• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    RUI
    RUI --- ---
    Každopádně je smutné, že oficiální smrt eternal formátů přichází ve chvíli, kdy se WOTC konečně podařilo najít recept, jak zasahovat do eternal formátů skrz standardové sady. Poslední dva roky v každé sadě vyšlo několik karet, co se hned začaly hrát na legacy a vintage, a WAR přinesly úplné žně.


    MATHES: Taky tomu moc nerozumím, ale u WOTC očividně mají takový pocit :)
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    CHOBOT: Tak zrovna u EDH je to celkem jedno. Ten je v pravidlech jen dost málo a podle mě ani neexistuje nějaký oficiální DCI banlist. Osobně se docela divím, že si lidi na to hospodský hrají ty karty netisknou. Třeba ty turnaje v duel commanderu by mohli jít klasickou cestou, že za každou proxy dáš +X korun navíc do prize poolu. Pak je to pro obě strany výhodný.
    MATHES
    MATHES --- ---
    CHOBOT: nope
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    V pořádku, jen tedy ten návrh byl původně opravdu vztaženej hlavně k multi a duel commanderu, kde to dává větší smysl.
    Legačka je mi fskutečnosti úplně šumák :)

    Jsou vůbec nějaký RL karty modern legal?
    MATHES
    MATHES --- ---
    RUI: deranged hermit potreboval opravit? :DDD
    RUI
    RUI --- ---
    CHOBOT: No to je v podstatě to, co WOTC právě vyrábí z modernu - eternal formát bez reserved listu a s pár opravenýma kartama (FOW, Deranged Hermit, Mother of Runes, Goblin Welder).
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    CHOBOT: rekl bych, ze kdyz z legacky odstranis karty na reserved listu, tak ti vznikne vicemene soucasny modern po modern horizons :))
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    Jedno řešení, který se mi moc líbí, je plošnej ban všech karet na RL listu napříč formátama, ofc. kromě vintage.

    Urychlilo by to smrt legačky, což je stejně dlouhodobě nevyhnutelný, a vyřešilo by to spoustu problémů v dalších eternal formátech, což je za mě hlavně edh.

    Když to je sběratelská rarita a nikoliv karta k hraní, tak ať to kurva zůstane ve sbírkách, ale neselektuje to účastníky competitivního hraní podle finanační situace.
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATHES: eternal formaty myslim legacy a vintage.
    MATHES
    MATHES --- ---
    ICARUS: ja se mozna zeptam hloupe, ale v jakym ohledu bude WOTC bolet, jestli eternal formaty umrou?

    ad proxy-friendly - nejde vubec o rozsah. pokud bych ja byl WOTC a zjistil bych, ze nejakej "muj" wpn shop zacal delat proxy turnaje, tak z nej udelam exemplarni pripad a bude mi uplne u prdele, ze tam hralo 20 lidi a na ceny se ucastnici slozily.

    pujde mi o to vyslat jasnej signal, ze tohle neni ok, ze je to moje hra a jestli ji chtej lidi hrat, tak ja z toho chci videt nejaky prachy, protoze platim spousu lidi za to, ze na ty hre makaj.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    ICARUS: Já bych zase tolik vliv toho reserved listu nepřeceňoval. Stačí se podívat kolik stojí karty, který na něm ani nejsou. Zase o tolik míň to není, třeba karty jako Force of Will, Jace, Scalding Tarn, Snapcaster, Liliana atp. Když chceš dneska jít hrát Legacy, tak je spousta balíků, kde vlastně většinu peněz stojí karty, co na reserved listu ani nejsou. Miracles nebo UR Delvera můžeš v pohodě hrát s dvouma dualama, ale FoW potřebuješ všechny 4.

    Kdyby dnes reserved list skončil, tak ti garantuju, že ho budou Wizardi dojit ještě dalších 10 let. Rozhodně hned nevydají všechny dualy jako rare v normálním setu, ale příjdou super rare expedice atp.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    MATHES: ano, tohle je samozrejme problem, ktery bude potreba nejak resit. nicmene stejne tak je problem to, ze legacka je naprosto mrtvej format a je samozrejme otazka, ktery z tech dvou problemu ma horsi nasledky.

    a jako ruku na srdce, tyhle proxy-friendly turnaje budou v globalnim turnajovem meritku dost male a pocet hracu by nejspis nepresahl stovku. stejne tak se vyhrou na takovym turnaji nikam neposunes, na rozdil od dci-sanctioned turnaju, kde se muzes kvalifikovat treba na pro tour.
    MATHES
    MATHES --- ---
    RUI: vidis to legacy GP jsem hledal na tom listu a minul ho:)
    RUI
    RUI --- ---
    ICARUS: RORSCHACH: Souhlasím, že komunitní akce by byly ideální, ale v praxi složité. Použití proxy karet opravdu znamená, že se musíš odstřihnout od WOTC - není úplně jasné, co by se dělo, ale obecně WOTC vidí proxy v hernách nerady a v minulosti některé herny sankcionovali (podobně jak naznačuje MATHES). A v okamžiku, kdy z toho vyjmeš herny jako organizátory, je pravidelné organizované hraní v podstatě nereálné s ohledem na skladbu hráčů eternal formátech (většině lidí je přes třicet, řada má děti a sem tam si odskočí pinknout po práci nebo jednou za čas o víkendu). Ostatně ta česká vintage série přežívá na čtyřech turnajích ročně a to ještě s jakousi tišší podporou některých heren (u vintage to asi vnímají jako menší riziko).

    A souhlas, že WOTC legačku moc nepodporuje, ale pořád tam bylo nějaké propojení - když někdo hrál pravidelně legacy lokálně, mohl mít jeden nebo dva bye na legacy GP, ze kterého bylo možné se kvalifikovat na Pro Tour (tenhle koncept minimálně online WOTC podle všeho podporujou a naopak rozšiřujou na pauper). Ještě loni byly tuším tři legacy GP, letos zatím jedno (Niagara Falls v dubnu) a na víc to zatím nevypadá. Takže 2019 asi bude ten zlom, kdy legacy úplně vypadne z tohohle systému...
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    MATHES: hm, tohle je vlastne pravda. nicmene mi ted ale doslo, ze herny objednavaji od distributoru a ne primo od wotc. a distributorum je uplne u prdele, co se v ktere herne deje. nicmene je pravda, ze ve hre je porad status WPN store, jehoz ztrata by danou hernu dost zabolela.
    MATHES
    MATHES --- ---
    ICARUS: a k tomu druhymu pointu. proxy na turnajich jsou pandorina skrinka. a souhlasim s rorschachem.

    pokud na turnaji povolim jeden prox, protoze je to strasne drahy/nedostupny, tak stejna logika se da aplikovat i na modern. jakmile se to stane, tak proc to neudelat i na standard? ty karty sice nejsou tak drahy, ale zase za chvili odrotujou, tak proc si je ted na chvili kupovat?
    MATHES
    MATHES --- ---
    ICARUS: za predpokladu, ze je jedna herna v danym meste, tak ano. pokud je jich vic, tak s tebou nesouhlasim.

    priklad praha - najada zacne organizovat proxy turnaje. wotc se nasere a zarizne jim objednavky. to nema zadnej vliv na poptavku v danym miste. lidi tady ty karty porad budou chtit kupovat a kdyz najada nebude mit produkt, tak si ho nekoupi? prd. dojdou si do rytire, kterej bude mit u wotc pripravenej veskerej prebytek, kterej byl puvodne urcenej pro najadu.

    jedinej kdo na tom bude bitej je najada.
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    MATHES: hele nad dynamikou vztahu wotc x herna jsem taky premyslel a dosel jsem k zaveru, ze navrch maji herny, protoze jsou masivnim odberatelem sealed produktu. wotc potrebuje herny vic, nez herna wotc.

    RORSCHACH: tohle se da celkem rozumne omezit tim, ze nastavis nejaky limit na proxy, at uz pocetni, nebo rozsahovy - treba jen na reserved list, nebo power9/dualy.

    >nakonec si uvědomí, že kupovat ty karty je vlastně nesmysl a neprodáš už nic
    tohle je podle me blbost. karty na reserved listu maji cenu zejmena kvuli tomu, ze jsou reserved; tzn. je jejich pocet omezen. takova karta uz prestava byt hraci kartou v tom slova smyslu, ze jeji cenu urcuje hratelnost, ale vyslovene sberatelskym kouskem, tzn. jeji cena je urcena raritou. i blby tisickrat reprintnuty nehratelny commony z alfa maji treba dve stovky.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    ICARUS: Jako teorie je to myslím hezká, ale pak se dostaneš do problému, že ti lidi nebudou proxovat jen Legacy, ale pustí se i do Modernu (kde se ostatně hraje velká část drahejch karet z Legacy) no a nakonec si uvědomí, že kupovat ty karty je vlastně nesmysl a neprodáš už nic. Ostatně i z pohledu toho obchodu je lepší, když tam lidi hrajou Standard co se furt točí, než když tam někdo hraje 5 let Legacy a mezitím vymění v balíku pět karet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam