MATHES: Jo, je to 5/5 lítačka za 5 man, to v limited obvykle znamená vítězství během tří kol. A má (drobnou) nevýhodu v tom, že se jí dá předejít zabitím toho berserkera. Imho není moc pravděpodobný, že by si ten berserker dal v pátém a dalších kolech víc než jen jeden útok, ale on to ani moc nepotřebuje.
Ale pořád je to R, mně spíš přijde ne úplně v pořádku power creep u commonových příšer. One dropy a two dropy, který mají abilitu, která je dělá použitelný i v late game, výrazně naklánějí limited meta směrem k aggru. Karty jako Sauroform Hybrid mám jako hráč rád, ale z hlediska game designu jsou podle mě principiálně špatně. V Zendikaru byly v tomhle směru ulítlý commonový 1-dropy - vyšlo jich 5 a čtyři z nich (Banneret, Blightblade, Sneaking Guide, Duelist) vlastně rád zařadíš do decku. To nebývalo. Taky výrazně ubývá vanilla potvor a obecně je v posledních setech o dost míň vyloženě špatných commonů pro limited.
Když se to dá dohromady s tím, že archetypy pro limited jsou čím dál tím funkčnější a snadněji draftovatelný, tak to pomalu ale jistě proměňuje zážitek ze hry. Mě taky baví hrát s limited deckem, kterej hezky šlape (a to je i důvod, proč k tomu power creepu dochází, protože se R&D snažej udělat limited co nejzábavnější pro co nejširší skupinu hráčů), ale v poslední době se zážitek z hraní draftu přibližuje zážitku z hraní constructed, včetně věcí jako je nižší variance a větší předpokládatelnost. V Zendikaru to bylo hodně okatý - jakmile soupeř vytáhl dvě země, podle kterých to vypadalo na některý tribal nebo kicker deck, tak ti bylo jasný, jak bude vaše hra vypadat. Trošku lepší v tomhle byly barevných kombinace pro party decky, ale ne o moc.
Navíc se ukázalo, že při takovém tlaku na funkčnost archetypů v limited je velmi těžký zakomponovat do setu různé mechaniky a mít je vyrovnaný, viz type synergies a landfall v Zendikar Rising. Takže těch archetypů se v důsledku toho hraje míň, což zase snižuje varianci.
Tyhle problémy ještě augmentuje MTGA, protože je rozdíl, jestli hraješ jeden draft jednou týdně v pátek večer nebo jeden draft denně v MTGA, ty problémy z toho začnou trčet dřív a výrazněji.