• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: K těm výživovým hodnotám: Ne, klidně se to řešit může, proč ne, člověk by měl i v post nějak fungovat. Přece jenom půsty u mnichů jsou pojaty trochu jinak, protože mniši se mají hlavně modlit. Člověk ve světě pracuje, má rodinu atd.
    Jen je potřaba si zase na těch výživovejch hodnotách "neujet", aby člověk nedržel půst pro půst, ale pro Boha.
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    IQFREE: jasne ze muzes :-) snazim se ho drzet jako pravoslavna, ale jsem v pravoslavi uplnej zacatecnik, takze na vsechno jdu postupne a teprve se zorientovavam.. byla jsem pokrtena jako mimino v pravoslavnym kostele v Rusku, nejakou dobu me pak rodina vystavila katolickejm vlivum a ted po jeho (tj.katolictvi) mnoholetym bojkotu (rozumej: zadneho praktikovani) jsem zjistila konecne co a jak.. snazim se...
    to video je jako taky na mne? =)))
    uz asi tu otazku chapu - jako ze se behem pustu neresi ani elementární otázky výživovejch hodnot? ja sem tu sice mozna uplne mimo, ale jak rikam, jsem zvykla mit tydle veci vykoumany do detailu a mozna z vaseho pohledu resim blbosti (vapnik) - mozna mate v tom pravdu.. musim postupne prehodnotit svuj uhel pohledu ja vim =)
    taky obdivuju kdyz mnich zije pres sibirskou zimu v lese o zmzrlejch boruvkach, a to snad pomalu ani nesviti slunce tak bere energii jen seshora.
    btw kdyz uz teda uplnost tak vam taky polozim otazku kdo drzite pust: kdyz vam kruci nahlas v brise a uz vam to "nemysli", udrzite se?
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    POLICKA: Mohu se zeptat - ty držíš půst jako pravoslavná křesťanka nebo jen ze zdravotních důvodů?
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    MALAMUT: no, s mandlovym mlíkem.. ze včera.. (((nevim ještě, jestli to mlíko vyřadim, piju ho kvůli vápníku, a nemyslim si, že je to nějaký luxus - je to jen voda s proceděnými rozmix. mandlemi.. navíc si ho vyrábim sama doma takovym šikovnym strojem a ani to nic nestojí :-)))) sorry za OT
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    POLICKA: s mlíkem? ;-)
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    jojo vsem moc díky za odpovedi!
    (jinak nahrazky zivocisnejch produktu je jednoduche roztridit na postni a nepostni, myslim, podle jednoducheho meritka jejich mnamoznosti a pro mne neodolatelnosti - to je jasny ze jde stranou treba uzeny tofu, tempeh a dalsi bambilion vychytavek ve prospech ovesny kase :-)))
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: To kafe se prý taky moc nedoporučuje, dokonce se říká v Rusku, že v postu je "káva třikrát od ďábla". No ale zakázaná není... Čaj asi O.K. No nic, jdu si k obědu udělat meltu:o))))
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: S olejem je to tak, že na jihu, kde se používá hlavně olivový olej pořád a do všeho a je to základní potravina a je dost výživný, je o velkém půstu zakázaný, protože s ním by to nebyl pořádný půst.
    V severnějších oblastech (u nás, v Rusku atd.) se povoluje "normální olej" i ve dny přísného postu, poněvadž je tu větší zima a je potřeba víc energie. A taky ten olej není tak výživnej atd. Olivový se smí jen o sovbotách a nedělích, kdy není nikdy přísný půst.
    On ten půst je třeba držet i duchovně, tedy modlit se, chodit do ksotela, k přijímání atd. Pak se to dá vydržet daleko líp. Tak nevím, jak jsi an tom s tímhle - možná tu nosím dříví do lesa:o)
    Jako veganka to máš s půstem složitý, ale možná by neškodilo si odříct třeba ty náhražky pokrmů, co jsou v postu zakázány: sójové či mandlové (či jiné) mléko, sójové maso, Ramu a podobné náhražky másla (jestli to tedy jíš, mně to příjde nechutný, i když půst není:o)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: No, tak to je půst jak noha:o)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Tudle mi kamarád vyprávěl, kterak v Německu viděl na pultě jakýsi časopis s recepty na opulentní bezmasá jídla s obřím titulkem: "Ani během postu se nemusíte omezovat!" :-D
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    a kávu a čaje? to můžem?
    čaje některý třeba puerh nebo rooibos mě zasytěj, neni to jakoby podvod?
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    jo díky.. já sem právě co se týče postů začátečník a jak to možná vyplynulo z mejch minulejch příspěvků jsem veganka takže pro mě neni žádnou obětí ani odříkáním nejíst živočišný věci. ale jako včera sem to vzala nějak zhurta a ečer se mi udělalo fakt mdlo :-) tak snad neva když ze začátku k tomu jednomu jídlu přidám nějaký jablko po ránu.. akorát jsem nepochopila ten tuk cos řikal ty IQFREE přece se tam píše bez tuku a ty zas řikáš že můžem rostlinnej - no ale olivovej zas ne a ten rostlinnej je? tak jíte teda tuk nebo ne? ale ořechy sou postní a ty sou plný tuku, takže třeba takový mandlový mlíko jo nebo ne, když je to pití? :-)
    sory ale fakt to zatim moc nechápu
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: To, co je uvedeno na oněch stránkách (předpokládám, že jsou to stránky pocházející od jihlavské obce, tam na to hodně dbají) je norma, k níž by se měl pravoslavný křesťan co nejvíce přiblížit a pokud možno ji naplnit. Zároveň je tato postní tradice vytvořena pro lidi žijící ve světě, tedy i pracující tak, že zdravý člověk, který má půst pevně spojen s vírou, by měl navzdory pracovnímu nasazení takový půst zvládnout.
    Mniši mají posty trochu přísnější.
    Samozřejmě, že většina lidí se takto nepostí, ale alespoň nějak ten půst mnoho lidí dodržuje, přinejmenším od masa. A pak na půst taky plno lidí zcela kašle:o( Nicméně i přesto je pořád v pravoslaví normální "postit se", nikoli "nepostit se" - kdo se nepostí, musí se vymlouvat.
    Samozřejmě, že půst není tím úhelným kamenem, takže kdo má zdravotní potíže, má půst zmírněný či úplně zrušený a je to v pořádku. Taky u dětí se to tak přísně nebere.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    POLICKA: pít se může, ale ne alkohol ;-) Jinak já se postím tak, že jím dvakrát denně, ráno nějaké ovoce (banán, jabko) + kafe bez mléka, odpoledne vegansky, nic co pochází ze zvířar (maso, sýr, mléko, vajíčka apod.), bez olivového oleje (rostlinný je dovolen). Jinak ještě k tomu pití, pít by se mělo hodně celý den, dá se vypít v práci třeba 3 litry vody z petky.
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    mám dotaz - jak by se měl dnes pravoslavný postit a je to nějak obecně jednotné? na českym netu jsem našla docela konkrétní popis - po-pá 1x denně odpoledne od 3h vegan jídlo úplně bez tuku? a je nějak limitovaný pití? děkuji =)
    CALE
    CALE --- ---
    Doporucuju http://www.pravoslavlje.cz, na sajtu se prubezne pracuje, predevsim na jeho prekladu. Zatim tedy jen v srbske podobe.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Dnes začíná veůlký půst a tak přeju všem, kdož o budete držet, hodně sil. A užijte si tohle období naplno:o)
    Jinak pokud byste se někdo chtěl přijít podívat na čtení kánonu sv. Ondřeje Krétského, jímž se velký půst zahajuje, tak se bude odbývat v češtině u nás v katedrále (Resslova ul. v Praze) od pondělka do čtvrtka vždy od 18:30 hodin:o)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    Egypt restores monastery touting religious harmony

    Monastýr sv. Antonína v Egyptě v novém hávu. Tip na výlet:-)
    KOZMA
    KOZMA --- ---
    nevim jestli to sem nekdo linkoval, ale pro kazdy pripad :
    orthphoto, fotografie uzce svazane s Pravoslavim z celeho sveta.

    http://www.orthphoto.net
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam