Ahoj vespolek,
mel bych dotaz na trochu vedlejsi tema. Predpokladam, ze vsichni znate cesky MtG web cmus. A stejne tak bych i tipnul, ze na nem uz nekteri z mistnich borcu budou mit nejake svoje clanky.
Mne tam totiz vcera vecer otiskli jeden muj report:
Master Chef BBQ Cup 2019 report | CMUS.cz
http://www.cmus.cz/rubriky/clanky/reporty/master-chef-bbq-cup-2019-report_11499.html
Uz je to myslim muj treti clanek tam, ale tentokrat jsem byl (poprve) nehezky prekvapen, protoze nejaky redaktor/editor cmusu ten muj puvodni text docela necitlive zredigoval. Samozrejme chapu, ze ty clanky ctou a redigujou. Prece jen jsou za ten obsah odpovedny a nemuzou tam pustit nic vulgarniho nebo treba nejak obsahove zavadnyho. A ve svem vlastnim zajmu by asi meli delat gramatickou a syntaktickou korekturu. U toho meho textu ale nedoslo k zadnym obsahovym zmenam. Vlastne jen upravili nejakou interpunkci, zmenili nejake obraty, prehodili poradi dvou pasazi a pridali tam smajliky.
Ty smajliky jeste dejme tomu, ale obecne mi pripada, ze hraci mtg jsou vseobecne dospeli lidi, kteri snad nepotrebujou napovedu, kdy se maji smat. Prijde mi to minimalne zbytecny, ale jeste spis neprofesionalni.
Ty opravy interpunkce a nekterych - vyslovene jen interpunkcnich a misty stylistickych - obratu ale vubec nechapu a po pravde me tim docela nasrali.
Ja totiz takovehle "oficialni" texty nepisu tak casto, takze kdyz uz na to dojde, davam si na tom zalezet. Treba tenhle text jsem pred odeslanim projel automatickou kontrolou gramatiky a pak si ho jeste nekolikrat precetl a zredigoval, aby tam nebyly nejen zadne gramaticke chyby, ale ani stylisticka faux pas.
A pak prijde nejaky editor, ktery je asi alergicky (treba, mimo jine) na pouzivani pomlcek v textu, a tak mu stoji za to spoustu tech spojeni prepsat, a to ale tak, ze si to po sobe ani neprecte a pulka tech vet tak prestane fungovat stylisticky, a jine rovnou syntakticky. Navic se do toho clanku nejak vloudily i vyslovene banalni chyby (zdvojene mezery a podobne), ktere jsem v tom puvodnim textu nemel. Prece jen jsem pod tim
clankem porad podepsanej ja a trochu me hanba fackuje, kdyz tam jsou takovyhle zbytecny chyby, ktery tam nekdo zavlekl uplne zbytecne a sam za ne pritom zadnou verejnou odpovednost nenese (podepsany tam neni).
Je mi jasne, ze ted asi muzu pusobit jako pedant a hnidopich, ale dal jsem si na tom textu dost zalezet a odmenu za nej zadnou nemam, tak by mi prislo slusny do nej aspon (slohove! treba kontrola nezavadnosti obsahu je jina vec) nezasahovat. A chtel jsem se proto zeptat, jestli nekdo ma podobnou zkusenost (se cmusem)? Ja tam puvodne chtel pridat dotazovaci komentar, v tomhle duchu. Pak jsem trochu vychladl a rekl si, ze se radsi nejdriv poptam sirsiho okoli, jestli nahodou jen zbytecne nehystercim :)