• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    NEMI008
    NEMI008 --- ---
    Děkuji za reakce! V Německu nežiji a ani se v nejbližší době nechystám. Bydlím kousek od Chebu, takže do Německa jezdíme maximálně nakupovat. Narazil jsem na článek, že Německo v roce 2021 přijalo novelu zákona o německém občanství a podle této novely bych na něj měl nárok. Tak mě jen ze zvědavosti zajímalo, co by to pro mě znamenalo, jaké by to mělo výhody či nevýhody apod. Díky
    FLAD
    FLAD --- ---
    NEMI008: V Německu nežiju, ale bavil jsem se o tom s více lidma z různejch zemí včetně DACH, ať už expatama, nebo imigrantama.

Většina z nich se shodla, že i když to papírově není žádná výhoda, je tam neviditelný mentální rozdíl. Otevírá ti to možnosti, kde žít či bydlet natrvalo, a je kterýmu národu máš pocit, že patříš. Dává ti to mentální podporu.

Pokud bydlíš nebo chceš dlouhodobě bydlet v Německu, pokud se chceš přihlásit k jejich hodnotám, nebo pokud máš pocit sounáležitosti, tak si ho pořiď. Pokud by to měl být jen pas "co by kdyby", tak to zatím nemá žádnou výhodu.
    C8400
    C8400 --- ---
    NEMI008: Předpokládám, že v Německu žiješ? Souhlas s ostatními, jenom mě ještě napadá bezvízový styk, např. Čínská lidová republika.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    NEMI008: Mam pocit, ze se onehda menila legislativa a melo by byt mozne nabyt nemecke a nechat si puvodni, pokud je to v ramci EU. Tyka se to naturalizovanych, netusim, jak by to bylo v tvem pripade. Jinak jak pisi kolegove, pokud tu zijes a chces volit, ma to asi smysl. Z rizik me napada hlavne odvod, pokud na ne dojde.
    VOY
    VOY --- ---
    ANABEL_LEE: to a možnost volit pokud v Německu žiješ a chceš mít ten pocit, že můžeš něco "ovlivnit".
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    NEMI008: no v dnesni dobe nevis, kdy te babis proda rusakum, takze doporucuju si ho vyridit
    NEMI008
    NEMI008 --- ---
    Zdravím, měl bych dotaz ohledně německého občanství. Můžu mít německé občanství po předcích. Má výhodu mít německé občanství nebo je to v dnešní době EU zbytečná věc? Děkuji
    RODWY
    RODWY --- ---
    Ahoj,pls nekdo v Berline?
    Kdo by byl ochoten neco vyzvednout a priblizit do cr.)diky
    C8400
    C8400 --- ---
    KLUSI0: Ne, nepotřebuješ. Možná při některých způsobech koupě (čipová karta) ano, ale při koupi přes app ne. "Jízdenku za 49 eur může využít kdokoli, kdo o to projeví zájem, protože není vyžadován pobyt v Německu. Díky tomu je jízdenka Deutschland-Ticket atraktivní i pro zahraniční návštěvníky. Podle Deutsche Bahn je k předplatnému zapotřebí účet u banky, která je zapojena do systému SEPA inkasa." https://www.dw.com/de/fragen-und-antworten-zum-49-euro-ticket/a-65444313

GLOTON: Jestli se ti to vyplatí si musíš spočítat sám, to ti nikdo neřekne.

Najdi si spojení s pouze místní dopravou na bahn.de (existuje i v češtině) a porovnej s cenou 49 €. Nezapomeň, že Deutschlandticket (49 €) je předplatné, co se automaticky prodlužuje dokud nedáš výpověď v dané lhůtě před začátkem nového měsíce (výpověď se většinou dá dát v appce). A taky, že se účtují vždy celé měsíce.

Pokud plánuješ dlouhou trasu rychlíkem napříč německem, možná můžeš zvážit i interrail pro německo na potřebný počet dní: https://bahn.interrail.eu/en/one-country-pass/german-rail-pass
    KLUSI0
    KLUSI0 --- ---
    DOBYTEK: Nepotřebuješ k tomu německou adresu? Slyšel jsem o někom před rokem, že si to chtěl pořídit a tohle byla překážka.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    GLOTON: Deutschlandticket pořád jede, jestli se to vyplatí, si musíš spočítat. Dá se koupit normálně elektronicky snad ve všech dopravních appkách vč. DB. Info je i na wiki.
    C8400
    C8400 --- ---
    PROMETHEA: Všechno na stejné brdo. Přesvědčilo mě to o tom, že novinky.cz fakt už nikdy.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    @friendshippower: ja jsem dneska prijela z Nemecka v 5 rano na hlavni nadrazi a nejaky opilec tam zamestnancum vyhrozoval, ze je postrili.... tak ja nevim, stavat se to asi muze vsude, ja treba V koline fakt asi strach jezdit vlakem nemam..

Z německých vlaků se stávají zóny strachu. Zaměstnanci zoufale píší o pomoc - Novinky
    Z německých vlaků se stávají zóny strachu. Zaměstnanci zoufale píší o pomoc - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-z-nemeckych-vlaku-se-stavaji-zony-strachu-zamestnanci-zoufale-pisi-o-pomoc-40469438
    VOY
    VOY --- ---
    PROMETHEA: Vsak v poradku. Myslim, ze jsme ve shode :-).
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VOY: chtěla jsem tím příkladem jen ilustrovat, co jsi psal zde
    VOY:
    že prostě, co je na novinkách je bulvární a zkreslující pohled na Německo.
    kamarádi a známí mi občas ty články posílají, protože si chtějí ujasnit kontext…
    VOY
    VOY --- ---
    PROMETHEA: Jasne, budou to izolovane pripady kdy se nejspis neco podobneho deje, ale zkusenost skolaku treba v Sasku nebo Braniborsku takova z valne vetsiny urcite nebude.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VOY: nevyvracím, že na takových školách to opravdu může být problém, a i si to dokážu předatavit, že to fakt problém je. ale článek je psaný dost apokalyptickým stylem, a neuvádí věci do kontextu, takže u českých čtenářů pak vznikne dojem, že je to tak v každé škole v německu…a to je hrubě zavádějíci
    VOY
    VOY --- ---
    Třeba tady jeden učitel tu situaci popisuje:

Brennpunktschule in Berlin: „Am Ende der Stunde erwarten sie dann, dass ich zum Islam übertrete“
    https://www.berliner-zeitung.de/mensch-metropole/brennpunktschule-in-berlin-am-ende-der-stunde-erwarten-sie-dann-dass-ich-zum-islam-uebertrete-li.2209349
    VOY
    VOY --- ---
    PROMETHEA: zároveň si dovedu představit že děti z většinový populace to mohou mít na školách v Neuköllnu (hodně etnická a spíš problémová čtvrt v Berlíně) klidně docela složité. Když většina třídy jsou muslimové a třeba mluví líp turecky nebo arabsky než německy tak to je prostředí kde se lehce nějaký druh šikany může stát a učitelé toho moc nezmohou. Zkusím najít článek.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VOY: mě poslala kamarádka z čech před eu volbami toto
    Německé děti předstírají konverzi k islámu ze strachu z muslimských spolužáků - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-nemecke-deti-predstiraji-konverzi-k-islamu-ze-strachu-z-muslimskych-spoluzaku-40468993

opravdu nápadný fokus novinek.cz
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam