tropicke zemedelstvi)), dostanou za odmenu praci, ktera je zajima a bavi.

    jenze uzitecnost, (ne)zabavnost, exoticnost dane profese nejsou vubec kriteriem pro stanovovani vyplaty. jsou pouze kriteriem toho, jak dana prace cloveka uspokoji.

    kdo kouka po penezich, hleda praci nabizejici satisfakci v podobe penez, kdo hleda jinou realizaci, neziska tolik penez, ale ma za odmenu treba pocit "poslani".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THE_MIRACLE: já myslím, že spousta lidí by se divilo, kdyby si někdy uvědomilo, jak jsou vlastně z hlediska věčnosti zbyteční...

    2ALL:

    obecně můj argument pro daňové odlišení elit od středních tříd je jednoduchý: existuje cosi jako "přirozené vlastnictví", které je relativně snadno provozovatelné i bez státu (tomu bohužel vděčíme třeba i za rozvoj kamiónové doopravdy, protože skutečně: kamión lze vlastnit o hodně "přirozeněji", než třeba vlak, zcela odkázaný na koleje...).

    No a pak je tu vlastnictví, které bez garance ze strany státu dost dobře provozovat nejde. Např. duševní vlastnictví, že... ale i ledacos jiného... rozsáhlé nemovitosti a pozemky, třeba.... je toho hodně.

    v zásadě především daně jsou špatně.. ale představa, že jednoduše půjde státu někdy zakázat vybírání daní je strašně naivní. pokud bychom skutečně udělali "minimální stát", tak rychle vzniknou zcela nedemokratické a nekontrolovatelné struktury, které zmonopolizováním nějakého důležitého a relativně nepostradatelného zdroje či služby na úkor státu vytvoří "nový stát" - a budeme tam, kde jsme byli... (viz ČEZká republika, apod.)

    tedy v zásadě: univerzálně platné a univerzálně spravedlivé a navíc ještě dlouhodobě fungující řešení neexistuje. ani na levici, ani na pravici.

    a já se ptám, proč bych pak proboha měl hájit zájmy nejbohatších elit. množství služeb, které čerpám od státu jako vlastník co já vím, jednoho auta nebo jednoho domku je menší, než množství služeb, které čerpá vlastník deseti aut nebo deseti činžovních domů. nebo dokonce vrtulníku. tak hergot - co je mi do jeho problémů ? proč bych měl spolufinancovat jejich řešení ?

    já zcela sobecky a účelově hájím svoje zájmy, jakožto příslušníka střední třídy, kterého nezajímá mít co nejvíce peněz a vlastnit toho co nejvíc - ale používá bohatství aby si zajistil rozumný životní standard a naopak pro to musel dělat co nejmíň, tzn. zbylo mu např. co nejvíce volného času na tlachání na NYXu.

    tzn. moje zájmy a zájmy bohatých elit prostě nejsou identické... nemohu si pomoci. a naopak - potřebuji hledat jiné spřízněné duše, se kterými stejné zájmy mám, a které budeme hájit pokud možno společně (už kvůli úsporám z rozsahu, že...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam