• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    _DOMINIK_
    _DOMINIK_ --- ---
    PUNKEJT: hele, kdybys neporazel fritku s deckem zamerenym na lifegain, bylo by neco opravdu HODNE spatne :D
    PUNKEJT
    PUNKEJT --- ---
    Protekce a je klid.
    Hraju Karlova a nemám s fritkou špatnej match-up. když mi přijdou karty jako Auriok Champion, Mother of Runes, Grand Abolisher tak během chvíle vedu na boardu a když mě neusmaží hlavu dost rychle, tak jsem v cajku.
    RASTASHAMAN
    RASTASHAMAN --- ---
    A hraje se i cerveny buh jako kapitan, nebo se uprednostnuji ti levni/ rychli?
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHOBOT: Tak to je asi spíš o tom jak testuješ a s kým. Třeba v Joysticku se dá testovat se stejnejma lidma a stejnejma balíkama, jako budou na turnají, dost možná i u stejnýho stolu a na stejný židli :) A s proxy se během toho testingu normálně hraje.
    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    WIRUSS: jj vždycky se něco najde, zrovna Ashling mi přijde jako dobrá volba :)

    PLOMBDENTIST: problém ty karty hrát je v tom že nejsou moc univerzální a hrát je jen kvuli fritce neni fun
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    PLOMBDENTIST: Ono je ještě čím nahradit, případně i docela drahá Hazoret jde i hrát...



    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    PLOMBDENTIST: o Kari tady vůbec nejde ta jde vždycky něčim nahradit. jde o tu záplavu blesků který tam jsou legální a žádnej počet banů to nezmění. a commander podle me neni "každej formát" prostě.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    JOHNNYCAGE: ano, jádro diskuze je to, že "pro tebe osobně" je frita balík na hovno, kterej kazí formát. Já se ti už x příspěvkama jen snažím vysvětlit, že frita tak špatná pro formát neni. Doufám, že se to pokouším vysvětlit objektivně, ale to už nechám na posouzení ostatním.

    RORSCHACH: viz CHOBOT a první odstavec CHOBOT
    A já sám jsem do kompetitivního prostředí poprvé naskočil díky DC, z multi EDH a testování v hospodě, a překvapivě, turnajová zkušenost je naprosto odlišná od hospodskýho testování. Byť je to malej turnaj o hovně ve formátu, kterej nikoho nezajímá. To mi připomíná Fica a jeho "východní slovensko? tam nic neni." Podobně ohleduplný k lidem, co se tomu formátu věnujou.
    Btw. EDH nebo pauper taky dřív byly comunity driven formáty, který ale podle tebe asi "nikdo nehrál a nikoho nezajímaly."
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHOBOT: Jasně, ale ty si zmiňoval někoho kdo začíná. Mně teda rozhodně příjde lepší si zkusit naproxovat různý balíky a ten formát si oťukat ze všech směrů, než se hned vrhnout na fritku, aby si mohl odehrát pár her na turnaji. Nemluvě o tom, že spousta lidí má těch balíku a karet víc a pokud člověk není uplnej asociál, tak si ty dražší kousky může pujčit.
    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    Btw vás chci všechyn jen vyhecovat abyste přišli na příští turnaj s fritkou a mezitim stavim nějakýho obskurního lifelink commandera :-D
    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    CHOBOT: Myslim že to nikdo neopomíjí, akorát řikáme že neni nutný aby uplně všechny formáty byly cenově dostupný za cenu snížené hratelnosti. když si to někdo chce zkusit může naproxovat a hrát s tim v hospodě, na turnaj si holt musí ty karty aspoň pujčit. Když jdu na commandera těšim se že budu hrát proti pěkným starým kartám a ne proti hromadě červenýho smetí.

    RUI: Já to chápu a taky nemám rád takový to klasický brečení na běžný opakující se typy balíků atd, ale o tom právě je celá ta diskuze, že fritka na duel commanderu v současnym nastavení fakt podle mě není normální prostě.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    RORSCHACH: jenže na (relativně četných) turnajích proxy "překvapivě" povolený nejsou, takže na PT se z DC sice vážně nedostaneš, ale karty koupit stejně musíš, pokud ten formát chceš na competitivní úrovni hrát.
    A oddělovat mtg od finančního aspektu mi přijde naprosto retardovaný a/nebo neuvěřitelně namyšlený. Prachy jsou u mtg extrémně důležitej aspekt, a pokud ho pomíjíte, máte bias jak poleno.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHOBOT: Myslel jsem to spíš z pohledu, že je to formát na "okraji" a prakticky nikdo ho neřeší/nehraje. Podle mě to ani v rámci DCI nejde odreportovat jinak než "casual event". Rozhodně se s ním nedostaneš na Pro Tour, je to spíš na takový hospodský hraní, takže to bych nějaký proxy vůbec neřešil.
    RUI
    RUI --- ---
    JOHNNYCAGE, RORSCHACH, MATHES: Rovnítko mezi formáty nedávám a uznávám, že můj předchozí příspěvek může být úplně irelevantní. Ale jak říká WIRUSS, nadávání na fritku jako hloupý a neinteraktivní balík je magicový evergreen na všech formátech už od roku 1997. Přitom na žádném formátu nikdy nedělala nic převratného - ničí ji discard (což není žádný specializovaný hate), je náchylná na lifegain, kombo a rychlejší aggro (když musíš jako hráč fritky sypat blesky do bytostí, abys neumřel, máš problém). Jediná deviza fritky je konzistence, kterou nutí ostatní balíky být efektivní a do třetího až čtvrtého kola udělat něco smysluplného - pokud to balík nedokáže, těžko si v kompetitivním prostředí zaslouží vyhrát.

    Mimochodem, pokud by fritka byla třeba 40% mety a člověk měl pocit, že je pro jeho balík ve formátu bez sideboardu neporazitelná, co mu brání dát do mainu pár karet speciálně na fritku? Dramaticky to vylepší 40% zápasů, a ve formátu, kde se manipuluje s knihovnou, nebude v těch zbylých 60% tak často překážet na ruce.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    RORSCHACH: a tim casual formátem myslíš jakej? Pokud vím, tak se tu bavíme o DC, což je competitivní formát.
    MATHES
    MATHES --- ---
    RUI: Dat rovna se mezi EDH a legacy a pak obhajit fritku na EDH pres argumentaci legacy uz je na me asi moc dada
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHOBOT: Kolik ten formát stojí bych vůbec neřešil. Když s tím někdo začíná, tak si může cokoliv naproxovat a zkusit. Hrát v casual formátu fritku, jen protože je levná, mi přijde jako blbost :)

    RUI: V duel commanderu je většina z těch karet zakázaná (Fireblast, Price of Progress, Sulfuric Vortex). Návic z podstaty věci to nemůžeš hrát jak na Legacy, kde je v každým balíku mnohem míň různejch karet a průběh těch her je dost stejnej.

    JOHNNYCAGE
    JOHNNYCAGE --- ---
    RUI: Jasně na legačce tomu i věřim že to takhle funguje, ale myslim že tam ta fritka neni tak OP. Podle mě je na commanderu problém prostě s tim že ten deck má obrovskou stabilitu proti ostatním, každej jinej hledá nějaký combo nebo mu to musí nějak přijít v průběhu hry normálně, ale fritká má commandera co prostě ty 4-8 dmg protlačí než se chytneš a pak je jí uplně jedno který z těch blesků co tam má si líže. Fritka je v pořádku na formátech kde máš 4 kopie od karty v balíčku a kde na ni můžeš v klidu nasajdovat a nemít v základu kvuli ní karty který jsou prosi zbytku balíků slabý.
    RUI
    RUI --- ---
    JOHNNYCAGE: Commander jsem nikdy nehrál, ale v obecné rovině souhlasím s CHOBOT. Mám zkušenost jen s legačkou a tam jsem za existenci fritky rád - je to skvělý způsob, jak na formát dostat nové lidi, a docela dobrá přestupní stanice pro další balíky (typicky lidi časem dokoupí 1-2 x Volcanic Island a udělají z toho UR Delvera). A jednoduchý balík to určitě není, obzvlášť v match-upech jako Infect, Death & Taxes nebo Death's Shadow. A ostatně hraním proti fritce se člověk hodně naučí i na druhé straně stolu, pokud hraje jakéhokoliv delvera nebo modrý midrange - jak správně hrát země (člověk chce zahrát maximum kouzel, ale mít minimum zemí kvůli Price of Progress - takže nevykládat je zbytečně, držet si odtaplý Wasteland na vlastní zemi, Dazeovat vlastní kouzlo jen kvůli vrácení země), jak efektivně rušit (třeba vytvořit na stacku situaci, kdy Flusterstorm bude 2 za 1, nebo využít Stifle - jinak mrtvou kartu - na Rift Bolt), jak sekvencovat kouzla (Flusterstorm nezruší třeba Sulfuric Vortex) a další. Vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo podobné i na commanderu.
    ASYD
    ASYD --- ---
    WRATA: Hele to se stavi uplne samo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam