• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    RAFIGA
    RAFIGA --- ---
    Chodíte někdo do goethe institutu?
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    ETNA: dostanes ji jakmile budes jim predas vsechny potrebne udaje. Pokud to bude vydani toho formulare zdrzovat, tak ji dostanes zpetne.
    ETNA
    ETNA --- ---
    FRAKTALEK:PROMETHEA: ahoj, díky za info. Já už jsem si k tomu našla víc a řekla bych, že je to z toho docela dobře pochopitelné. Pokud bych ji chtěla od Němců, musela bych jim být k dispozici ještě další měsíc, což mi za to nestojí. Takže jsem se rozhodla pro formulář E301. Jen moc nerozumim té době vydání, kt. je 2-3měs, tzn., že pak podporu dostanu zpětně? To je docela doba na to, že řešim svou životní situaci :D. Ale možná, že jen nerozumim termínu :).

Tady odkaz:
    Ukončení zaměstnání v EU, EHP nebo Švýcarsku - Ztráta zaměstnání - Životní situace - Portál veřejné správy České republiky
    http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/708?POSTUP_ID=82&PRVEK_ID=1024
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    takze ja si rovnou davam inzerat:

za mirny poplatek pujcim jizdenky :)))
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    PROMETHEA: vazne. Pro me to bylo docela prekvapko. Vzhledem k tomu, ze jsem v CR nikdy moc clenem niceho nebyl, tak jsem tam krome cisla uctu a mozna preruseneho studia nemel moc co vyplnit :) Jizdenky by se vazne mohly hodit, i kdyz teda pani se tvarila, ze ten formular je spis formalita, ale jista si nebyla.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    FRAKTALEK: fakt? takze schovavat jizdenky? :)
    FRAKTALEK
    FRAKTALEK --- ---
    PROMETHEA: ETNA: taky nove muzou vyzadovat dukaz, ze si clovek udrzoval kontakt s ceskem. Je to vyplneni jednoho delsiho formulare, kde chteji vedet, jestli si clovek nechal v cesku konto, treba kartu do knihovny nebo clenstvi v nejakem klubu, jak casto jezdil do ceska a proc... Mozna se to tyka jen lidi, co byli v zahranici dele nez tri roky.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ETNA: ja bych rekla, ze pokud jsi mela smlouvu na rok, tak by ti ten rok mel stacit
    (podporu od nemcu dostanes, ale je to to samy jako u nas - opruz s dochazenim na pracak)

a v cechach bys ji taky mela dostat, i kdyz jsi pracovala v eu (myslim taky, ze rok prace by mel stacit -dneska mi zrovna kamaradka rikala, ze clovek musi pracovat v souhrnu rok za rozhodny obdobi (ktery je trilety)

do cech budes muset privezt potvrzeni (nakej formular E 300 , nevim presne)
    a o tom, ze jsi v nemecku platila socialni a zdravotni a duchodovy ci co

a meli by s tebou jednat jako s cechem, co prisel o praci (plus nemeckej plat ti prepocitaj na odpovidajici pozici v regionu v cechach)

(informace ted nemam z konkretniho zdroje, ale tak co jsem posbirala za rok na netu)

jeste jsem dostala na urade prace pred odjezdem vizitku, ze se na ne mam obratit po navratu:
    Labour Office in Prague
    European Employment Section
    EURES
    http://portal.mpsv.cz/eures

eures@aa.mpsv.cz

dej vedet az zjistis vic, taky me to zajima (zatim ciste teoreticky)
    ETNA
    ETNA --- ---
    SANCHA: neva, zeptám se před návratem i po. Uvidíme.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ETNA: Ja jsem te z taky presne nepochopila, myslela jsem ze se chces brat podporu v nezamestnanosti z Nemecka a bydlet v cechach, ale ted uz tomu rozumim. No to mozna bude potreba se zeptat take na uradu prace v CR?
    ETNA
    ETNA --- ---
    SANCHA: Díky, našla jsem, že se to ale týká v případě, že tu pracuješ víc jak rok a já mám přesně smlouvu na rok, takže to mi asi neprojde. Ale zkusim se poptat, co a jak, hned jak to oznámim v práci.
    AD SANCHA: tomu dost dobře nerozumim. Já se jen zase odhlásim v DE a zase nahlásim v ČR. Už se do DE vracet nechci, možná na výlet ,).
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ETNA: Jinak standartne to funguje tak ze jsi v miste bydliste, mas 22 dni placeny dovoleny a kazdy odjezd z mista pobytu se hlasi kvuli pojistovne
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    ETNA: No na AA se musis nahlasit 3 mesice pred vyprsenim pracovni smlouvy (lze to i pozdejc ale pak ti zkrati neco z podpory). Pokud bys chtela zit oficialne v CR a dostavat podporu z DE tak to netusim jestli jde, ale pokud o budes o tomhle konkretnim vedet neco vic tak by me to take zajimalo.
    ETNA
    ETNA --- ---
    ETNA: jo, tak něco už jsem našla. Ale postřehy klidně dál uvítám ,)
    ETNA
    ETNA --- ---
    Ahoj, chci se zeptat. Na Vánoce to ve slavnym Německu balim a plánuju se vrátit zpět do Čech. Je nějaká možnost získat podporu prostřednictvím německé agentury? Protože v Čechách mi nic nedají a životní minimum je opravdu směšné. Pokud ano, jak postupovat? Chci se pak zajít zeptat do Arbeitsagentur až to bude aktuální, ale zajímají mě i nějaké zkušenosti, pokud někdo má. Díky moc.
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    ahoj, je tu prosím někdo kdo bydlí v Mnichově:)?
    KAZAAM_32
    KAZAAM_32 --- ---
    DO_IT: muzea atd. to tolik neřešej, index nebo nějaká průkazka studenta v poho stačí... taky nemam isic, stacila mi karta, co mame na otevirani dveri a do jidelny, jen je tam fotka a holografickej symbol skolniho roku..
    DO_IT
    DO_IT --- ---
    zdravim, asi blbe dotazy, ale coz...
    S kamaradem chceme zitra navstivit v drazdanech muzea, pamatky.. Bude jim stacit Index pro studentskou slevu? nemam zarizenej isic
    A na vecir by to chtelo nejaky bar ci hospodu, mate s nejakou dobre zkusenosti nebo nejakou oblibenou?
    SOLIFUGA
    SOLIFUGA --- ---
    Neni zde nekdo kdo by mel zkusenost s praci fyzioterapeuta v Nemecku? Nebo alespon zdravotnik...?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    nezavodit, ale jinak se na nem. dalnicich neplati zadny poplatky

(bw jsme ted zjistili, ze i cizinci musej mit pro vjezd do centra feinstaubplakette nebo umweltplakette nebo jak se to jmenuje)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam