• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    VOID: a nechceš se o některé nabyté poznatky podělit? :)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    ja taky
    VOID
    VOID --- ---
    co jsem tohle auditko objevil, procitam cely internet a zjistuju o pravoslavi co se da. zajimave to je :))
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    GOBERS: takže praha jestli se nemýlím... no já su z brna, takže je to krapet z ruky :/
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    doc. Vopatrný působí na Husitské teologické fakultě na institutu pravoslavné teologie.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    GOBERS: výborně. extrémní názory já rád :) máš velký štěstí, tohodle člověka bych docela rád poznal :) kde že to učí?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Je to jeho habilitační spis. Studoval jsem u něj (a možná u něj budu psát rigorozku) a znám jí horem dolem. Sice je dost ovlivněná jeho trochu extrémními názory, ale doporučeníhodná. Je to ostatně asi to jediné, co je v češtině.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    GOBERS: jaká to čest :) na amazonu jsem na to koukal, neni to taková pálka, obzvlášť při současném kurzu dolaru...
    Mimochodem mistr Gorazd napsal knihu o hésychastické spiritualitě, nečetl jsi ji?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KOMATSU: Vím v ČR o třech kopiích, jednu má doc. Gorazd Vopatrný, jedna je na Akademii věd a jednu mám já. Nicméně zkus Amazon, je to celkem levné.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    GOBERS: no jazyk německý jde trochu mimo mě, ale ten anglický... dá se někde v čr sehnat?
    k onomu "stavění na" se těžko můžu nějak vyjádřit, protože tomu sám nerozumím. mistr profesor je odborník na ruskou idealistickou filosofii a pravoslaví má jen jako takovou předmluvu...
    otázkou ale je... co pro hésychasta znamená spása?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KOMATSU: Existuje velmi dobrý německý překlad z řeckého originálu, slušný anglický a pak církevně slovanský a ruský (kde je navíc ještě něco přidáno). Krom posledního všechny mám + pochopitelně řecký originál.
    S tím stavěním na... tak až Ti to zas někdo bude tvrdit, tak se ho zeptej, jak se to konkrétně projevuje. Myslím, že budeš svědkem trapného mlčení. Hesychasmus je konkrétní praxe, praxe Ježíšovy modlitby jako nejvyššího prostředku vedoucího ke spáse (to je podstatné, není to něco, čím si sem tam osvěžím svůj duchovní život, ale praxe, která si klade totální nárok na celého člověka). Můžeš říci, že bylo pravoslaví ovlivněno dílem církevních otců, kteří byli hesychasté (např. Řehoř Palama), ale skutečná hesychastická praxe je i dnes zřídkavá. A to i na Athosu.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    GOBERS: o analogiích s jógou jsem slyšel jen zprostředkovaně.. o hésychasmu toho moc nevím, zato jóga mě zajímá už delší čas. v čem je ale taková radikální odlišnost hésychasmu od jógy? mám pocit, že jejich intence je stejná...
    jakýsi profesor mě onehdá učil, že pravoslavná teologie je v zásadě postavena na hésychasmu, novoplatonismu a tradici (trochu zjednodušeně řečeno) narozdíl od katolicismu, kde ústředí roli zaujímá philosophia perennis Tomáše Akvinského, tedy Aristotelés...
    Dá se někde sehnat Filokalia alespoň v angličtině?
    S praxí to byl vždycky problém :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KOMATSU: Tak tady musím odpovědět NE a NE, ale s výhradami. Určitým hodně vnějším srovnáním bys asi mohl říci, že se jógová a hesychastický praxe navzájem podobají (asi na té úrovni, že se sedí, pracuje s dechem a něco mumlá), ale jinak pokud jde o obsah, který je v tomto to směrodatné, tak jde pochopitelně o něco naprosto jiného.
    No a zda je na hesychastické spiritualitě postavena pravoslavná církev... hmmm... to je taky složité. V době sv. Řehoře Sinajského, který je jeden z hlavních představitelů hesychasmu, celý Východ o modlitbě srdce neměl ani ponětí. Od té doby se z Athosu a z dalších center postupně začalo učení hesychasmu šířit, zejména mezi Slovany. Nutno ovšem podotknout, že často ve formě všelijak okleštěné, "zlidovělé" a podobně. V Rusku popularitě hesychasmu hodně napomohly (kromě překladu Filokalie do církevní slovanštiny a ruštiny) Zápisky ruského poutníka. Čili dá se říci, že zejména mezi slovanskými pravoslavnými je hesychasmus vnímán jako "rodinné stříbro" pravoslaví, ale s tím, že by někdo fakticky hesychasticky praktikoval ve smyslu např. zmíněného sv. Řehoře Sinajského je to podstatně horší.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    GOBERS: všechno :) například jsem četl o tom, že hésychastické praktiky se někdy podobají praktikám jógy a že na hésychastské spiritualitě je založena pravoslavná církev? a nebo jsou to jenom povídačky?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KOMATSU: No ano... co by Tě zajímalo?
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    hésychasmus, ví tu někdo něco víc o hésychasmu???
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    zajímavý odkaz pro ty kdo ovládají makedonštinu:))
    ale jsou tam hlavně dobrý obrázky že jo...

    http://www.preminportal.com.mk/
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    GOBERS: :)tak.ja jak nejsem v knihovne, bych nemel ani radsi nic nahazovat.
    kazdopadne bych si o tom precetl taky neco dalsiho, tak to tu budu sledovat
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZATRSATR: Gorazd Vopatrný, Hesychasmus jako tradiční křesťanská spiritualita. L. Marek, Brno, 2003.
    Otec Gorazd byl muj ucitel na HTF, chodil jsem u nej na prednasky z pravoslavne teologie a spirituality a tohle je jeho habilitacni spis, ale ted jsem myslel spis primarnejsi zdroje - vybory z Filokalie, Vypraveni ruskeho poutnika nebo tak... ja to mam vsechno v cizich jazycich, ale zajimalo by me, jestli je neco cesky.
    ZATRSATR
    ZATRSATR --- ---
    GOBERS: mam dojem ze se to jmenuje kontemplativni modlitba - hesychasmus, a napsal to nejaky gorazd...ale konkretne uz nevim.kazdopadne je to dobra kniha, kde se hlavne dava duraz na dejiny...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam