• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    CHOMI: a všem je jasný, čím by jste ho rádi zaplňovali vy ,)
    OMO
    OMO --- ---
    CHOMI: Vim ja? :)
    CHOMI: Ja taky ne :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Demokracie určitě není hybnou silou. Ta je jen nejlepším a křesťanství nejbližším politickým systémem. ale ne silou, která je schopna dávat národy do pohybu. Alespoň ne dlouhodobě.
    Problém dnešní evropy (západu) je skutečně v tom "levičáctví", nicméně pokud by mělo být odstraněno, muselo by být nahrazeno něčím jiným. Vzniklé vakuum je třeba zaplnit.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    OMO: Já s tím nezačal:o))))
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    no, dobře, vykládá to tak, máš pravdu. Jen mi prosím připomeň: proč se o to vlastně přeme?:o)
    OMO
    OMO --- ---
    CHOMI: A nevim, papachu mam stejne rad jako stetson, k obemu mam jisty vztah :) Ruska kultura je uctyhodna, ruske statni zrizeni mi ale proste dela starosti... Ale to je tu OT, nebo snad ne? ;)
    OMO
    OMO --- ---
    CHOMI: Ten vyklad neni muj, ale Petruv, viz Sk 10, 28. To je misto, kde interpretuje to videni. A pri tom videni neni psano, ze by skutecne zabijel a jedl. Takze pro dukaz, ze Petr jedl s pohany neciste maso, musime jinam. Mas jine misto?
    OMO
    OMO --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Ján Kollár: Slávy dcera
    Předzpěv

    Ai, zde leží zem ta, před okem mým selzy ronícím,
    někdy kolébka, nyní národu mého rakev.
    Stoj noho! posvátná místa jsou, kamkoli kráčíš,
    k obloze, Tatry synu, vznes se, vyvýše pohled.
    Neb raději k velikému přichyl tomu tam se dubisku,
    jenž vzdoruje zhoubným až dosaváde časům.


    To bys ty, jakozto cesky rusofil, mel znat ;)

    A nejsem nenavistny, jen mam Krista za sveho Spasitele, tak mne irituje, kdyz si ho nekdo bere do huby kvuli politice.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: Ja mam zas za to, ze Evropa bude bud demokraticka nebo islamska. Krestanstvi v sekularni Evrope neni hybnou silou. Bud se Evropa zbavi neomarxisticke multikulti ideologie, nebo padne. Nevidim jediny duvod, proc by melo sekularni Evropu zachranovat krestanstvi. Hybnou silou Zapadu je demokracie, a to uz nekolik staleti, ne krestanstvi. Nyni se doplaci na naivitu liberalismu, ale Evropa uz strizlivi pomalu. Krestanstvi je imho v teto veci irelevantni (az na vyjimky, Polsko, Madarsko...)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: Rikal mu to z jedineho duvodu - aby se nestitil jit za pohanem Korneliem ktery k nemu poslal posly. A proto aby Petr pochopil ze spaseni je i pro pohany (pohan = nezid). Nic jineho do toho nenacpes bez toho, abys neignoroval, nebo neprekroutil, kontext cele te pasaze.
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    CHOMI: koukám změna stylu, už se nestraší komunistama?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Stejně mmám za to, že Evropa bude buď křesťanská nebo islámská, vyberte si sami, co vám vyhovujee víc. Už jsem tu napsal, že (nejen) zastánci "práv" homosexuálů si neuvědomují, že pokud rozloží křesťanství, budou tu mít islám. Jestli jim vadí, že homosexuální vztah není křesťanskou civilisací považován za normální a plnoprávny, budou tu mít islám a homosexuálové budou kamenováni.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    OMO: Lepší ruská papacha než americký stetson.
    A nejlepší je čapka s pírkem sokolím a hrdé čelo všem sráčům navzdory:o)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    ECLECTICA: zcela obecné plky
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    OMO: Tak to je docela divnej výklad. Pán mu vysloveně říká "zabíjej a jez". Nevím, jak to chceš naroubovat na styky s pohany. Ke všemu Kornélius, o kterém se mluví dál, nebyl v pravém smyslu slova pohan, ale "bohabojný", čili neobřezaný vyznavač judaismu. A s bohabojnými židé běžně obcovali.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CHOMI: ještě zcela obecně: svět je plný různých svodů, a pod záštitou orchrany a péče o duši bližních by bylo teoreticky možné prosadit cokoli - třeba zákaz prodeje víc než jednoho zákusku týdně na osobu (v rámci boje proti obžerství), zahalování od hlavy k patě (aby jeden nezhřešil myšlenkou) atd.
    Dal-li Bůh člověku svobodnou vůli a je-li vševědoucí, myslím, že konečný soud ohledně toho, kdo žil jak dobrým životem, můžete nechat na něm.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: jak psal OMO - vidění měl (o pohanech), ale vepřové nejedl, držel se židovských tradic, jako Pavel. Aspoň tak je záznam v Bibli. Jestli si někde v soukromí nedal kus bůčku, to už se nedozvíme :o)
    OMO
    OMO --- ---
    CHOMI: No jo, jenze on to Petr nejedl a pak se to vysvetlilo, jako ze nema odmitat stykat se s pohany (par versu dal, Sk 10)
    OMO
    OMO --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Omg, to je zase perla. Tak at se Srbove prichyli tam k tomu dubisku, jez vzdoruje zhoubnym az dosavade casum, ale at do toho laskave porad netahaji Krista, naseho Pana. Tohle politizovani viry mi proste otvira kudlu v kapse (vzdy a vsude, i kdyby to nakrasne rezonovalo s mymi politickymi postoji)...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LEON_KOWALSKI: A Petrovo vidění nečistých zvířat a Boží příkaz "zabíjej a jez"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam