• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    DRAFTING HARD WAY

    Tenhle způsob draftu se dá popsat, ale nedá se k němu napsat návod.

    Co k tomu potřebuješ:
    Mnohem víc znalostí, než při drafting easy way. Síla karet a křivka casting costu jsou takový samozřejmý základ. Vedle toho je ale nutné:

    - znát draftovaný set jako celek, především jeho archetypy a obecnou charakteristiku herního prostředí
    - umět hrát všechny barvy, archetypy a styly, ne mít jenom svoje oblíbence
    - umět vyhodnocovat sílu karet ne jenom ve vakuu, ale především v kontextu setu a karet, které už mám nadraftované

    Když se do draftování hard way pustíš bez těchto znalostí, výsledné decky budou na úrovni těch, co nadraftuješ easy way, možná i horší.

    Jak to funguje jednou větou:
    Draftování decku, který má cíl, smysl, vnitřní identitu, který není jen sbírkou pokud možno silných karet ve dvou barvách. Výhodou je, že díky zaměření na vhodný archetyp nebo strategii ti nevadí, když ti při draftování nechodí silné karty samy o sobě, protože vhodným složením balíčku dokážeš zhodnotit i karty, kterou jsou spíš slabší (a to zároveň znamená, že je větší šance, že ti tyhle karty, které se hodí tobě, ale ostatní nad nimi při draftování ohrnují nos, přijdou).

    Jak to funguje podrobněji:

    1) Při draftování hard way má hráč mít od začátku na zřeteli nejen sílu jednotlivých karet, ale i možných archetypů, popř. stylů decku (aggro, control, value grind), ve kterých se dá příslušná karta použít. Čím víc picků máš v draftu za sebou, tím menší váhu mají tabulkové ratingy a tím větší váhu má použitelnost karet, ze kterých vybíráš, v kontextu ostatních karet, co už máš. Když se dívám na některé top limited streamery (třeba BenS), tak někdy nevěřím vlastním očím, z jakých hoven dokážou uplést bič. Dají si do balíčku karty, které jsou obecně velmi špatné, ale v tomhle konkrétním balíku excelují, protože ideálně doplňují zvolenou strategii nebo archetyp.

    2) Nutné (ale nesnadné) je odhadnout, která barva nebo archetyp se zdají být ostatními hráči u stolu nevyužité, tzv. open. Navíc je to vždycky do značné míry jen odhad. I když ti jako Pack 1 Pick 4 přijde v nabídce Conclave Mentor, klíčová karta pro WG archetyp v Core Set 2021, tak to nemusí na 100 % znamenat, že hráči před tebou nemají o tyhle barvy zájem. Jeden mohl vzít zelenou rare bombu, další silnou bílou kartu (v úplně prvních výběrech se obvykle upřednostňují jednobarevné karty před zlatými) a dost možná se těch barev přidrží a budou ti vyzobávat dobré zelené a bílé commony.

    A to je z hlediska jednoduchých pouček pro draftování hard way asi tak všechno.

    To ostatní, co potřebuješ, jsou znalosti.

    1) Úplně první informace se dají získat z preview článků a videí. Z nich se člověk dozví všechny archetypy, které byly v setu nadesignovány, obvykle jich je 10, stejně jako barevných kombinací. Ty ovšem fungují stejně dobře jen na papíře, v reálu je jejich síla nevyrovnaná, některé téměř nemá smysl zkoušet draftovat. Další rozdíl je v tom, že některé archetypy se dají velmi obstojně složit téměř výhradně z commonů, zatímco jiné potřebují aspoň tři uncommony, které ten archetyp podporují.
    Něco podobného platí o barvách, obvykle je jedna nebo dvě barvy v setu silnější, v tom smyslu, že i když tu barvu bude u stolu draftovat víc lidí, tak všichni dokážou dát dohromady obstojný deck s touto barvou.

    2) Další doporučený krok je a) hraní a získávání vlastních zkušeností, b) sledování streamerů (což je levnější, časově efektivnější a navíc mají velké MtG zkušenosti a člověk se od nich hodně přiučí), c) sledování dedikovaných fór na redditu nebo discordu, kde se často najdou ochotní zkušenější hráči, kteří poradí.

    Další způsob, jak se dál zlepšovat, spočívá zase jen v získávání informací.

    1) Znalosti je nutné updatovat. Pravidelně se stává, že i ti nejzkušenější hráči, co hned po vydání setu dávají dohromady ratingy, některé karty nadcení nebo podcení. Některé karty si najdou svou silovou pozici až poté, co se se setem začne pořádně hrát. Často se taky stává, že se postupem času herní prostředí změní – když se ukáže, že nějaká barva nebo barevná kombinace je velmi málo draftovaná, začne se naopak draftovat hodně, a tak podobně.

    2) Čím víc znalostí, čím víc různých pohledů, čím vím (pozorně) odehraných draftů, tím líp.
    - Většina streamerů, i když se snaží dodržovat hard way zásadu nezaujatosti vůči jednotlivým barvám a kartám, má svoje oblíbené karty, nebo naopak karty, kterým nedůvěřují – zatímco jiný streamer tu samou kartu cení relativně vysoko a úspěšně ji hraje.
    - Podobné je to s naší vlastní zkušeností, i my snadno sklouzneme k zaujatosti. V každém setu je spousta karet, jejichž hratelnost je nejistá, proměnlivá. Někdy takovou kartu zkusím nadraftovat a zařadit do balíku, ona funguje skvěle a já začnu mít tendenci ji nadhodnocovat. Ale přitom možná performovala skvěle proto, že mi to zrovna skvěle chodilo nebo že jsem měl štěstí na soupeře, proti kterým byla velmi vhodná.
    - Jiné karty naopak vypadají "na papíře" dobře, ale během hraní člověk zjistí, že oproti všem předpokladům ta karta underperformuje. A zase je na místě se ptát, měl jsem jenom smůlu, nebo je fakt horší, než vypadá? Někdy je odpověď jasná po prvním draftu, jindy je těch draftů víc. A někdy mám naopak po prvním draftu pocit, že jsem se spálil a karta je nadhodnocená a příště už ji neberu, ale když zkouknu nějaká videa, tak zjistím, že jsem měl buď smůlu nebo jsem ji nepoužíval optimálně nebo jsem ji neměl ve správném decku.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Ani zdaleka nepatřím mezi špičkové draftery, určitě sem chodí spousta lepších a zkušenějších, ale protože mám draft rád, něco jsem se jich už nahrál a v poslední době se tady objevují ještě větší začátečníci než já, tak jsem si řekl, že dám dohromady takový draftový primer, určený právě začátečníkům. Tím spíš, že v rámci free-to-play užívání MTG Areny je imho fajn do draftování aspoň trochu proniknout.

    JAK DRAFTOVAT
    Draftovat se dá dvěma způsoby: tzv. easy way, která je jednodušší, ale přináší průměrné výsledky, nebo hard way, která je těžší a přináší lepší výsledky.
    Zkušenější hráč pravděpodobně řekne, že s easy way nemá smysl vůbec ztrácet čas, a má pravdu. Jenže. Draftování hard way vyžaduje mnohem víc zájmu a času a to ne každý začínající hráč má. Proto si myslím, že pro začátečníky dává větší smysl draftování easy way, od kterého, když je budou drafty bavit, můžou přejít k hard way. Výhodou draftování easy way taky je, že se dá rozepsat do kroků a pouček, to u hard way způsobu prakticky nejde, tam jde o úplně jinou filozofii přístupu.

    DRAFTING EASY WAY

    Co k tomu potřebuješ:
    - ratingovou tabulku síly karet z internetu nebo poučku B.R.E.A.D. (pořadí důležitosti/síly karet: Bomb – Removal – Evasion – Aggro – Dud), třeba tady nebo tady
    - znalost křivky optimálního casting costu karet v balíčku
    - znalost optimálního (nebo spíš typického) poměru zemí, creature a non-creature spells v draftovém balíčku


    Jak to funguje jednou větou:
    Karty bereš víceméně podle silového ratingu karet z internetu (který v zásadě zohledňuje poučku B.R.E.A.D.), takhle nasbírané karty ti určí dvě barvy, které budeš hrát. Výsledný deck je obvykle not great, not terrible.

    Jak to funguje podrobněji:
    Narozdíl od hard way se easy way drafting dá zformulovat do pouček. Ale je dobré mít na paměti, že to jsou jenom hrubé guideline, rozhodně ne něco vytesaného do kamene.

    1) V Pack 1 Pick 1–4 bereš karty podle ratingu.

    2) V Pack 1 Pick 5–8 bereš opět karty podle ratingu, ale už se soustředíš na barvy karet, které jsi bral v Pick 1–4, a upřednostňuješ Removals, Evasive potvory, a Agresivnější karty (v tomto pořadí).

    3) V Pack 1 Pick 9–15 bereš svoje barvy, nicméně tyhle karty obvykle bývají do balíčku jen do počtu.

    4) V Pack 2 pokračuješ v braní karet ve svých barvách podle ratingu nebo B.R.E.A.D., přičemž je dobré přihlížet k tomu, co ti chybí (po Pack 1 můžeš mít hodně vhodných potvor, ale málo removals, nebo naopak, což by ses měl snažit napravit v Pack 2).

    5) Počínaje cca Pack 2 Pick 5 je dobré začít myslet na křivku casting costu karet (viz obrázek výše).

    V obrázku uvedený poměr creature spells a non-creature spells je dobrý, ale není nutné ho dodržet naprosto přesně. I když jsou Removals uváděné v BREAD jako druhý nejdůležitější typ karty, neznamená to, že ty non-creature spells mají být samé removals. Před méně kvalitními removals (což obvykle znamená removals s casting costem 5+ nebo nějakou omezující podmínkou) je lepší dát přednost kartám, které decku dodají Evasion nebo Aggro (tj. instanty nebo enchantmenty, které dávají výhodný bonus, flying nebo trample), nebo kartám, které umožňují lízání nebo filtrování karet.

    6) V Pack 3 (vyjma silných karet svých barev) bereš karty, které ti doladí křivku casting costu, popř. které nahradí méně kvalitní karty odpovídajícího casting costu.

    7) Někdy se stane, že přes všechnu snahu máte po dvou boosterech jen průměrné a podprůměrné karty, protože vám nic lepšího nepřišlo a draftujete barvy, které zdá se u stolu draftuje každý. To se prostě čas od času stane, neznamená to, že jste dement nebo že je hra rozbitá. Pokud se vám to ale děje častěji, děláte někde chybu.

    Dvě jednoduché deviace od výše uvedeného začátečnického plánu:

    Pokud máš po Pack 1 Pick 4 silné karty ve více než dvou barvách, je lepší (nebo spíš jednodušší) v Pack 1 Pick 5–8 zúžit výběr do dvou barev. Ale někdy jsou ty první čtyři karty natolik vyrovnané (a nabídka karet v Pick 5–8 natolik vyrovnaná nebo nezajímavá), že se vyplatí odložit definitivní výběr dvou hraných barev až podle prvních karet v Pack 2. V takovém případě je dobré přihlédnout k následujícím zásadám:

    – I když se rozhodnutí o barvách odloží, není dobré roztříštit ty průměrné karty v Pack 1 Pick 5–15 rovnoměrně do tří barev, protože když pak jednu z těch barev zavrhneš ve prospěch těch druhých dvou, přijdeš o relativně hodně karet, které ti ve finále budou už jen svým počtem v balíčku trochu chybět. Lepší je brát tyhle průměrné karty v Pack 1 Pick 5–15 spíš v jedné barvě a možná sáhnout i po artefaktech, které jsou jinak obecně slabší než barevné karty. Na začátku Pack 2 pak vybereš, kterou z těch druhých dvou barev k té hlavní přibereš.

    – Pokud se po Pack 1 Pick 6 pořád nemůžeš rozhodnout, možná je to proto, že ty první karty opravdu stojí za to všechny, což znamená, že stojí za úvahu dvoubarevný balíček s příměsí třetí barvy. V tu chvíli je dobré upřednostnit před průměrnými kartami ty karty, které ti umožní hrát třetí barvu (např. země, které dávají více než jednu barvu many, nebo karty, které ti umožňují najít si v knihovně nějakou zemi).

    - Ta třetí barva by neměla být zastoupená ve výsledném decku více než 3 kartami, které za to opravdu stojí. Pro tyto účely nejsou vhodné karty, které jsou super, když je ve hře můžeš zahrát brzy, ale průměrné, když je zahraješ pozdě, protože při tzv. splashi třetí barvy je málo pravděpodobné, že ve 3. kole budeš mít tu správnou manu zrovna na tuhle kartu.
    XAKROO
    XAKROO --- ---
    To sou pořád srandičky, kradení a ničení, do doby než to někdo dá na hexproof. :D
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    XAKROO: i na limited jsem měl hru kdy jedna mrcha byla asi 240/240 ale statečně jsem chumpoval a čekal na to až mu ji ukradnu:)
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    Tak ja kdyz hral seles tokens, tak stavy kdy mam kolem 2k zivotu a cekam na nejakej flying z baliku, protoze po zemi mne ublokuje saproling tokenama je taky vtipnej.
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATEEJ: ja bych chtel poukazat na fakt, ze na tom screenu ma opponent 0 HP, podle cehoz (+ karty ktere zahral souper) to vypada na nejakej training mode proti wisp
    XAKROO
    XAKROO --- ---
    MATEEJ:
    To je spíše otázka na protivníka, někdo prostě bojuje do poslední chvíle.
    Ten screen je ze hry kámoše, já mám ten balíček upgradlý kdy si kriju Mirror shieldem, takže mu ani přímý removal nepomůže a hážu si to na gingerbruteho takže ani blok mu moc nepomůže.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    XAKROO: Mě by spíš zajímalo, jak se k takovým board states dojde? Jsou situace, kdy absurdní počet creature tokenů nebo +X/+X bonus všem potvorám uděláš během jediného kola, ale tady to přece musel trvat dýl? Soupeř asi chumpblockoval, doufal v removal a v to, že tě dolíže? Proč to už dávno nescoopnul?
    XAKROO
    XAKROO --- ---
    VRBIK:
    Takhle karta je alfa/omega téhle rakoviny
    VRBIK
    VRBIK --- ---
    XAKROO: to se dělá jak?
    XAKROO
    XAKROO --- ---
    V0IT:
    rookie numbers... :D
    V0IT
    V0IT --- ---
    ASYD: přesne proto píšu neslysmu, výhru jsem utrpěl.

    Jinak co používáte za appku/soft na organizování svojí sbírky?
    ASYD
    ASYD --- ---
    V0IT: To musel bejt vopruz i ty cukry vsechny nakilkat
    V0IT
    V0IT --- ---
    tak nevím, jestli jsem se v mtg chtěl dožít podobnejch nesmyslů:)

    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    HARDY: Z hlediska budování základu sbírky je to asi jedno, v tuhle chvíli nikdo nedokáže říct, jestli v draftu té nové edice nasbíráš lepší karty pro constructed než v aktuálním draftu M21. A i když si počkáš na Zendikar, tak bych stejně doporučil začínat zendikarovým quickdraftem.

    Já bych zdůraznil DOMINIKovu zmínku o daily questech, potažmo daily wins, to je obojí pro free-to-play hráče esenciální. V souvislosti s daily questy a jejich rerollováním se snadno můžeš ocitnout v situaci, kdy máš 500/500/750, potřeboval bys splnit ten za 750, ale ty pětistovkové ne, abys je mohl rerollovat, ale tvoje constructed decky ti to dost dobře neumožňujou, protože bys buď musel grindovat sesílání např. zelených kouzel s nějakým podprůměrným deckem, nebo hrát s nějakým lepším, který ti ale zároveň splní jednu z těch pětistovek, což nechceš (jasně, jsou situace, kdy se splnění nějaké té pětistovky prostě nevyhneš). A v tomhle ti pomůže mít k dispozici vyjma constructed decků ještě jeden rozehraný draft deck a hrát s deckem podle potřeby.
    MATHES
    MATHES --- ---
    HARDY: dominik tam nepise nic o tom, ze bys nemel hrat drafty. prave naopak draftovani je v podstate to jediny, jak se da grindit free value, takze naucit se je chces, nicmene jak jsme tady resili nedavno - urcite stoji za to se podivat na nejaky drafty online nejakejch zkusenejch borcu (LSV, Reid Duke, Numot the Nummy atp) aby clovek zhruba tusil jak to funguje nez s tim zacne:)
    ASYD
    ASYD --- ---
    tak je otazka o co ti jde
    za me je dobre sbirat karty ze standard legal-edic protoze hraju predevsim brawl
    treba ten Dominarsky draft jsem ani nespoustel protoze karty z teto sady nemam kde hrat
    HARDY
    HARDY --- ---
    jasně, díky, už to vidím. A myslíte, že je dobrej nápad utrácet za ten quick? Snažím se řídit podle rad _DOMINIK_:, ale spíš by mě zajímalo kdy fakt začít šetřit jenom na tu novou edici.
    MATHES
    MATHES --- ---
    HARDY:
    1) Jumpstart je specialni produkt - spoj dva boostery a hraj. Je to takovy funny limited, ale urcite to neni dobrej zpusob utraceni penez (zvlast pokud clovek zacina)

    2) Protoze vpravo nahore mas prepinc - "all play modes" a "arena play modes" quick draft se defaultne zobrazuje v "arena play modes" layoutu. Pokud mas "all play modes" tak pak je lepsi vybirat ze sloupce napravo, ktery se ti zobrazi pote co kliknes na play.

    3) Quick drafty jsou s botama - mas neomezene casu na picknuti, ale draftujes vzdycky sam se 7 botama. Hry pak hrajes samozrejme s lidma. Je tam nizsi startovny a nizsi odmeny. Jestli jsi draft nikdy nehral, tak bych doporucil zacit prave s tim quick draftem, protoze proste budes mit vetsi klid na to si vybrat kartu vzdycky, navic mas tu volnost z draftu odejit a podivat se do kolekce, jestli ti ten ci onen mythic nechybi v kolekci. Nicmene je tam potreba uhrat neco jako 5,5 vyher aby se cloveku zaplatilo.

    Klasickej draft uz je pak normalne s lidma. Mas omezenej cas na vybrani karty z boosteru, je tam drazsi startovny ale i lepsi ceny.
    ASYD
    ASYD --- ---
    dej play a pak si vyber v menu...ta graficka nabidka jim nefunguje
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam