• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    Možná někdo viděl, link na film Atentát (1964), ve kterém "vystupuje" chrám v Resslovce.

    Žijí ještě nějací potomci pravoslavných rodin, které ukrývaly parašutisty, nebo za války Němci všechny zaangažovaný postříleli?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Mi vyprávěl jednou Hutka, jak v Hollandsku, když hrál v jakémsi kostele, narazil na katolického kněze, který za ním po koncertě přišel a řekl: "Jé, vy jste Čech, já mám Čechy rád. Já totiž nevěřím v Boha a jim to můžu řikat." :-D
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    AACHEN: Takový "pastor" je už sekulární humanista...
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    IQFREE: Zvláštní, že tam vůbec nejsou uvedené důvody - v tom oznámení.

    Mě tam zaujal, zas ten článek o protestantském pastorovi, který nevěří v Boha.

    V r. 2007 se zmíněný pastor, který v té době sloužil v církvi již 17 let, prohlásil na "věřícího ateistu" a vydal knihu "Věřím v Boha, který neexistuje". V této knize vysvětluje, že nevěří v Boha jako v osobu a nevěří slovům, která praví Bůh ve Zjevení. "Pro mne Bůh není bytostí, ale všechno to dobré, co se může dít mezi lidmi," napsal.

    Já jako rozumím, když člověk prochází obdobím, kdy pochybuje i o základních věcech (viz. třeba Terezie z Lisieux), ale spočinout v tomhle stavu jako že je to ok a není třeba s tím upřímně bojovat, to mě u křesťana (navíc pastora) přijde tragikomický. Proč si hledat jinou práci, že?!

    Bohužel je ta zpráva převzatá kdoví z kolikátého kolene a možná je příběh toho člověka mnohem složitější a nijak si ve své nevíře nelebedí. Nevím.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    na Ambon blogu je tato zpráva:

    "Pravoslavná církev zrušila svůj řádný členský status v Ekumenické radě církví

    Dle rozhodnutí Metropolitní rady naše Pravoslavná církev v Českých zemích oficiálně ukončila své řádné členství v Ekumenické radě církví. Po zrušení plného členství zůstává pouze tzv. přidruženým členem. "

    IQFREE
    IQFREE --- ---
    http://mpc.org.mk/English/

    Další anglické texty, tenrokrát z Makedonie. Všeho je dost, jen tak málo je toho v češtině.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    CHOMI: a to si myslíš, že jsou všichni takoví cucáci mladí jako ty, že si to ještě budeme pamatovat? ;-)

    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: Třetí den je vždycky kritickej - nebyla jsi se školou na lyžáku?:o)))
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    ale je to teda silny ten pust.. na co vsecko behem nej clovek neprijde! jako sem neverila ze me treti den tak rozseka.. jasny ze se snazim omezovat co de muziku a tak tojo.. ne vsechno jde.. ale dokud to clovek nezkusi neucejti jaka je to sila. vsem moc dekuju, jeste se musim poprat s hodne vecma a asi leccos prehodnotit. jeste jednou diky za odpovedi!
    resslovka rulez =)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    IQFREE: Zakřičíme si "Nic než národ¨!":o))))
    Ale taky souhlasím. Čím víc místních,, tím líp:o)
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    CHOMI: můžu dosvědčit svým živým příkladem, že manželství a rodina je askeze srovnatelná s mnišských životem o borůvkách ;-)


    POLICKA: já si říkám, že důležité je ten čas, který jinak strávíš jídlem věnovat modlitbě a zamyšlení. Půst neberu jen jako výživu, ale omezuji i vše ostatní, všechny zábavy, jsem mnohem usebranější, více otočený dovnitř než do světa. Je to něco jako sportovní soustředění, kdy vše ostatní není prioritní, jenom křesťanská praxe a nauka. Já ti držím moc palce, ale nemysli si, každý má problém s půstem i jinými věcmi. Jsme holt slabí, ikdyž si třeba myslíme opak. Důležité je si to vše rychle uvědomit a snažit se to nahlédnout, pochopit a případně se tomu i vyhnout v budoucnu. Jo a tak doufám, že se uvidíme o Velikonocích v Reslovce, je nás pořád málo a jsme vždy překřičeni Rusama ;) Chci se dožít chvíle, kdy bude v chrámu více Čechů a Slováků než Rusů a pořádně si radostně zakřičíme! ;-)


    CHOMI: jo, ti Rumuni jsou drsní... takové pěkné překvapení letošního půstu. ;-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: Když už je to moc, tak se klidně můžu najís něčeho postního, to by člověk nevěřil, jak povznášející může být zbaštit krajíc chleba:o) Nebo klidně něco výživnějšího, pokud je to třeba. Zase: nepostím se pro půst, ale... Pokud ti půst zabraňuje v modlitbách nebo přistupování ke svátostem, je třeba ho zmírnit.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    IQFREE: Hezký:o)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: K těm výživovým hodnotám: Ne, klidně se to řešit může, proč ne, člověk by měl i v post nějak fungovat. Přece jenom půsty u mnichů jsou pojaty trochu jinak, protože mniši se mají hlavně modlit. Člověk ve světě pracuje, má rodinu atd.
    Jen je potřaba si zase na těch výživovejch hodnotách "neujet", aby člověk nedržel půst pro půst, ale pro Boha.
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    IQFREE: jasne ze muzes :-) snazim se ho drzet jako pravoslavna, ale jsem v pravoslavi uplnej zacatecnik, takze na vsechno jdu postupne a teprve se zorientovavam.. byla jsem pokrtena jako mimino v pravoslavnym kostele v Rusku, nejakou dobu me pak rodina vystavila katolickejm vlivum a ted po jeho (tj.katolictvi) mnoholetym bojkotu (rozumej: zadneho praktikovani) jsem zjistila konecne co a jak.. snazim se...
    to video je jako taky na mne? =)))
    uz asi tu otazku chapu - jako ze se behem pustu neresi ani elementární otázky výživovejch hodnot? ja sem tu sice mozna uplne mimo, ale jak rikam, jsem zvykla mit tydle veci vykoumany do detailu a mozna z vaseho pohledu resim blbosti (vapnik) - mozna mate v tom pravdu.. musim postupne prehodnotit svuj uhel pohledu ja vim =)
    taky obdivuju kdyz mnich zije pres sibirskou zimu v lese o zmzrlejch boruvkach, a to snad pomalu ani nesviti slunce tak bere energii jen seshora.
    btw kdyz uz teda uplnost tak vam taky polozim otazku kdo drzite pust: kdyz vam kruci nahlas v brise a uz vam to "nemysli", udrzite se?
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    POLICKA: Mohu se zeptat - ty držíš půst jako pravoslavná křesťanka nebo jen ze zdravotních důvodů?
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    MALAMUT: no, s mandlovym mlíkem.. ze včera.. (((nevim ještě, jestli to mlíko vyřadim, piju ho kvůli vápníku, a nemyslim si, že je to nějaký luxus - je to jen voda s proceděnými rozmix. mandlemi.. navíc si ho vyrábim sama doma takovym šikovnym strojem a ani to nic nestojí :-)))) sorry za OT
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    POLICKA: s mlíkem? ;-)
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    jojo vsem moc díky za odpovedi!
    (jinak nahrazky zivocisnejch produktu je jednoduche roztridit na postni a nepostni, myslim, podle jednoducheho meritka jejich mnamoznosti a pro mne neodolatelnosti - to je jasny ze jde stranou treba uzeny tofu, tempeh a dalsi bambilion vychytavek ve prospech ovesny kase :-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam