• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    JANDOS: Asi zalezi s kym hrajes, kdyz jsem naposled hral draft v najade a 2 ze 3 hracu byly zpruzeny ksichty, tak me to taky moc nebavilo, no.
    JANDOS
    JANDOS --- ---
    ICARUS: Kvuli lidske interakci jsem papir hrat prestal :D
    Jinak se ale o nej nebojim, uz kvuli tomu ze karty jsou atraktivni i z hlediska sberatelske hodnoty narozdil od digitalu.
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    "casual multi edh"
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ale jiank samozřejmě souhlas, je to zbytečně drahý :)
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DOOMGUY: aha, mě by nikdy nenapadlo EDH zařadit mezi obskurní shit formáty, když to pravděpodobně hraje víc lidí, než všechny ostatní formáty dohromady
    DOOMGUY
    DOOMGUY --- ---
    CHOBOT: to jsem prave zahrnul do toho, ze te to tlaci hrat ruzne obskurni shit formaty.

    imo ta arena co ted vysla je to nejlepsi co se mohlo papirovemu mtg stat, protoze si na ni prave novacci obrousi zuby, pochopi mechaniky a hru a ziskaji prehled o kartach, nauci se draftovat a pak je to treba zlaka na real thing, kde neprijdou jako totalni zacatecnici.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    CHOBOT: ale stejně imo většina aktivních hráčů časem propadne oblíbený mtg minihře "secondary market," je to prostě součást celýho mtg jako hobby.
    A pak je tu ještě draft, ten se taky dá považovat za vstupní formát, a poměrně levnej.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DOOMGUY: formát prakticky bez paywallu pro nováčky existuje, casual multi edh, který nejspíš i bude fskutečnosti aktuálně nejhranějším formátem vůbec.
    Že se zase multi EDH naprosto nehodí na učení pravidel nováčky, je věc druhá... Ale spoustu nových hráčů se imo od kitchen table šedesátkových decků hladce a rychle přesune k multi EDH, u kterýho už je možný zůstat velmi dlouho, a to jen s drobnýma investicema.
    DOOMGUY
    DOOMGUY --- ---
    nevim jestli je ten vyser pochopitelny, ale TLDR by asi bylo: "je to zbytecne drahy"
    DOOMGUY
    DOOMGUY --- ---
    papirovy mtg pro novacky ma problem s hodne vysokou penezni vstupni barierou. na nejaky kuchynsky smudlani se daji koupit duel decky nebo neco podobnyho, ale je to celkem neprenosny do nejaky jiny skupiny. i mezi uzsi skupinou kamaradu to ma tendenci zvrhavat se do zavodu ve zbrojeni. zacinat s nejakym eternal formatem je na prodani ledviny a tlaci te to hrat ruzne obskurni shit formaty. pripadne neco rotujiciho, kde te to stejne eventuelne omrzi. pokud je do papirovyho mtg clovek zainvestovanej x let, tak je to neco jinyho, ale zajimalo by me jakej ma papirovy mtg prisun novacku. hodne by me prekvapilo kdyby se rozrustalo. neprorokuju tady zadny zkazy atd. ze mtg chcipa se rika snad uz deset let, ale soucasnej model mi neprijde nejak dlouhodobe udrzitelnej.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Otázka je, jestli je relevantní, jak se daří jiným digitálním karetním hrám. Konkurence MTG je prakticky jakákoliv jiná zábava. Já prodal skoro všechny svoje karty někdy kolem roku 2000, když vyšly první online hry a v papírový hře už jsem neviděl budoucnost :) No a dneska má MTG řádově víc hráčů než předtím a nedaří se jim uplně nejhůř ...
    ASYD
    ASYD --- ---
    :D mas recht
    ale zas na standard je neutahnes
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    ASYD: podle me ale nikdo nechce papirove hrace presvedcoat aby sli do digitalu. to neni treba, ti uz penize sypou a solidne. Este by si zvykli hrat "free"...
    ASYD
    ASYD --- ---
    OMNIHASH: souhlasim
    ASYD
    ASYD --- ---
    a co se tyce nejakych pruzkumu prodejnosti a tohle
    samozrejme ze bude digital valcovat papir - na digital natahnes novacky mnohem snadneji nez na fyzickou hru

    zajimavejsi by byl pruzkum mezi dlouholetymi hraci, zda je digitalni verze presvedci zahodit karty a prejit na digital
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ASYD: tak jasně, fans zůstanou, ale nový hráči už halt přibejvat nebudou takovým tempem, aby to stačilo na nějakej rozumnej růst.
    ASYD
    ASYD --- ---
    JULIAN: to jsem taky psal
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    ASYD: nema sanci u tebe, to je dulezite.
    ASYD
    ASYD --- ---
    OMNIHASH: za me vubec, mam to prave naopak
    jasne ze n00bs a pure casuals zvoli digital, ale pro dlouholeteho fanouska hry - anebo teda imo - digital neni plnohodnotna nahrada... hral jsem, krom cocatrice, vsechny digitalni alternativy a v porovnani s fyzickou hrou to nema sanci
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ICARUS: k analogu možná, k magickům pochybuju, ta hra je na dnešní poměry strašně překombinovaná a nejasná a najít si k ní cestu potom, co začneš hrát digitálně, kde všechny errory za tebe vyřeší engine, není sranda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam