• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Krom palce nahoru a dolu by tu jeste mela byt moznost dat smutny xichtik... :-(
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Ono je to jak kdy a jaká je zrovna hladina léků... Každopádně množství léků, které ho udržují v pohodě, je už dost tristní...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GOBERS: Potkal jsem otce Pachomie na eparchiálním shromáždění v listopadu loňského roku - byl úplně v pohodě, dobře jsme si popovídali. Fysicky na tom asi není úplně nejlépe, ale celkem to zvládá. Rozhodně proti tomu, co se říká, vypadal vyýrazně lépe.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GOBERS: Je těžce nemocný, ale nese to neuvěřitelně...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    HAROLD: Jak mu vlastne je? Jeden cas jsem slysel zvesti o tom, ze uz se temer uplne odstehoval z teto reality a dimenze.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Vida, to mi připomíná, že musím Romanovi zavolat...
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    CHOMI: mne právě dostává to, že desatero je morálka B-žská a ne lidska, tj,. maxima ke které se můžu přibližovat.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID:
    ááá, otec Pachomij! To je neuvěřitelně vzdělaný a moc hodný člověk.
    Zbožštění jde ruku v ruce se snahou o mravní dokonalost ("buďte dokonalí jako můj Ortec nebeský" řekl Kristus, a to je absolutní požadavek), ale s vědomím, že ji nikdy nemohu dosáhnout. Mohu zvítězit nad každým hříchem - ale ne nad všemi. Hlavní je ale láska k Bohu a lidem (stvoření), nikoli snaha po mravní dokonalosti.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    ICXC: Bůh nás uchovej od takových konců!:o)
    Na druhou stranu v Rusku byli vždy i v nejhorších časech státní církve velicí světci slynoucí zbožností a pokorou. Tichon Zadonský, Serafim Sarovský, Theofan Zatvornik...
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    ICXC: zbožštění mi na tom přišlo nejzajímavější, protože dává lidskému životu metafysický smysl a nejde o mravní dokonalost (o kterou asi těžko i při snaze zavadím). Jasně, že se nakonec budu muset rozhodnout sám, ale mám pocit, že židokřesťanská tradice mne vyformovala a formovala i mé potřeby. a abych k ní mohl zaujmout jakékoliv stanovisko, musím se jí snažit poctivě poznat.
    Nemáte někdo elektronicky spisy o orthodoxní spiritualitě?
    Jinak díky za tipy, ozval jsem se známým religionistům, a ti řekli nezávisle na sobě jméno Roman Paďouk, jméno, které znám tak jako legendu. takže při příští cestě za rodinou do prahy bych ho snad potkal.

    ICXC
    ICXC --- ---
    SAMUELARACHNID: to je i proto, že je pravoslaví na našem území vlastně ve fázi misie. takže jsme všichni celkem hodní a vstřícní. až to tu ovládneme jako Polsko, Rusko nebo Irsko, tak začneme diktovat a ofrňovat se... ;)


    SAMUELARACHNID: A s posty opatrně. Na začátku do toho každý vlítne po hlavě a pak se diví, když po pár měsících přestane a už se k tomu nechce vrátit a ještě si to vyčítá. Důležité IMHO je to, co se nazývá theosis. K tomu patří především modlitba jako základní kámen všech ostatních ctností. Modlit se pokud možno neustále. Tak jak se o tom zmiňuje právě i Filokalie. To mě osobně při seznamování s pravoslavním před x lety přišlo asi nejzajímavější a nejtajemnější a imho to mělo největší vliv na naprosté změně mého dosavadního života a na nový začátek. Já jsem sice hříšník, ale můžu opravdu potvrdit, že ta osoba, která žila před křtem a já, jsou dvě různé osobnosti a ta první je opravdu mrtvá. A vše co se dělo před křtem, všichni tehdejší lidé, situace, zážitky, to vše je jako v mlze, jako dávný sen. Jakoby to ani nebylo. Pravoslaví ti může pomoci, můžou ti pomoci i pravoslavní. Ale nakonec budeš přeci jen stále sám v určitých momentech a rozhodování, ale my ti když tak můžeme poradit, abys sis to nakonec udělal podle svého :)
    ICXC
    ICXC --- ---
    SAMUELARACHNID: Napiš do pošty uživateli ABBA, to je pravoslavný kněz, mladý, rád si s tebou o čemkoliv popovídá.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Jasně, a nejen kněží. My se o víře bavíme rádi:o)
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    CHOMI: Zkusím se v neděli poptat
    Kupodivu právoslavní kněží fakt nekoušou a rádi vyjasňují otázky ohledně tradice...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Existuje kuchařka od mátušky Baudišové, myslím, že se dá ještě někde sehnat. U nás v kostele ji mají skoro určitě. Nebo přes internet. Je to docela dobrá kniha.
    POSTNÍ POKRMY - Baudišová, Jana; Podracká, Anna - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/postni-pokrmy-snidane-presnidavky-polevky-hlavni-jidla-ovoce-a-zelenina-sladka-jidla
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    POLICKA: Díky moc.
    neměli byste někdo nějákou "kuchařku"
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    SAMUELARACHNID: na Fb je na postní jídla skupina (i když ne moc akční): http://www.facebook.com/groups/158557844199899/
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    ještě další z dotazů.... nemáte někdo z právověrců recepty na postní vege jídla z oblasti řecka egypta apod. ?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Sofie je Boží moudrost, o níž je řeč v Knize Přísloví. Podle formulací textu se jedná o osobu a tradiční výklad je, že je to Kristus.
    Existovalo také pojetí, zdůtazňované v ruské náboženské filosofii konce 19. a počátku 20. století, že Sofie je uzosobněná Boží moudrost, ale není to Kristus. To už ale zavánělo čtvrtou osobou v trojici. Takže to nakonec bylo odmítnuto na synodě ruské církve někdy ve 40. letech jako hereze "sofiánství". Ale určitě se v tom promítlo i to, že Sofii ctili ruští emigranti na západě.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    jo jeden dotaz....
    Jaké je pojetí SophIe v právoslaví?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam