• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    MITCHCONNOR: Hm, a jak jen tak pro zajímavost hodnotíš USA?
    MITCHCONNOR
    MITCHCONNOR --- ---
    CHOMI: ty jsi mě nepochopil, ať si jde ten rusofilní kolaborant pěkně ke svejm teokratickejm bolševickejm kamarádům...

    svý ke svym.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    MITCHCONNOR: No to máš moc idealistický představy o Rusku, ono to tam není určitě o moc svobodněější a lidi tam nešmírujou o moc míň než v USA.
    MITCHCONNOR
    MITCHCONNOR --- ---
    THE_SON_OF_MAN: jen tak dál, svý ke svejm :-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: No, jestli myslíš, ž zdravý rozum něco zmůže bez pokání, tak to s jednak moc pleteš a jednak toho moc nevíš o pokání.
    ICXC
    ICXC --- ---
    CHOMI: demokracie může fungovat jen pro relativně malou skupinu lidí, kteří projevují jakousi snahu o obecné (jejich) blaho. řecké slovo "idiot" bylo v demokraciích používáno pro typ lidí, kteří myslí jen na sebe, nic nemají a obecné blaho je jim úplně jedno. Demos vs. idios. Idiocie v tomto významu byl přirozený stav nově narozeného člověka, který se měl dostat svým vzděláním a schopnostma k tzv. "občanství", což bylo tehdy privilegium a nikoliv právo. Takové občanství pak přinášelo dost podstatné benefity. Co je ale podstatný posun a je to vlastně základní problém dnešní demokracie je to, že z privilegia ovlivňovat politiku státu, se stalo právo, které je definováno jen věkem a státní příslušností (člověk se tu narodil). To je defacto absolutní privilegium každého člověka, které sebou nenese žádnou zodpovědnost, nikdo si toho nakonec neváží a nakonec se najde větší skupina lidí, kteří najdou své mluvčí, kteří prosazují jen jejich vůli. Ze sociologického výzkumu zase víme, že nevzdělaných, omezených, neschopných a liných je vždy víc, než těch, kteří jsou vzdělaní, schopní a svými myšlenkami a prací vytváří bohatství, které se pak distrubuuje i mezi ty méně schopné (přímo nebo nepřímo). Prostě a jednoduše, dnešní demokracie si v rámci absolutních lidských práv odhlasoval mnoho věcí, které jsou v střednědobém a dlouhodobém výhledu její smrtí. Téměř každá dnešní demokracie má zcela zásadní problémy, které ji ničí. Každá západní demokracie například má nízkou porodnost a bývalé kolonistické státy zachraňují imigranti a jejich děti, ale to zase přináší nové problémy. Základní problém je chybějící nosná idea, vize společnosti. Vize "nic neřeš, hlavně se bav, protože život je krátký" je prostě smrtící a miliony lidí v Evropě jsou v tomto duchu vychovávány. Nechápu, netuším, jak tito lidé své děti budou najednou vychovávat ke zodpovědnosti a budou jím říkat o něčem, co je přesahuje a že se k máme snažit stále o dokonalost či přiblížení se tomuto přesahu a že společnost je právě projevem této snahy.

    A nemluvme tu o Anglii, Francii, Itálii či Španělsku - z těchto států emigrují statisíce lidí každý rok, protože se tam už nedá žít a na jejich místo přichází jiní, z jiné kultury, o které se musí stát chvíli starat, aby z nich vůbec něco nakonec bylo. Znám desítky lidí ze Západu, kteří nechtějí mít se svou vlastní nic společného, protože nesouhlasí s tím, jak tam vládne jejich vláda a jak většina prohlasovává věci, které vše činí ještě horší pro člověka, který od státu nic nechce a chce se o o své záležitosti a lidi kolem sebe postarat sám.
    ICXC
    ICXC --- ---
    LEON_KOWALSKI: Vem si, že třeba když padl Řím a římská říše pokračovala na Východě, tak to byl jasnej aristokratický model. Justinianův kodex je plný privilegií římských občanů a kdo není občan, je vlastně méněcenný a navíc - každý občan musí být pokřtěn. To se vážně nedá srovnávat, přitom ty říše dokázaly vládnout světu tisíce let. Nemyslím si, že dnešní moderní demokracie bude mít tak dlouhou historii jako tyto historické režimy. Spíš si myslím, že se demokracie opět brzy posune do nějaké formy totality. Ostatně už se tak nenápadně děje... jen je to pomalu a postupně a lidi mají pořád, co jíst, takže to neřešej, protože si myslí, že se jich to netýká.
    ICXC
    ICXC --- ---
    LEON_KOWALSKI: V Římě přeci nebylo všeobecné volební právo, byl to spíš aristokratický model, jasná vertikála moci a ten, kdo měl největší podporu armády byl císař obklopen svou "mafií"? Řím a dnešní demokracie se nedá vůbec srovnávat.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Netreba cinit pokani, staci zacit pouzivat zdravy rozum. Jestli si myslis, ze pokani a modlitby neco spravi, klidne si to mysli dal.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Řecko? Asi myslíš Athény, že? No, na úrovni komunální politiky to jakž takž může fungovat.
    ale jinak si spíš myslím, že demokracie může fungovat i dlouhodobě jako systémvlády. Ale je to jen forma, která musí mít duchovní obsah.
    OMO
    OMO --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Hele, a uz jsi nekde aspon v katechumenatu?
    OMO
    OMO --- ---
    THE_SON_OF_MAN: No v cestine jsme se ucili, ze dubiskem se rozumi velika Rus, nadeje vsech slovanu. To jste nebrali? A to o tom Irenejovi, ja o nem slysel od tebe poprve, v pravoslavi se tolik nevyznam, svou oddanou viru ve spasitelske dilo naseho Pana praktikuji jinde. Ale vis co, to mas jedno, uz na to radsi nereaguj.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    ICXC: krátkodobý? A co antický Řím a Řecko?
    ICXC
    ICXC --- ---
    CHOMI: to si třeba nemyslím. že demokracie je nejbližší křesťanství. navíc demokracie je historicky vcelku krátkodobý experiment a téměř každá demokratická země nakonec skončí bankrotem nebo totalitou. Spíš je to aristokracie.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Tak Francouzi, dánové a Holanďani bojovali taky docela zaloužile. Ostatně i Belgičani - slavné valonské pluky.
    Ve Francii bylo nějaké partyzánské hnutí, ale celkově to bledne ve světle vichistické armády a SS divise Charlemagne.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: já nemluvil o demokracii. Ad Polácí - ti bojovali od středověku, Řekové ti měli své slavné válečnické předky, Jugoslávie nevím. Takže sice neměli zbraně na stejné úrovni, ale měli "bojového ducha", teda aspoň Poláci 100%

    Nicméně - všichni byli obsazeni, a ve Francii bylo taky široké partyzánské hnutí, nepletu-li se.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: To, ze basty demokracie rychle padly je ale preci zcela irelevantni.... no to je jedno.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LEON_KOWALSKI: A od Polska, Jugoslávie a Řecka?
    Navíc tebou uvedené státy podporovala Anglie a Francie a neútočilo na ně paralelně Itálie a Bulharsko či SSSR. Mně se totiž skoro zdá, že na západě ty demokratické státy padly celkem rychle - na oozdíl od těch nedemokratických... Takže opravdu to demokracií nebude.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: tak co bys asi čekal od Beneluxu, Dánska a Norska? Srovnávat jejich tehdejší armádu a Hitlerovou mašinérií, to je jako očekávat že by Blšany mohli porazit Real Madrid, případně že sousedovic kráva Stračena vyhraje Velkou pardubickou :o)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Popravdě - rozhodující vítězství byla vybojována na východě ještě před příchodem jediného amerického vojáka do Evropy. Ano, zásobování meateriálem, jistě. ale umírali Rusové.
    Demokratické země a SSSR?
    Tak to asi ne. Polsko, Jugoslávie a Řecko rozhodně demokratické nebyly, spíš měly dost blízko k fašismu. A s těmi měli nacisté nejvíc problémů. Takové bašty demokracie jako Francie, Benelux, Dánsko a Norsko se zhroutily velmi rychle. Takže ono to nebude tou demokracií, daleko spíš vlastenctvím a "duchovní kulturou".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam