ENDREW: to nevim, ve sparkasse mi otevreli ucet i bez prihlaseni na urad.
AMYMAL: neni to urad ale soukroma firma .. bohatne na tom, ze si u ni jine firmy nechavali overovat lidi, jeji naklady tvori pak to, ze plati jinym firmam, aby k ni posilaly data:
nakup kreditkou, nebo jakykoli nakup u nekterych spolecnosti (ebay/amazon snad uz i otto atd), otevreni/zruseni uctu, poskytnuti/sesplatneni uveru (mozna i dotaz na uver), kdo kdy zadal o nahlednuti atd atd.
Podle nemeckeho prava mas narok 1 za rok, od jakekoli firmy pozadovat, aby ti zaslala veskere informace, ktere maji o tobe ulozene v informacnim systemu.
Pokud je tvuj problem, ze jsi neprosel schvalenim "Schufa", napis do Shufy dopis (predloha se da najit na google), at ti poslou (zdarma) vsechny informace o tobe.
Pokud jsi v Nemecku kratce, a mas malo zaznamu v Schufa, mas tim automaticky snizene hodnoceni kredibility u mnoha spolecnosti, protoze o tobe nic moc nevi a nezapadas.
Na druhou stanu vim, ze kdyz nekdo ma uver dele nez 1 rok, pravidlne splaci tj. ma v Schufa zaznam, ze ma otevreny ucet, ale nema tam zaznam o pozdni splatce, ma skoro 100% kredibilitu.