CHIMERA:
Jsem z buďánkovského gymplu - nejstarší ročník. Specializované třídy pro nadané jsou super, ale má to svoje mouchy. Gympl bych nikdy neměnila, ale minimálně absolventi tří nejstarších ročníků měli třeba obrovské problémy pak jednak se třeba připravit na přijímačky, vydržet na školách a tak - prostě nás netrénovali snášet prudu a nezáživnou rutinu. Takže skleník školy pro nadané super, ale má to svoje rizika. Ostatně v okamžiku kdy dítě chodí na základku, kde jsou učitelé kteří ho dokáží zaujmout i v běžné třídě, tak pak na střední nepotřebuje chráněné prostředí. Pokud je ovšem během základky znuděn, pruzen některými učiteli a nebo šikanován děcky, tak se by se i ta střední dost hodila.
Centrum nadání umí poradit dětem, jejichž rodiče se o děti zajímají a starají. Mám tam spolužáka a spolužačku v tom výzkumém týmu, ale kromě diagnostiky by to chtělo třeba skupinu pro rodiče, nebo tak něco. Zkoušela jsem se na ně obracet hned jak jsem nastoupila jako školní psycholog, a zjistila jsem, že v případě nadaných, leč grázlíkoidních dětí prostě neporadí. Třeba i proto, že z pozice vysokoškolského pracoviště se s nima nepotkají. Se všema dětma v této pozici se prostě nepotkali. Pozice chytrý, ale rodiče více či méně zadnebávají péči, takže se vychovává sám a dost to skřípe
A co se týče Fořtíkova seznamu, ten bohužel zahrnuje základky.
Rozumná maturitní střední v jihomoravském kraji fakt není, zkoušela jsem hledat celé ty dva roky co jsem dělala na základce, pro docela dost děcek, ale prostě není. Jedině s tím umí pracovat umělecké školy, jenže na to zase dotyčný deváťák musí přopravovat na přijímačky a ještě být výtvarně či herecky nadaný tak aby ho vzali. Hudební kozervatoř nebere děcka co necvičí od malička a taneční zrovna tak. Navíc krutopřísné hipohoperky přece nemůžou dělat balet...
Chybí mi tu (JMK) střední, kde by ignorovali fakt, že dotyčný/á má prostě mizerné známky a že prvního půl roku bude dohánět co ignoroval na základce a naučí se učit a něco dělat, ne jen sedět v poslední lavici a nějak se zaměstnat.
Jedině snad Gymnázium Integra - ale to je primárně zaměřené na zdravotně postižené a nutno naznat, že úroveň vzdělání je spíš průměrná.