• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATHESMAGIC THE GATHERING : Vrazda v salonnim kupe
    MATHES
    MATHES --- ---
    SYNTAX_TERROR: u areny to taky nejde vubec. jenom v preview kitech (specialni balicky kdyz vychazi nova sada) najdes kod, jehoz aktivace v arene ti prida do sbirky nekolik boosteru (doplnujicich balicku s nahodnyma kartama).
    MATHES
    MATHES --- ---
    SYNTAX_TERROR: starter kit je starter kit. predstav si set 2 raket a 3 micku za dve stovky. se sousedem si zahrajes, ale pokud pujdes hrat s nekym, kdo hraje uz dlouho, tak bude mit asi o dost lepsi vybavu... ale hlavne to bude hrat o dost lip:)
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    MATHES: No dobře, a když jsem si teď pořídil MTG Arena Starter Kit, kde je 2 x 60 karet, tak mám předpokládám jenom ten tenisák. Pro hru se sousedem dobrý - máme stejný šance. Ale když budu chtít zajít zahrát někam mezi zkušenější, co se už považuje za "ok, máš raketu, máš boty..."? Předpokládám že to je asi těžký říct a záleží do jakýho kolektivu jdu(?) Nehledě teda asi na to, že když už má někdo pěknou sbírku (= věnuje se tomu XY let), tak mě krom mocných karet rozseká na skillu.

    ASYD: Ok, takže u MTGO to nejde vůbe a u Areny jen některé speciální balíčky.

    MATEEJ: Pravda, uděluju si poznámku za nepročtení nástěnky :) Díky za tip na preconstructed, mrknu.

    A teď very lame otázka: Když si koupím X (preconstructed) decků, boosterů atd... - můžu si z nich libovolně vytvořit vlastní deck o neomezeném množství, s kterým vstoupím do hry proti hráči, co má třeba jen 60 karet (nebo kolik je minimum)? Vím o standard pravidle max 4 karty jednoho typu, ale jinak je to na mě co si tam dám z které "edice / expanze / ...) a horní limit určen není?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    SYNTAX_TERROR: Dobré úvodní info pro Arenu je sepsané na nástěnce.

    Buď do toho investuješ prachy, nebo čas (grindování daily wins a quests).

    Co se Standardu týče, dá se zvolit ještě třetí cesta, a to vybrat si jeden z úvodních preconstructed decků a i po skončení úvodu pro nové hráče hrát jen s ním a průběžně ho lehce upgradovat. Výhodou je, že je mnohem větší pravděpodobnost, že budeš potkávat protihráče s podobnými started decky. Ale je otázka, jestli je to zábavné.
    ASYD
    ASYD --- ---
    Zadny transfer karet mezi papirem/mtgo/arenou neni

    Dokazu si predstavit ze mtgo a papirovy magic muze mit treci plochy
    Krim toho v prerelease bundlech byvaji fyzicke promo karty kde je kod s kterym si v arene muzes odemknout x boosteru dane sady
    MATHES
    MATHES --- ---
    SYNTAX_TERROR: Na uplnym zacatku je to stejne pay to win jako jakykoliv sport. Pokud chces hrat tenis, tak potrebujes raketu a boty, pokud tyhle dve veci nemas, tak nemuzes realne hrat. Muzes si s kamaradem hazet tenisak pres sit a rikat tomu tenis, ale jakmile prijde nekdo s raketou, tak proti nemu nemas sanci hrat.

    Jakmile se ale potkaj na kurtu dva lidi co maj rakety i boty, tak najednou to zacne bejt hodne o skillu:)
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    BELIEVER: hmm makes sense. To že to vlastně není pay2win by mi mohlo sloužit jako argument pro souseda (velký fanda deskových her), který se ale nechce do MTG pouštět, protože se bojí že by v tom nechal majlant. Což byly původně taky moje obavy.

    Co se týče transferu do MTGO, tak dle google to zatím vypadá že to nepůjde a má to jen vlastní virtuální ekonomiku nenavázanou na papír. To je škoda, chtěl bych mít ty kartičky v ruce (to očekávání když je rozbaluješ...) a zároveň si s nima taky někde zahrát, kde online je pro mě zdá se jediná možnost (zatím).
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    SYNTAX_TERROR: S tím transferem nevim, pay2win standard určitě není, dá se postavit budgetový deck, se kterým si pěkně zahraješ. Já začínal v aréně na RDW decku, který měl snad tři nebo čtyři rare karty, a fungoval.

    Samozřejmě, pokud chceš vyhrávat turnaje, prvním předpokladem je mít tier 1 deck v aktuální metě, nebo si postavit deck, který metu porazí (občas se to někomu povede). Druhým předpokladem pak je naučit se to výborně hrát.

    Kdo neumí hrát nebo staví nesmysly, tomu nepomůže ani to, že má nakoupené všechny legendary a rare karty ve standardu.
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    Občas bych si tady s dovolením ublinknul nějaký ultranoob dotaz, protože se magicům věnuju už celé 2 dny :)
    První by byl - papírový karty asi nejsou nijak transfernutelné do MTGO? Něco jako v Areně?
    Druhý - jestli to chápu správně, tak celý koncept standard hry je vlastně pay2win a (spíše) vyhrává kdo má řádně nakoupeno?
    MATHES
    MATHES --- ---
    MATEEJ: zajimave karty do commanderu se daji delat jinak nez FTV
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    Mimochodem, při řešení Alchemy, jeho příčin a dopadů se objevily linky na letošní příspěvky z MaRova blogatogu, ve kterých jasně říká, že nejhranější formát Areny je Standard a že je to tudíž dost možná nejpopulárnější formát obecně - i v tom aktuálním state of the game článku píšou, že na Areně se odehrajou miliony zápasů denně.

    Jak obchodně, tak vývojářsky je pak jenom logické dát hráčům to, co chtějí - v papíru zajímavé karty do Commanderu a special treatment karty pro sběratele a v digitálu vyrovnaný a zábavný Standard (plus cosmetics). Navíc v balancovatelném digitálu se lze ideálu vyrovnaného a zábavného Standardu přiblížit mnohem rychleji a blíž než v papíru, kde je to prakticky nemožné.

    Otázkou zůstává, co udělá tak výrazný rozchod digitálu s papírem s Magicem jako takovým - ale dokud jim budou obě divize vydělávat, tak tou otázkou wizardi nebudou vůbec zabývat.

    A taky jsem zvědavý, co se stane s "klasickým" Standardem, který už teď hraje v papíru strašně málo lidí, o papírovém soutěžním hraní nemluvě. Ten dost možná postupně odumře, aniž by chyběl jak hráčům, tak wizardům. :-)
    MATHES
    MATHES --- ---
    PLOMBDENTIST: skoda jenom, ze to posledni dva roky vypada jakoze HS ma nejakej dlouhodobej plan a MTG dela random veci, co se daj rychle prodat
    PLOMBDENTIST
    PLOMBDENTIST --- ---
    Po letech jsem provedl mensi update hospodskeho 5C ( highlander / EDH / commander ) budget decku viz:
    Horde of Budget Cards (Commander / EDH MTG Deck)
    https://tappedout.net/mtg-decks/horde-of-budget-cards/
    ktery spociva v tom, ze se snazim karty, jejich cena v prubehu let vzrostla, vymenit za levnejsi alternativy. Kdyz na to ted koukam, asi jeste budu hledat nahradu za reflecting pool a praetor's grasp, jinak tam schvalne nehraju "commander only" karty ( command tower), aby byl formatove co nejuniverzalnejsi, i proto ma deck 101 karet
    vim, ze to nikoho nezajima, ale kdyz uz jsem to tam naklikal :)
    PLOMBDENTIST
    PLOMBDENTIST --- ---
    MATEEJ: spis mi prijde, ze vedeni firmy vidi cisla mtg a cisla hearthstone a protoze je ma hs v digtalu nasobne vetsi, tak ho celkem tupe kopirujou - vcetne chyb
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    PLOMBDENTIST: Myslím, že hlavní námitka je, že něco takového bude matoucí, a mně to taky tak přijde, ale je to takové teoretizování. Praxe možná ukáže, že to problém není.

    Vedle toho ale může Alchemy přinést řadu dalších problémů, např. rozdrolení hráčské komunity do většího počtu queues, výraznější oddělení digitálních formátů od papírových atd. Ale tipuju, že když do toho jdou takhle naplno, tak že jim interní data napovídají, že to problém nebude. A nebo to neřešej a když to nebude fungovat, tak to za rok dva pošlou do kopru jako Pioneer nebo plán na to, že se z MtG stane plnohodnotný e-sport.
    WIRUSS
    WIRUSS --- ---
    MATHES: MATEEJ: Ok tak alespoň, že tak...
    PLOMBDENTIST
    PLOMBDENTIST --- ---
    vice funkcnich variant jedne karty je obecne hrozne spatnej napad
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MATHES: A obráceně. Stejně tak když ti padne v packu, tak dostaneš do sbírky obě varianty.
    MATHES
    MATHES --- ---
    WIRUSS: ja to pochopil tak, ze jsou proste spojeny. nemuzes craftit nerfnutyho Omnatha, jenom toho normal a k nemu je v bundlu automaticky ten nerfnutej (jako to ma HS s yearly cards)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    ASYD: Bůhví, jejich komunikace je klasicky tristní - udělají o tom oficiální release článek a 90minutový stream a po obojím zůstane spousta nezodpovězených otázek.

    (Na to video jsem nekoukal, třeba to tam je.)

    Twitch
    https://www.twitch.tv/videos/1222240116
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam