• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEVáclav Havel *5.10.1936 - +18.12.2011
    KECAM
    KECAM --- ---
    ECO: Nejde o to si jej brat do huby, nejsem bulvar, nicmene ten obrazek dnesnich dnu typu :ECO: me osoben velice rmouti, nebot, mnoho zmen, ktere prosadil ukazuji spise na to, ze kral je nahy.
    ECO
    ECO --- ---
    Mozna byl loutkou ale celek nedela jeden nazor.A jsem rad ze se narodil a zmeny ktere prosadil muzeme vyuzivat az do dnes,a sorry ale brat jeho jmeno do drzky je to same jak spolupracovat s bulvarem.NAMASTE
    ECO
    ECO --- ---
    Zemrel kral,a ja dekuji za vse
    KECAM
    KECAM --- ---
    Cely ten kult, ktery je aktualne mozne pozorovat uz me docela znechucuje. Dle meho Byl Havel spise loutkou s moralnimi myslenkami, ale naprosto tragickym konanim a neschopnosti opravdu dostat tomu, co rikal. Bohuzel jeho slova a ciny byly, dle meho, v rozporu.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Anti-Havel | Dělníci kultury - Respekt.iHNed.cz
    http://respekt.ihned.cz/delnici-kultury/c1-54273130-anti-havel
    PFAUST
    PFAUST --- ---
    otisk1.jpg (3760970 B)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    PREVIT: To by me zajimalo, jestli je ILOVEYOU/CHAJIM takovej klausovec, ze mi dal tem minusek...:)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    CISLO42: strasne si protirecis
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Rozumný krok vlády - Neviditelný pes
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/rozumny-krok-vlady-0o3-/p_cirkus.asp?c=A111221_225516_p_cirkus_nef

    Viz odstavec "Dotaz čtenáře"
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    FAKTU: Smícháváš moc věcí dohromady. To že pro něj smutní hodně lidí, což mi přijde naprosto v pořádku. Že má velký pohřeb, což je dané hlavně počtem těch lidí, co se ho chtějí zúčastnit. Podle mně taky v pořádku. Pokrytectví - to v pořádku samozřejmě není, hlavně z těch co jdou proti jeho poselství, nebo chtějí být jen na první stránce Blesku.
    K jásání o tom že se na nás zaměřují média, přijíždějí sem státníci atd. - nevím o nikom, koho by to v tuhle chvíli nějak zvlášť vzrušovalo, kromě médií, které potřebují titulky a články. To že si média našla na chvíli téma co jim zajistí čtenost ještě neznamená, že takhle šílí i národ. Číst to a prožívat to jsou dvě různé věci.
    Jediná zajímavá věc co mi stojí opravdu k zamyšlení je leda ta ironie, kdy se z člověka, co chtěl vždycky působit jako jeden z lidu, dělá pomalu světec. A různá ta absurdní symbolika, co se kolem jeho pohřbu objevuje a je občas v rozporem s tím, co by on sám asi chtěl. Ale to nemusí být nutně špatně, respektive nic zvláštního. V tuhle chvíli už nejde tolik o Havla, jako o lidi, co potřebují určitou katarzi a přehození vyhýbky. Potřebují se smířit s Havlovou novou rolí, a to rolí člověka ne živého, ale nyní už jenom velké mrtvé historické postavy. A velkým mýtickým pohřbem se tahle role dobře zahajuje. Vladaři, pokud nebyli ješitní, většinou tyhle velké pompézní věci asi moc nepotřebovali. Kdo je ale potřebuje, ba přímo tohle pozlátko a majestátnost ze své přirozenosti u svých vůdců či velkých celebrit vyžaduje, je lid.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FAKTU: jako to asi jo, no. až se začnou zdejší ODSácké či jiné elity hlásit "k nehynoucímu odkazu Havlismu", tak mi probuď... zasměju se :-)

    Pojmenovat po něm např. letiště mě přijde vcelku "v normě". (Dřív nebo později by mohlo skončit pojmenované po někom horším...)
    FAKTU
    FAKTU --- ---
    XCHAOS: "Specifickou formou je kult osobnosti posmrtný, kdy určité společenské seskupení legitimuje hojným uctíváním zesnulé autority věrnost jejímu odkazu či souhlas s aktuálním stavem věcí v daném hnutí nebo společnosti, přičemž ony konkrétní věci (např. společensko-politické pohyby) byly reálně či fiktivně uvedeny do pohybu zejména onou uctívanou osobou. Po smrti uctívané autority může rovněž dojít k určité deformaci jejího pěstovaného obrazu pro „lepší použití“ ve veřejném diskursu."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FAKTU: státníci minulých režimů si užívali pocty jaksi "předsmrtně", i když cca od roku 1956 si už dávali bacha na přejmenovávání.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FAKTU: kult osobnosti se tomu říká, když je to zaživa, myslím
    FAKTU
    FAKTU --- ---
    FAKTU: Nemám, jen mi to přijde moc teatrální a připomíná mi to pohřby státníků minulých režimů, pokrytecké v tom že si na Havla v poslední době málokdo vzpomenul, jeho kritické názory na současnost reflektoval, absurdní když ho jako pacifistu vezli na lafetě děla a malé jak se všichni těší z toho, že se o nás po dlouhé době díky této informaci píše ve světě.
    CISLO42
    CISLO42 --- ---
    FAKTU: Jinak řečeno máš problém s tím, že by veřejnost měla posmrtně ocenit lidi, kteří se pokusili společnost osvobodit či pozvednout? Týká se to jenom Havla, nebo i dalších osobností, které jsme si po jejich smrti dali do učebnic?
    FAKTU
    FAKTU --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TečkaCZ - Zemřel filosof na trůně #vaclavhavel
    http://teckacz.cz/1167-Zemrel-filosof-na-trune-vaclavhavel
    nekrolog, co jsem napsal hned v neděli (moderaci článku uvítám, at' už kladnou nebo zápornou... to jsou ty plusy a minusy v záhlaví).

    spousta zajímavých názorů i odkazů je v diskuzi pod článkem.... je tam i několik odkazů na "humanitárního bombardéra", ale je to vyvážené.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam