• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    jojo vsem moc díky za odpovedi!
    (jinak nahrazky zivocisnejch produktu je jednoduche roztridit na postni a nepostni, myslim, podle jednoducheho meritka jejich mnamoznosti a pro mne neodolatelnosti - to je jasny ze jde stranou treba uzeny tofu, tempeh a dalsi bambilion vychytavek ve prospech ovesny kase :-)))
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: To kafe se prý taky moc nedoporučuje, dokonce se říká v Rusku, že v postu je "káva třikrát od ďábla". No ale zakázaná není... Čaj asi O.K. No nic, jdu si k obědu udělat meltu:o))))
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: S olejem je to tak, že na jihu, kde se používá hlavně olivový olej pořád a do všeho a je to základní potravina a je dost výživný, je o velkém půstu zakázaný, protože s ním by to nebyl pořádný půst.
    V severnějších oblastech (u nás, v Rusku atd.) se povoluje "normální olej" i ve dny přísného postu, poněvadž je tu větší zima a je potřeba víc energie. A taky ten olej není tak výživnej atd. Olivový se smí jen o sovbotách a nedělích, kdy není nikdy přísný půst.
    On ten půst je třeba držet i duchovně, tedy modlit se, chodit do ksotela, k přijímání atd. Pak se to dá vydržet daleko líp. Tak nevím, jak jsi an tom s tímhle - možná tu nosím dříví do lesa:o)
    Jako veganka to máš s půstem složitý, ale možná by neškodilo si odříct třeba ty náhražky pokrmů, co jsou v postu zakázány: sójové či mandlové (či jiné) mléko, sójové maso, Ramu a podobné náhražky másla (jestli to tedy jíš, mně to příjde nechutný, i když půst není:o)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: No, tak to je půst jak noha:o)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Tudle mi kamarád vyprávěl, kterak v Německu viděl na pultě jakýsi časopis s recepty na opulentní bezmasá jídla s obřím titulkem: "Ani během postu se nemusíte omezovat!" :-D
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    a kávu a čaje? to můžem?
    čaje některý třeba puerh nebo rooibos mě zasytěj, neni to jakoby podvod?
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    jo díky.. já sem právě co se týče postů začátečník a jak to možná vyplynulo z mejch minulejch příspěvků jsem veganka takže pro mě neni žádnou obětí ani odříkáním nejíst živočišný věci. ale jako včera sem to vzala nějak zhurta a ečer se mi udělalo fakt mdlo :-) tak snad neva když ze začátku k tomu jednomu jídlu přidám nějaký jablko po ránu.. akorát jsem nepochopila ten tuk cos řikal ty IQFREE přece se tam píše bez tuku a ty zas řikáš že můžem rostlinnej - no ale olivovej zas ne a ten rostlinnej je? tak jíte teda tuk nebo ne? ale ořechy sou postní a ty sou plný tuku, takže třeba takový mandlový mlíko jo nebo ne, když je to pití? :-)
    sory ale fakt to zatim moc nechápu
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: To, co je uvedeno na oněch stránkách (předpokládám, že jsou to stránky pocházející od jihlavské obce, tam na to hodně dbají) je norma, k níž by se měl pravoslavný křesťan co nejvíce přiblížit a pokud možno ji naplnit. Zároveň je tato postní tradice vytvořena pro lidi žijící ve světě, tedy i pracující tak, že zdravý člověk, který má půst pevně spojen s vírou, by měl navzdory pracovnímu nasazení takový půst zvládnout.
    Mniši mají posty trochu přísnější.
    Samozřejmě, že většina lidí se takto nepostí, ale alespoň nějak ten půst mnoho lidí dodržuje, přinejmenším od masa. A pak na půst taky plno lidí zcela kašle:o( Nicméně i přesto je pořád v pravoslaví normální "postit se", nikoli "nepostit se" - kdo se nepostí, musí se vymlouvat.
    Samozřejmě, že půst není tím úhelným kamenem, takže kdo má zdravotní potíže, má půst zmírněný či úplně zrušený a je to v pořádku. Taky u dětí se to tak přísně nebere.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    POLICKA: pít se může, ale ne alkohol ;-) Jinak já se postím tak, že jím dvakrát denně, ráno nějaké ovoce (banán, jabko) + kafe bez mléka, odpoledne vegansky, nic co pochází ze zvířar (maso, sýr, mléko, vajíčka apod.), bez olivového oleje (rostlinný je dovolen). Jinak ještě k tomu pití, pít by se mělo hodně celý den, dá se vypít v práci třeba 3 litry vody z petky.
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    mám dotaz - jak by se měl dnes pravoslavný postit a je to nějak obecně jednotné? na českym netu jsem našla docela konkrétní popis - po-pá 1x denně odpoledne od 3h vegan jídlo úplně bez tuku? a je nějak limitovaný pití? děkuji =)
    CALE
    CALE --- ---
    Doporucuju http://www.pravoslavlje.cz, na sajtu se prubezne pracuje, predevsim na jeho prekladu. Zatim tedy jen v srbske podobe.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Dnes začíná veůlký půst a tak přeju všem, kdož o budete držet, hodně sil. A užijte si tohle období naplno:o)
    Jinak pokud byste se někdo chtěl přijít podívat na čtení kánonu sv. Ondřeje Krétského, jímž se velký půst zahajuje, tak se bude odbývat v češtině u nás v katedrále (Resslova ul. v Praze) od pondělka do čtvrtka vždy od 18:30 hodin:o)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    Egypt restores monastery touting religious harmony

    Monastýr sv. Antonína v Egyptě v novém hávu. Tip na výlet:-)
    KOZMA
    KOZMA --- ---
    nevim jestli to sem nekdo linkoval, ale pro kazdy pripad :
    orthphoto, fotografie uzce svazane s Pravoslavim z celeho sveta.

    http://www.orthphoto.net
    CALE
    CALE --- ---
    Book.
    Pomaže bog.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    AACHEN: však říkám... ;-) úplně stejný... nejdřív jsem to vydejchal "pro sebe", pak jsem to vydejchal i jako dárek pro někoho jiného :) a ty jsi mi to opět připomenul a musím dejchat znovu...
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    IQFREE: :-) přijde mi to jako pěknej dárek.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    AACHEN: jojo, taky se mi to líbí, a také mne zajímalo to co tebe, ale chvilku jsem dýchal a už několik měsíců se dá žít i bez toho :)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    ETERNITAS: Dají se někde zakoupit práce této paní - Ljuby Vitkovské? Našel jsem jen kontakty na již neaktuální výstavy...
    MIMISEKU
    MIMISEKU --- ---
    CHOMI: asi spíš ten stůl..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam