• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    spoiler - klikni sem


    PROMO KODY DO MTG ARENA NA NASTENCE

    ODKAZY NA ZAJIMAVE ZDROJE INFORMACI O MTG NA HOME

    Jestli chces neco sehnat / prodat / vymenit, tak ses tu spatne a nasleduj odkaz nize.

    [ MAGIC THE GATHERING: Nákup / Prodej / Výměna ]

    Zajimaji te storyline? Chtel by sis precist pozadi jednotlivych sad? Pokracuj prosim ZDE

    NYX MtG Arena IDs na NÁSTĚNCE
    rozbalit záhlaví
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    PSYCHO: Nějak jsem to omezení na losses nezaznamenal, 5 výher v řadě, díky, čau.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    ROBIN_SNNS: A Welcome to Alchemy event nema omezeni na losses, za rozehrani jsou 3 boostery a v rewardech dalsi 3 boostery a 2k xp
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    Jo, dneska v aréně odstartovala alchemy, tak se logněte pro 3 boostery zdarma.
    A pokud jdete po wildcards, tak je v obchodě celkem slušná nabídka: 20 alchemy boosterů za 15000zl, tzn. -25% sleva. Otevření alchemy boosteru normálně posouvá kolečko divokých karet, které tak jde použít pro kraftění standardu.
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    HARDY: Díky za zprostředkovaný zážitky, už se těšim jak si budu budovat ty svoje. Dneska jsem dal první standard match proti náhodnému hráči přes Arenu, připočítávám si svojí historicky první (vý)hru a shledávám hru tak trošku skvělou. Asi mám nový koníček.
    RUNYAR
    RUNYAR --- ---
    Tak koukám nový update už je hotov.... Starý interface mě přišel přehlednější, tohle mě chvilku asi potrvá, než si zvyknu...
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ICARUS: A to jejich skill je pořád někde jinde než skill většiny z nás tady (nechci se nikoho dotknout). A i ten 60% win rate znamená, že dost prohráváš, převedeno do Areny, aby ses posunul o dva dílečky tieru, tak musíš odehrát 10 her (a mít těch 60 % win rate).
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    MATEEJ: Třeba tohle je tabulka pros s nejlepším win% na pro tourech a je vidět, že kromě pár statistických anomálií ti nejlepší mají jenom kolem 63% winrate.

    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    HARDY: K tématu frustrace a utrpení bych ještě dodal, že vliv náhody v MtG je značnej a zejména zpočátku je při šňůře vítězství nebo proher velmi obtížné rozlišit, do jaké míry se na té šňůře podílely tvoje chyby a do jaké míry tvoje smůla nebo soupeřovo štěstí. (Je to o to těžší, že magic je velmi komplexní a složitá hra, řady chyb si začátečník není ani vědom.)

    Zavádějící je i to, že všichni content creatoři jedou linku "naučím vás, jak správně draftovat, jak číst hru, jak uvažovat jako pro hráč atd." a míru náhody téměř nezmiňují. Je to logické, protože o ní vlastně není co říct, s výjimkou základních věcí jako je správné složení decku nebo přibližná znalost šance na líznutí konkrétní karty. Jenom člověk nesmí podlehnout dojmu, že když bude ten obsah poctivě konzumovat, tak že budu jenom vyhrávat. Určitě to pomůže, a hodně, ale těch proher bude pořád spousta.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    HARDY: Easy to learn, hard to master. 🤷‍♂️
    HARDY
    HARDY --- ---
    SYNTAX_TERROR: já jsem magic z nuly začal hrát +/- před rokem, v papíru kompetitivně od léta, takže mám čerstvou zkušenost jaký to je. A jaký to je se zapojit do komunity. Ideální je mít vlastní partu, se kterou na tom jste tak nějak stejně a pak docházet na nějaký akce do heren. Nejvíc se prostě naučíš od lepších.
    Papírový magic neni pay to win, ale pay to play, jak už tay psali ostatní. V komunitě znám lidi, o kterejch prostě vim, že je můžu porazit, asi jenom kdyby si vylili na deck pivo, ať už vezmou deck jakejkoliv. Hrajou prostě patnáct let a jejich skill je někde úplně jinde. (na začátku se mi stalo, že týpek se kterym jsem hrál poprví v životě podle mých pohybů, přemýšlení a toho jak se dívám na karty věděl, co mám na ruce, to pak hodně čumíš.) V partě mezi kámošema se domluvíte na budgetu, jak chcete, ale abys mohl jít na turnaj, počítej, že to neni levný ani v budget variantách. A na začátku to chce mezi lidma notnou dávku masochismu, budeš prohrávat strašně moc a nebude to vůbec pěkný. Na začátku jsou dobrý pre-release eventy - turnaje když vychází nová edice, hraný formátem sealed - otevřeš boostery a stavíš v klidu deck na místě z toho, co jsi otevřel. Ne že bys měl stejnou šanci vyhrát, budeš dostávat klepec pořád, ale je to casual turnaj, kde maj lidi se začátečníky trpělivost, chyby se docela odpouští a chodí tam třeba i fotrové s dětma, takže taky spíš potkáš někoho sobě rovnýho.
    Komunita je obecně dost otevřená a lidi ti budou radit, projdou ti baíček, vyházej z něho všechny karty a řeknou, co máš hrát, ale při hře tě budou drtit. Když se s někym seznámíš, tak ti budou i pujčovat karty. (Na svůj první velkej turnaj jsem se dostal tak, že mě organizátor sbalil před Najádou, že mě tam ještě neviděl, a jestli nepřijedu na turnaj a když jsem mu řekl, že na to asi nemám karty, tak mi hned nabídl, že mi forcky (dvě karty asi za 4,5) klidně půjčí na tom turnaji)
    Nejhorší je, že z počátku nechápeš, proč prohráváš. Pak ale se skóre 0-5, potkáš v poslednim kole turnaje stejnýho nooba a zahrajete si pěkně. Poprvé vyhraješ. Pak objedeš dalších pár turnajů se skóre 1-4 a budeš litovat, do čeho ses to pustil. (Praha má výhodu pravidelných eventů v rytíři a najádě, tak ti to nezabere celý den a netrpíš tak dlouho a můžeš hnedka zkoušet nový věci v decku). A pak to přijde. Poprvé v prvním kole dostaneš někoho, koho odhadneš, že bys ho mohl porazit a ono se to povede. Pak porazíš náhodou i někoho v druhém kole. Nechápeš, co se to děje, protože se stejnym deckem si před tím dostával klepec. Prohaluzíš se na turnaji s 90 lidmi do mezi nejlepších 8, i když ani moc nechápeš turnajový systém. A najednou víš, že to jde. I s relativním budgetem a bez duálu (to se radši zatím neptej, co je) a začneš si hraní s cizíma lidma užívat.
    Ne, že bys potom na dalším turnaji nedostal znovu totální mošt a několikrát znova nelitoval, proč to hraješ, ale už víš, že to jde. Magic is hard. A z počátku utrpení, ale nejlepší hra, co znám, proto ji taky jsou lidi schopný hrát těch 15 let v kuse :-)
    MATHES
    MATHES --- ---
    WIRUSS: jo to mi něco říká, i stand corrected
    MATHES
    MATHES --- ---
    SYNTAX_TERROR: víceméně takhle, nicméně jsou poměrně časté reprinty (např lightning Bolt vyšel od alfy už asi 50x) pak TP funguje tak, že můžeš hrát kartu z jakékoliv edice, pokud vyšla i v edici co je aktuálně na standardu
    FORACE
    FORACE --- ---
    SYNTAX_TERROR: muzes je stale hrat v nerotujicich formatech (na arene historic, v papiru pioneer, modern, legacy....)

    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    MATEEJ: Koukám že teda Standard se co dva roky obměňuje a co vypadne jde teda do historie(?) Dobrá ždímačka :)
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    MATHES: Počkej byli, když jsi si koupil Planeswalker Preconstructed decky, tak jsi v tom měl kartičku, kde ti celý deck přidalo, nepřidalo ti to obsah boo co do toho decku přidávali. Poslední PW decky, ale byli myslím Core21 takže rok a půl zpět. Ale ano nejedná se o celé sety...
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    Už je mi to mnohem jasnější, díky všem.
    MATHES
    MATHES --- ---
    ROBIN_SNNS: ne, nebyly:)
    ROBIN_SNNS
    ROBIN_SNNS --- ---
    MATHES: Počkej, nebyly náhodou v prodeji nějaké Planeswalker sety, kde byl přiložený k aktivaci celého setu do arény? Fyzické karty jsem už dlouho nekupovala, tak rok zpátky jsem cosi takového zahlédla.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SYNTAX_TERROR: Těma preconstructed jsem myslel 10 dvoubarevných balíčků, které se ti postupně odemknou (zadarmo). V každém z nich je 1 mythic rare a 6 rares, takže už to ti vytvoří nějaký základ sbírky.

    (Vedle toho si můžeš koupit fyzickej Arena Starter Kit, což už jsi asi udělal, který obsahuje i kód do Areny, nebo packy v Arena online storu.)

    Minimální počet karet v decku je 60 (v Limited formátu 40). Zároveň je dobré (nebo spíš nutnost) brát těch 60 i jako maximální limit, protože si tím zvyšuješ šanci, že ti přijdou ty klíčové dobré karty, co v tom decku máš. Ze stejného důvodu se ty dobré klíčové karty hrají ve více kopiích, maximum jsou 4 kopie od jedné karty.

    Ohledně expanzí - deck si můžeš postavit jako Standard, nebo Historic.
    Do Standard decku si můžeš dát karty jen z nejnovějších expanzí, aktuálně ze Zendikar Rising, Kaldheim, Strixhaven, AFR, Midnight Hunt, Crimson Vow.
    Do Historic decku si můžeš dát karty ze všech expanzí, které na Areně existují, nicméně ty starší pro tebe jako nového hráče budou dostupné jen prostřednictvím kupovaných packů v Arena online storu.
    _DOMINIK_
    _DOMINIK_ --- ---
    _DOMINIK_: navic do tebe arena na zacatku nasype docela dost produktu zdarma. a pokud je tam porad ten welcome bundle za 5 USD, tak to byla taky skvela value
    _DOMINIK_
    _DOMINIK_ --- ---
    SYNTAX_TERROR: hele, jestli fakt vyslovene zacinas s mtg, tak arena je na to imho idealni nastroj. a to kvuli tomu, ze pri parovani (hledani vhodneho protihrace) aktivne hleda nekoho na tve urovni. jinymi slovy - zacatecniky se spatnymi decky paruje proti sobe, stejne tak zkusene grindery proti jinym grinderum.

    pokud bys ale chtel vyrazit na nejaky zivy turnaj nebo dal turnaj v mtgo, tak pocitej s tim, ze dostanes straslivej klepec (a vetsina lidi v tuhle chvili konci s magikem jako takovym, bych tipnul). magic ma totiz skutecne hodne vysokou learning curve, podle nekterych studii je to vubec nejkomplexnejsi hra na svete.

    zacatecnik ma tudiz z meho pohledu jen dve sance - bud ma nejaky dobry znamy, kteri uz to umi a jsou ochotni do nej investovat DOST casu (mluvim z vlastni zkusenosti - potrebna mira trpelivosti je skutecne vysoka, a to ikdyz je ucena osoba inteligentni a chce se ucit), nebo to zkusit pres arenu. tam asi prubezne pribyva dostatek zacatecniku na to, aby si vystacili mezi sebou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam