• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Kramář spíš chtěl, aby se České země osamostatnili a na trůn usedl někdo z romanovské dynastie, nechtěl společný stát s Ruskem.
    DÜrich se dostával během válkyv rámci odboje čím dál tím více na vedlejší kolej, takže v zoufalství asi Rusům sliboval hory i s horákama a doly i s dolákama.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    Jiří Vyleťal: České východní blouznění a Pussy Riot - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/13958-ceske-vychodni-blouzneni-a-pussy-riot

    Doslova zosobněním českého blouznění o Rusku je první předseda československé vlády Karel Kramář. Za manželku pojal ruskou šlechtičnu, a tak měl k ruským inspiračním zdrojům opravdu blízko. Budoucnost Čechů viděl v připojení k Rusku pod nadvládou carského rodu Romanovců. Jeho úzký spolupracovník, poslanec říšské rady Josef Dürich, se během 1. světové války zabýval myšlenkou zavést v novém státě Čechů pravoslaví jako státní náboženství.

    huh! ten konec, to jsem nevedel...
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    NOXNOCTIS: jestli on nebude tvuj obraz prvotni cirkve tak trosku demagogie :-)

    Překvapivě naopak tento přístup činí jednotlivé věřící daleko zodpovědnějšími a v porovnání třeba s členy ŘKC berou (v průměru přes celou obec) své náboženské vyznání daleko vážněji.

    ovsem nekdy by bylo lepsi, aby zas tak vazne to svoje vyznani nebrali :-D

    (ehm, nevim, zda je to konkretne na tebe - nevim co zastavas za postoje - ale fascinuje me, jak odpurci krestanstvi vycitaji krestanum nedostatek krestanstvi.. idealni by prece melo bejt, ze krestani na nejaky blby krestanstvi prdej, ne?! :-) dyk to kazi karakter!!!

    a degradace nabozenske realizace

    omg!

    a jdu na vobed!
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    NOXNOCTIS: No zaplat Pan Buh. Jeste aby populisticky lezly do zadku "prumernemu volici", jako to delaji politici... kdepak, na to maji v opatrovani prilis vzacny poklad viry!
    ICXC
    ICXC --- ---
    Hoši nechme toho ;) já jsem teď objevil kouzlo teorie superstrun a to je třeba zajímavý... tam kde končí fyzika a měřitelnost, tam nastupuje víra a naděje ;)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    NOXNOCTIS: Nemám čas pátrat, sorry.
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    CHOMI: Karlovy Vary :-)
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    NOXNOCTIS: a co je treba takovej stát?
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    NOXNOCTIS: yep. jenze lide se jakozto tvorove spolecensti radi sdruzuji ve jmenu nejake pravdy nebo do spolecenstvi plniciho nejaky ucel a battli se mezi sebou, tak to bylo tak to je a tak to bude :D
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    ach jo. do kostela se nemaj nosit kratasy :D vyvede me ochranka a ztresta me za hanebne odhaleni mych atletickych vysekanych lytek? :D ja myslim ze ne, v katolickym kostele uz jsem videl par lidi oblecenych normalne... kdyz sem zacinal chodit do kostela tak sem si teda mucednicky sundal i kulich i kdyz v kostele byla treskuta zima a ja se svym sestrihem myslel ze mi ta palice praskne, protoze sem si chtel spravne podle pravidel uzit bohosluzbu :)

    kostel ma bejt pro lidi a za to ze nekdo zatanci a zakrici si na posvatnym miste by nemel bejt poslanej mezi chlupaty rusky lesby o chlebu a o vode ale bejt treba vyvedenej a mit plot v kostelech te ktere cirkve pokud treba casem uprimne nekonvertuje...
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    NOXNOCTIS: no to same si mysli anarchisti, myslel jsem si to taky ale na zaklade toho ze se bavim s kazdym druhym vcetne zavislych nitrozilnich fetaku, kriminalniku a podobne jsem dosel k nazoru ze je minimalne okolnosti v dnesnim svete donuti chovat se jako ku..y .)

    kdyz je nekdo dezinformovanej nebo nema moznost konat dobro a jedina moznost je konat zlo, pak si nemuze vybirat.

    rikaji ze nemas krast ale co kdyz tezko vychazis s prachama coz ve dnesnim svete neni nic neobvyklyho? pokud nechces byt mucednik pripadne pokud se nejakym zpusobem o nekoho staras, budes se asi nejak obohacovat, treba na ukor nenazranych a bohatych.

    rikaji ze nemas smilnit ale predstavy o tom co je smilstvo nebo cizolozstvi mohou byt u nekterych krestanu podobne jako anarchofeministicke pojeti znasilneni (slysel jsem treba ze kdyz maji holka a kluk sex a holka si to zpetne prehodnoti tak, ze se ji vlastne ten sex nelibil pripadne byla ponizovana, melo by se to resit jako znasilneni.

    rika se ze se vpodstate krome sebeobrany nemas chovat nasilne k ostatnim, ale co kdyz si nejses jistej co ti ten druhej muze udelat a mas z nej strach a jina moznost neni?

    atd. atd. atd.


    ICXC: zodpovednost je zcela plnne na soudci. dopustily se snad ty holky neceho co je v ruskem zakone doslova a do pismene definovano jako zlocin? ja myslim ze ne ale muzes me opravit.
    kdyz nebudu vedet je nekdo psychopat vymykajici se vetsinovemu normalu a porusim jeho specialni pravidla, budou me soudit jako kdyby jeho "specialni pravidla" byly bezne pochopitelne pro normalni smrtelniky?

    jestlize mas treba nejaky pourazovy stav v dusledku ktereho nesmis dostat pesti a nekdo ti da facku protoze je tebou pohorsenej, jedna se o ohrozovani tveho zivota i kdyz to dotycny treba nevedel? vsichni tady maji nejaky jednoduchy nazory...
    ICXC
    ICXC --- ---
    LAUZER: to přece nebyl žádný církevní soud na těžkým hříšníkem. navíc zodpovědnost přenášíš na soudce, nikoliv na viníky...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    NOXNOCTIS: "Některá z nich byla natolik brutální a nehumání, že gulagy o proti nim byly letní dovolenou u moře v Soči. ... A toto vše provozovali Ti jež se vým životem zaslíbili Kristu... a s poženáním církevní hierarchie."

    To mě zajímá. Máš nějaké odkazy na prameny?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    NOXNOCTIS: Jojo, na východě tě šoupli do kláštera.
    Na západě tě upálili. Ale pokud tomu dáváš přednost...
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    ja jsem taky proti uvezneni tech holek z Pussy Riot, ac je fakt nemusim. je to krestansky pristup nekomu treba uplne zkazit zivot kvuli tomu ze v mladi udelal neco takovyho?

    ja si teda cenim toho (ac mi muze kdokoli VELICE snadno oponovat) ze Bibli je mozno snad vykladat i tim zpusobem ze jedina autorita na svete je Buh a cirkev muze byt jen berlicka.

    nektere filosofie a nabozenstvi jdou brat i jako cesta jak ve vlastnim srdci odmitnout "hrisny" materialni svet a cekat posledni soud az po smrti...

    (pardon moc jsem nespal)


    NOXNOCTIS: cirkev jsou jen lide, situace se v prubehu veku menila a v Bibli se pise i neco v tom smyslu ze "prijdou taci kteri budou prohlasovat ze hovori v mem jmenu ale jsou to lhari, ja prijdu zcela necekane a neohlasene". a take to ze lide jsou ze sve povahy hrisni.

    osobne ve svem srdci necitim zadnou touhu brat cokoliv co rekne nejaky "sluzebnik Bozi" stejne vazne jako by to rekl Kristus a vsadim se ze stejne jako snad ve vsech pripadech i zde neni mozno nalest nejake ultimatni reseni...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    NOXNOCTIS: Co presne shledavas zavadneho na cirkevnich veznicich? Ty byly vsude...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    NOXNOCTIS: Nebyl. Patriarcha Adrian kritizoval reformy Petra Velikého, takže ten p ojeho smti raději zabránil volbě nového patriarchy, aby mohl církev lépe ovládat. Vytvořil pak model řízení církeve v podstatě podle západního protestantského vzoru "summus episcopos", kdy de facto pozemskou hlavou církve je místní panovník. A to je dnes ruskou církví vemi kritizováno a považována za zhoubné pro církevní život mezi lety 1700 - 1917.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    MALAMUT: Co je KV?:o)
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    CHOMI: třeba v KV se na straně ambonu zpovídá :-)
    ICXC
    ICXC --- ---
    Pakistan....



    Tam je to smrtelně nebezpečná víra...
    ICXC
    ICXC --- ---
    NOXNOCTIS: Já si o špičkách pravoslavných církví kdekoliv na světě nedělám vůbec žádné iluze... Ale jsme lidé a žijeme spolu pohromadě. Jednou to jsou židi, pak černoši, pak pravoslavní a jednou to bude zase někdo jiný. A výmluva na to, že je něco u nich špatně, je prostě falešná až pokrytecká.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam