STRANGERD:
MATHES:
Skrytej match making tam určitě je, byť princip jeho fungování WotC nikdy ani nenaznačili, dokonce se myslím ani nevyjádřili k jeho existenci jako takové (celkem logicky, hráči by toho mohli zneužívat).
Success stories typu "s non-tier-1 deckem to Diamond/Mythic in less then 2 months" je plnej reddit a obecně se přičítají právě tomu skrytému match makingu (což samozřejmě nijak nesnižuje um tvé přítelkyně nebo ostatních začátečníků).
Je otázka, jestli to porovnává počet R/MR v decku, nebo spíš ve sbírce, popř. počet proměněných wild cards a otevřených packů.
Já si před půl rokem založil alt account, primárně kvůli limited. Myslím, že jsem na něm nikdy neotevřel žádný pack a neproměnil víc než jednu R/MR WC, možná ani to ne. V constructed hraju preconstructed Selesnya Adventures, upgradovaný o silné karty z ostatních preconstructed (Elder Gargaroth, Scavenging Ooze, Elspeth Conquers Death, Banishing Light, Baneslayer Angel) a draftů (kde jsem měl třeba štěstí na 2x Elspeth Conquers Death, Ooze apod.). Ten deck je velmi funkční, ale dlouhodobě a konzistentně s ním fasuji soupeře, kteří mají decky o několik levelů níž – starting decky, ale buď bez jakéhokoli upgradu nebo upgradnuté začátečnicky špatně.
Na základě této zkušenosti mi přijde pravděpodobnější varianta, že se zohledňuje počet otevřených packů a proměněných wild cards (ale stejně tak může jít o to, že v tom decku je pořád míň R/MR než v průměrném Tier 1 decku). A možná je to taky tak, že hra bere můj deck jako starting s pár změnami, a tudíž mi servíruje jiné starting decky. (A čistě teoreticky v tom může hrát roli i to, že tomuhle decku zabanovali dvě uncommonové karty, takže narozdíl od jiných starting decků tady byly 2 upgrady decklistu vynucené.)
A jinak ohledně matchmakingu - vyjma ranku jako takového tam je ještě MMR, jehož metodu WotC popsali, byť nezabíhali do detailů (v zásadě se jedná o existující matchmakingové systémy používané v šachu nebo o jejich kombinaci). Ten zohledňuje, jak moc se ti dařilo v krátkodobějším horizontu, zatímco rank odráží tvou dlouhodobou úspěšnost/neúspěšnost.