• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Tak u mě změna, můžu čt/út (omlouvám se za zmatky).
    MATHES
    MATHES --- ---
    _DOMINIK_: ja te chapu, ale kdyby mi nekdo to textu narval smajliky, tak budu dost nasranej:D
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    _DOMINIK_: To je asi správnej vývoj. :-) Ono to totiž zas až tak zásadní není. Ty jsi samozřejmě v právu, ale zase je nutné vzít v potaz, že v tomhle případě jde (pravděpodobně) o víceméně amatérský projekt, kterej dělaj lidi ve svém volném čase z lásky pro věc (stejně jako ty). A v takovém případě asi není na místě do nich nějak ostře prudit. Ale je na místě se slušně a nekonfliktně ozvat, je to dobrá zpětná vazba i pro ně, která, pokud ji vezmou v potaz, vylepší kvalitu toho portálu.
    _DOMINIK_
    _DOMINIK_ --- ---
    MATHES: jeste s nikym. jsem byl nejdriv dost nasranej, ale postupem casu uplne vychlad a ted mi to cely zacina pripadat cim dal min zasadni :)

    ale napisu nejaky mail na Jakuba Urubka, viz kontakty zde: http://cmus.cz/stranky/kontakty-contacts_18_stranka.html
    MATHES
    MATHES --- ---
    _DOMINIK_: btw s kyms to resil? s lobem, klarou nebo nekym uplne jinym?
    ACHERON
    ACHERON --- ---
    _DOMINIK_: MATEEJ: TOTALLYDIZZIED: já mám docela zkušenosti s publikováním a s prací s editorem/korektorem a podepisuju se pod to, určitě se ozvat. Čeština je totiž specifická tím, že např. v interpunkci umožňuje víc způsobů, jak to napsat s tím, že každým jiným pořadím slov, čárkou nebo pomlčkou se mění význam. I proto víc než v jiných jazycích by mělo být obvyklé, že pokud někde dělají změny - i když jsou v časovém presu - tak by měli poslat autorovi NÁVRH vyznačených změn ke schválení s tím, že pokud některé z nich autor nepřijme, tak je to úplně v pořádku, protože to je jeho článek. Něco jiného jsou např. noviny, které mají editora s ustáleným stylem, který jde napříč články, ale to si myslím, že cmus úplně není :)

    pěkný report.
    MATHES
    MATHES --- ---
    _DOMINIK_: ja bych byl hodne nasranej, kdyby mi do clanku nekdo hrabal.

    na cmus jsem psal uz 3 clanky a vsechny mi tam prosly bez nejakyho vetsiho editu (z jednoho reportu mi jen smazali jeden joke, co editor, hadam, nepochopil, ale to je vsechno co si pamatuju)

    kazdopadne se ozvi
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Pro mě čt/st/út, v tomto pořadí.
    TOTALLYDIZZIED
    TOTALLYDIZZIED --- ---
    _DOMINIK_: Jak píše AFRI, edit je běžnej a naprosto nutnej, ale standardem je, že ti finální verzi textu pošlou ke schválení (nemyslím cmus, ale publikování čehokoliv na internetu/v tisku), z toho trochu plyne, že články na cmusu má v pácu amatér s nadšením a názorem. Doporučuji se ozvat, protože pokud to neuděláš, rozhodně je to do nosu netrkne a budou stejný postup aplikovat i na jiné autory, o které by tak posléze mohli přijít.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    _DOMINIK_: Je to otázka dohody, jak píše AFRI, editování příspěvků je normální věc, ale pokud to pro ně děláš zadarmo, tak je klidně můžeš slušně požádat, aby ti zeditovaný příspěvek příště poslali k autorizaci. A vlastně i pokud ti za to něco platí nebo dávají.
    Jiná situace by byla, kdyby se jim zájemci o psaní příspěvků jen hrnuli, takže by si mohli vybírat a ty bys hrozně stál o to psát pro ně i nadále, tam by mohli dát přednost z jejich hlediska "bezproblémovějším" přispěvatelům. Ale předpokládám, že tohle nebude ten případ, pravděpodobně budou rádi za každej obstojně napsanej příspěvek.
    AFRI
    AFRI --- ---
    _DOMINIK_: to záleží, zásah editora je v novinařině relativně standardní věc a rozhodně se neomezuje jenom na korektury, spíš naopak: https://www.marigold.cz/item/editor-v-redakci-je-nedocenena-vec. To že to někdo zedituje vyloženě blbě je amatérismus druhá věc, reklamoval bych tohle spíš než samotný fakt že ti to někdo zeditoval.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: Funkčnost sealed při menším počtu lidí nerozporuju, ale zase je to míň zábavy a větší investice. (O ty prachy nejde, spíš o to, že o papírový karty jako takový nemám zájem.)
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    _DOMINIK_: Rozhodne jim napis, jsi v pravu.
    _DOMINIK_
    _DOMINIK_ --- ---
    Ahoj vespolek,

    mel bych dotaz na trochu vedlejsi tema. Predpokladam, ze vsichni znate cesky MtG web cmus. A stejne tak bych i tipnul, ze na nem uz nekteri z mistnich borcu budou mit nejake svoje clanky.

    Mne tam totiz vcera vecer otiskli jeden muj report:
    Master Chef BBQ Cup 2019 report | CMUS.cz
    http://www.cmus.cz/rubriky/clanky/reporty/master-chef-bbq-cup-2019-report_11499.html

    Uz je to myslim muj treti clanek tam, ale tentokrat jsem byl (poprve) nehezky prekvapen, protoze nejaky redaktor/editor cmusu ten muj puvodni text docela necitlive zredigoval. Samozrejme chapu, ze ty clanky ctou a redigujou. Prece jen jsou za ten obsah odpovedny a nemuzou tam pustit nic vulgarniho nebo treba nejak obsahove zavadnyho. A ve svem vlastnim zajmu by asi meli delat gramatickou a syntaktickou korekturu. U toho meho textu ale nedoslo k zadnym obsahovym zmenam. Vlastne jen upravili nejakou interpunkci, zmenili nejake obraty, prehodili poradi dvou pasazi a pridali tam smajliky.

    Ty smajliky jeste dejme tomu, ale obecne mi pripada, ze hraci mtg jsou vseobecne dospeli lidi, kteri snad nepotrebujou napovedu, kdy se maji smat. Prijde mi to minimalne zbytecny, ale jeste spis neprofesionalni.
    Ty opravy interpunkce a nekterych - vyslovene jen interpunkcnich a misty stylistickych - obratu ale vubec nechapu a po pravde me tim docela nasrali.

    Ja totiz takovehle "oficialni" texty nepisu tak casto, takze kdyz uz na to dojde, davam si na tom zalezet. Treba tenhle text jsem pred odeslanim projel automatickou kontrolou gramatiky a pak si ho jeste nekolikrat precetl a zredigoval, aby tam nebyly nejen zadne gramaticke chyby, ale ani stylisticka faux pas.
    A pak prijde nejaky editor, ktery je asi alergicky (treba, mimo jine) na pouzivani pomlcek v textu, a tak mu stoji za to spoustu tech spojeni prepsat, a to ale tak, ze si to po sobe ani neprecte a pulka tech vet tak prestane fungovat stylisticky, a jine rovnou syntakticky. Navic se do toho clanku nejak vloudily i vyslovene banalni chyby (zdvojene mezery a podobne), ktere jsem v tom puvodnim textu nemel. Prece jen jsem pod tim
    clankem porad podepsanej ja a trochu me hanba fackuje, kdyz tam jsou takovyhle zbytecny chyby, ktery tam nekdo zavlekl uplne zbytecne a sam za ne pritom zadnou verejnou odpovednost nenese (podepsany tam neni).

    Je mi jasne, ze ted asi muzu pusobit jako pedant a hnidopich, ale dal jsem si na tom textu dost zalezet a odmenu za nej zadnou nemam, tak by mi prislo slusny do nej aspon (slohove! treba kontrola nezavadnosti obsahu je jina vec) nezasahovat. A chtel jsem se proto zeptat, jestli nekdo ma podobnou zkusenost (se cmusem)? Ja tam puvodne chtel pridat dotazovaci komentar, v tomhle duchu. Pak jsem trochu vychladl a rekl si, ze se radsi nejdriv poptam sirsiho okoli, jestli nahodou jen zbytecne nehystercim :)
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    MATHES: I second that!
    MATHES
    MATHES --- ---
    ICARUS: draftovat ve 4 lidech je proste jen spatnej napad, to uz je lepsi si dat sealed:)
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Vsedni dny jsou mi v zasade jedno... :)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    když nas bude 8, tak 8.
    prosím napiste jaky den by se komu nejvic hodil. nam dvěma je to jedno jestli ut/st/ct.
    zarezervuju pak cross
    zatím tedy ID CHOBOT, MATEEJ, PSYCHO? + my 2
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    MATHES: Hele ve 4 se to da, hravali jsme tak pul roku, ale je to drobet o nahode, jestli se trefis do dobry barvy a do toho, co se otevrelo. Ale taky preferuju 6+
    MATHES
    MATHES --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: ve 4 urcite nedraftujte, to je o nicem. minimum je 6 lidi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam