PAGAN_DARKEN: Ahoj Darkene! :)
Pár rad i z mé strany:
Pokud máš v plánu v Berlíně jen "bydlet", tak bude hodně záležet u koho budeš přebývat. V Německu stále platí, že pokud zde bydlíš déle jak 3 měsíce v kuse, musíš se přihlásit na místním úřadě. Takže pokud by tě pan domácí naprášil, mohl by z toho být docela průser. Na druhou stranu, pokud by s bydlením podobné problémy nebyly, bylo by pro tebe imho výhodnější se zkrátka nepřihlašovat a být tu "na černo".
Pokud by ses rozhodl přihlásit, připrav se na tour de Amt. ;) Pro přihlášení potřebuješ německé zdravotní pojištění (české jim nestačí), doklad o bydlení (Mietvertrag) a doklad o příjmech. Jaký doklad o příjmech bys dokládal coby samoplátce, nevím, po mně chtěli pracovní smlouvu, neboť jsem zaměstnanec. Každopádně pokud si v Německu zařídíš zdravotní pojištění, musíš zrušit pojištění v Čechách. A zde mé rady končí, neboť s živnosťákem v DE žádné zkušenosti nemám. Nicméně mám z druhé ruky kontakt na dva česky mluvící bankéře, kteří by tě určitě už někam nasměrovali. Kdyžtak PM.
Německý bankovní účet - hodně individuální. Některé banky po tobě budou chtít anální sondu, jiným stačí česká občanka nebo pas.
A když už budeš v tom Berlíně, koukej po barech s dobrým absintem, ať mám přehled i této lokalitě! ;)