• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    nejvíc
    Einsteigen, bitte! Oder auch nicht. Ein etwas seltsamer Fall beschäftigt gerade die ‪#‎Bundespolizei‬ in ‪#‎Hamburg‬: Unbekannte haben die Eingangstür einer S-Bahn mit Ytong-Steinen zugemauert. So fuhr die Bahn tagsüber auch durch die Stadt, bis die Mauer an einer Station auffiel. Jetzt laufen die Ermittlungen. Fotos: Bundespolizei


    JAFMAN
    JAFMAN --- ---
    Zítra 29/4 večer výjezd směr Hockenheim (DE) - nedele vecer zpet na Prahu
    1-2 místa, případně i něco v nákl. prostoru.. kdyby nahodou mel nekdo zajem - pošta
    JMEDIK
    JMEDIK --- ---
    DEIKSAC: Ještě jsem zapomněl dodat, že žena dělala celou dobu v ČR a na mateřskou jde do DE, takže ten základ pro mateřskou se bere z českého platu
    JMEDIK
    JMEDIK --- ---
    DEIKSAC: No ještě jsem zapomněl, že žena pracovala jen v ČR a teď se bude stěhovat do DE. Takže se ta rodičovská počítá z českého platu. Případně jako minimum v DE, což vychází zhruba stejně.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JMEDIK: budu-li uvažovat průměrnou německou mzdu, která dá asi 1800€ čistýho, z toho pak 66% elterngeld, tak mi to vychází na skoro 400k za rok, tak nevim co by se mělo doplácet. Ledaže by to člověk zamlčel a pobíral obojí současně
    JMEDIK
    JMEDIK --- ---
    Ahoj, nevíte někdo, jak je to s mateřskou, rodičovkou a Elternzeit v DE? Jde to udělat tak, že mateřská by byla z Čech a rodičovská by byla prvních 12 měsíců z Německa + 2 měsíce Elternzeit a další dva roky česká mateřská resp. jen doplacení rozdílu mezi CZ a DE? Koukal jsem na nějaký fóra a tohle se tam přetřásalo, že by to mělo jít, ale rád bych slyšel někoho, kdo s tím má osobní zkušenosti. Díky
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SMOKY: Jeste jsi zapomnel napsat, kolik jsi do tho schopny investovat .. temer kazdy virtualni operator nabizi tarif za 10 euro na 500 MB na mesic s moznosti si za cca 2 eura dokoupit dalsich 250 MB tusim (zejm. FONIC).
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Potreboval bych nejakou predplacenou sim s daty na tyden s nejakym rozumnym objemem dat. Lze toto nekde koupit, pripadne kde ?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ha tak o vikendu se je na co těšit
    Der Sonntag wird in Regentag unbenannt - wetter.de
    http://www.wetter.de/cms/der-sonntag-wird-in-regentag-unbenannt-47318-bf76-11-2258525.html
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DARUMA: vazne? ja kdyz srovnal cz cestovku vs sebeorganizaci, tak jv asie za cenu 11 denniho vyletu do jv asie s cestovkou jsme tam vydrzeli mesic
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DARUMA: posta
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    BAARKA: Já jsem to nějak zhruba počítal, například Karibik a pokud bych si měl koupit zvlášť letenku, zaplatit hotel a dopravu, tak mne to vyjde dráž než s cestovkou.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    DARUMA: doporučuji jet bez cestovky..
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Nedoporučili byste mi prosím dobrou německou cestovku s orientací na exotiku? (Karibik, Maledivy atp.) Díky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Jestli se v Nemecku da o Nemcine neco naucit, tak to, ze kazdy region mluvi tou nejlepsi Hochdeutsch (a uz jen asi 2% nemcu tusi co to Hochdeutsch vubec je). Hlavne kdyz se dva stejdove bavi, co to dneska frci na pasu. Jinak mam za to, ze diky ruznym postmodernizmum uz ani neni moderni mluvit Hochdeutsch na prednaskach, a navic s tlakem odborniku z cizich zemi, se spise lidi obraceji ke svym korenum, z dob, kdy jejich predkove nejen, ze neumeli psat, ale jeste ani nevedeli, co ta slova znamenaji, takze si je prizpusobili jako toaletni papir (kdyby tehdy nejaky existoval). Takze neni zadnou vyjimkou zaslechnout od nemeckeho vzdelance smerem k Auslanderovi, ze je sice pekne, ze mluvi 4 evropskymi jazyky plynule ale tu nasi ***stinu (zde v Niederbayern nejpopularnejsi Oberbayerstinu) nezna !! A tak mu to daji nejen u piva v hospode pekne sezrat.
    Takze jsme se stehovali uz po 3. a po 3. jsme si koupili za par susnu (ojro) slovnik s celou slovni zasobou (100 slov) mistnich sedlaku (Bauer, Bayer, jak kdo chce :).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDREW: jestli bydlis mimo Nemecko, jsi danovy rezident jineho statu a na finanzamtu ti spravne ukazali delsi prst .. pokud ti nechce zamestnavatel vyplacet mzdu, kvuli tomu, ze jsi danovym rezidentem jineho statu EU (coz by bylo v rozporu asi se vsim na cem Nemecko a jeho clenstvi v EU stoji), tak ti nezbyde, nez se soudit za diskriminaci, nebo se prestehovat, alespon formalne.
    Normalne by za tebe mel platit penize tve zdravotni pojistovne, a platit socialni pojisteni tomu statu, ve kterem bydlis a na tebe se bude vztahovat povinnost podavat danove priznani, protoze budes mit prijem z ciziny (byt zeme EU). V CR je tvoje danove cislo, tusim, tve rodne cislo. Pripadne se zajdi zeptat na cesky FU a at ti rovnou daji IBAN sveho uzasneho uctu, na ktery bude tvuj zamestnavatel posilat dan z prijmu.
    JENNE
    JENNE --- ---
    BAARKA: ad VHS kurz, to je o uciteli proste, jako nakonec vsude a v kazde skole...Mam velmi dobrou zkusenost i tu horsi (konverzacni kurz, kde si placal jatra hlavne ucitel, clovek se ke slovu nedostal, ergo - vyhozene penize..).
    Kurz jako takovy urcite ano - ale ja osobne bych si radeji neco zaplatila, nez vyuzila integracniho kurzu(ktery je sice castecne ci plne hrazeny statem, ale taky patricne pomalejsi, plny lidi, co se teprve uci cist v latince - coz neni samo o sobe nic spatneho, mne se taky spatne zilo v zemi, kde jsem si toho moc v obchodu neprecetla , ale holt clovek se potrebuje prave naucit co nejrychleji...

    Ad otevrenost Nemcu:))), mne prisli lidi v UK nejak pratelstejsi, ale to bude spise o tom, ze jsem v UK byla preci jen mladsi, zatimco v Nemecku jsem mela spousty let bobky promluvit, ze strachu, ze udelam chybu .. (delam je stejne...ono je to kazdymu jedno, max se dobre zasmejeme ;)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PROMETHEA: super, díky moc za tipy na serose:) jdu se na to rovnou podivat..
    RAVEBOY: diky za feedback, uplne mi staci, ze to slecna dala.. avy jste v e kterym meste?
    HARIBOKACHNA
    HARIBOKACHNA --- ---
    BAARKA: Ahoj muj manzel je z Kolina, jsem tam pomerne casto na navsteve u jeho rodiny, jinak bydlim v Hannoveru). Napis jestli neco potrebujes vedet!
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    RAVEBOY: Jezkovy oci, kdyz to ctu, tak jsem rad, ze jsem v Dolnim Sasku, traduje se, ze v Hannoveru a okoli je nejlepsi Hochdeutsch a neco na tom bude, vsichni tu mluvi jak z ucebnice. Pro me byla nejhorsi Schwitzertütsch ve Svycarsku, to je uplne odlisny jazyk, v realu jsem nerozumel vubec nic, ve svycarske televizi tak 10%, dokonce jsem si tenkrat koupil ucebnice pro svycarstinu, ale daleko jsem se ve studiu nedostal. V tomhle to maji Nemci jednodussi, svycarstine docela rozumi a dokonce mi jeden Nemec rikal, ze se bavil nemecky s Holandanem mluvicim vlamsky a rozumeli si :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam