• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    CHOMI: Ačkoli ten Jan Vianey vypadá dost zbožně, takže nechci tvrdit, že musel být tak nečistý, že ho země nechce - prostě máš jen pravdu v tom, že samo netlení není ještě známkou ničeho.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Je to chrám sv. Kateřiny v Kateřinské ulici kousek nad Karlákem.
    Pravoslavný seminář jako místo formace duchovních nemáme (je ale pro naši církev na Slovensku v Prešově), ale pravoslaví tu lze studovat (i pro budoucí kněze) na Husitské fakultě UK.
    Liturgie je dopoledne a ráno z praktického důvodu: před přijímáním se nesmí od půlnoci jíst ani pít - a zkus to vydržet do 5 hodin nebo rovnou do večera.
    Jako svatí jsou ctěni ti, kdo jsou nepochybně u Hospodina, tedy ti, kdo dosáhli spasení. Nepochybně to ale můžeme říci jen o těch, kteří vyznávali víru apoštolů - tedy víru pravověrnou. Ti, kteří propadli bludu (a bludy hlásá i katolická církev) možná Hospodin ve své nekonečné milosti může také spasit - jenže to nevíme. Takže jako svaté ctíme jenom ty, kteří jsou pravoslavní. Samozřejmě, do roku 1054 byla pravoslavná celá církev, takže řada světců je pro katolíky i pravoslavné stejná, protože žili v té době. Netlení těla může taky znamenat, že zesnulý byl tak hříšný, že jej odmítá i země přijmout. A zase někteří velcí svatí se rozložili v neuvěřitelně krátké době - viz zachycení této skutečnosti v Dostojevského Bratrech Karamazových - starec Zosima.
    Mytí noho je katolický zvyk, u nás nebyl znám až do 16. století ani u katolíků, přišel snad z Itálie. S pravoslavím nemá nic společného. Vladyka Kryštof to zavedl jako novinku. Mimochodem, ty stránky www.pravoslavnacirkev.info provozuje jen úzká zájmová skupina uvnitř církve, jsou dneska už silně zavádějící a třeba o současném stavu církve vypovídají vysloveně nepravdivě. Doporučuji oficiální stránky www.pravoslavnacirkev.cz nebo rozcestník pravoslavi.cz
    OMO
    OMO --- ---
    THE_SON_OF_MAN: To je velmi stara tradice, viz Jan 13, 4-17 :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Katechetické hodiny jsou pokud vím v chrámu sv. Kateřiny, jinak to záleží na osobní domluvě s knězem.
    Slouží se tak, aby liturgie byla vždy dosloužena kolem poledne. Tedy se slouží vždy ráno či dopoledne - už od starokřesťanské doby.
    Vztah k protestantům a ostatním církvím: Záleží na tom, zda církve vyznávají víru apoštolů. ta je v nejstručnější podobě vyjádřena v nicejsko-cařihradském vyznání víry. Církeve, které jsou v tomto smyslu pravověrné, jsou považované za pravoslavné. církve, které apoštolskou víru nevyznávají jsou posuzovány v závislosti na tom, jak moc se od ní odchylují. Pokud uznávají alespoň Boha trojjediného, jsou považováni za heretiky, tedy za jinověrce (sem se vejde většina "normálních" protestantských církví). Církve, které neuznávají ani Trojici (de facto třeba dnes husité) nejsou považováni ani za křesťany.
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    HAROLD: u Ondřejova
    BUKIN
    BUKIN --- ---
    HAROLD: Náhodou nikoliv, koupil jsem naprosto záměrně...ale, bohužel nikoliv v Praze, ale v Kostomlatech....
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Nemáte čirou náhodou někdo v knihovně Florenského Ikonostas od L.Marka?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Toho Minimaxe vážně nemá smysl číst - dal jsem si ho do ignorantů...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MAXMANUS: No viz ten prvni odstavec - vetsinou se miji.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    GOBERS: btw. si rozhodně nemyslim že církevní a světské zákony jsou v souladu, pochybuju že mě nějákej fízl bude nahánět za cizoložství či masturbaci.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    GOBERS: Tak především nevím proč ten první odstavec, s tím se snad někdo nepře.
    Ad druhý, to je možná dobrá diskuze na téma odluky státu a církve.
    A možná taky na téma "kdy má kněz svojí hranici".
    Jenomže se obávám, že kněz se pohybuje v takové spirituální rovině, že tomu asi smrtelník nebude nikdy rozumět (což je součástí diskuze na téma odluka státu a církve).
    Ale neznám konkrétní světská pravidla v tomhle směru, možná by to bylo zajímavé ponaučení pro nevřícího stalinistu jakým sem já...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    MAXMANUS: V naproste vetsine pripadu jsou cirkevni a svetske zakony nejen v souladu, ale vlastne ani nejsou v kontaktu, protoze pokryvaji uplne jine oblasti. Do toho, co musi splnovat clovek, aby mohl delat pravoslavneho arcibiskupa svetske zakony nemluvi, protoze jim je to (zcela pravem) putna. Naopak kdyby mluvit chtely, bylo by tu neco zatracene spatne, to uz zname z historie celkem nedavne.

    Svetske a cirkevni zakonodarstvi se protinaji treba v otazce zpovedniho tajemstvi. A jsou situace, kdy bych jako knez byl moralne zavazan dodrzet cirkevni zakon i za cenu poruseni svetskeho a sneseni prislusne sankce.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    HAROLD: já zapoměl kde jsem, v auditku jednorožců a církevních zákonů které jsou nad zákony světskými...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Jde o to, že vladyka Kryštof čelí obvinění, která je potřeba buď prokázat nebo vyvrátit. To, jak se k tomu staví, bude řešeno i na dalším zasedání Posvátného synodu tento pátek. Tedy celá záležitost je pečlivě zkoumána a rozhodně se neschyluje k tomu, že by měla být zametena pod koberec.
    Jak tu správně upozornil ID MINIMAX, a jsem mu za to vděčen, není vladyka obviněn z porušení žádného světského zákona, násilí na ženách, pedofilie atd., ale "pouze" se jeho chování neslučuje s církevní normou vyžadovanou pro stupeň svěcení, který má. Je to jako v kterémkoli klubu: když nesplňujete podmínky pro určitou funkci, tak ji prostě nemůžete vykonávat.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    No, navic ty cirkevni zakony, zasady i etika, stejne jako cele krestanstvi tu bude i nadale v dobe, kdy z Maxmanuse nebude nic jineho nez prach a ude davno, davinko zapomenut a nebude tu nic co by jej pripomnelo. Ale koneckoncu, vzdyt tot tak sam chce, zejo.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    No, pochopitelně je každý takový zákon vysoko nad úrovní jakéhokoli světského zákona, protože neskonale převyšuje jeho platnost...
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    HAROLD: myslim tady...
    alespon je videt jak by jste si to predstavovali...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Asi jenom něco přes miliardu. Druhá miliarda má šarí'u. :)
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    Nicméně chápu že existence jakou je např. harold je zákon nějáký církve na stejný úrovni jako zákon státu, eště že je Vás tak málo...
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    ICXC: smuelarachnid o nich mluvi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam