• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Řecko? Asi myslíš Athény, že? No, na úrovni komunální politiky to jakž takž může fungovat.
    ale jinak si spíš myslím, že demokracie může fungovat i dlouhodobě jako systémvlády. Ale je to jen forma, která musí mít duchovní obsah.
    OMO
    OMO --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Hele, a uz jsi nekde aspon v katechumenatu?
    OMO
    OMO --- ---
    THE_SON_OF_MAN: No v cestine jsme se ucili, ze dubiskem se rozumi velika Rus, nadeje vsech slovanu. To jste nebrali? A to o tom Irenejovi, ja o nem slysel od tebe poprve, v pravoslavi se tolik nevyznam, svou oddanou viru ve spasitelske dilo naseho Pana praktikuji jinde. Ale vis co, to mas jedno, uz na to radsi nereaguj.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    ICXC: krátkodobý? A co antický Řím a Řecko?
    ICXC
    ICXC --- ---
    CHOMI: to si třeba nemyslím. že demokracie je nejbližší křesťanství. navíc demokracie je historicky vcelku krátkodobý experiment a téměř každá demokratická země nakonec skončí bankrotem nebo totalitou. Spíš je to aristokracie.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Tak Francouzi, dánové a Holanďani bojovali taky docela zaloužile. Ostatně i Belgičani - slavné valonské pluky.
    Ve Francii bylo nějaké partyzánské hnutí, ale celkově to bledne ve světle vichistické armády a SS divise Charlemagne.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: já nemluvil o demokracii. Ad Polácí - ti bojovali od středověku, Řekové ti měli své slavné válečnické předky, Jugoslávie nevím. Takže sice neměli zbraně na stejné úrovni, ale měli "bojového ducha", teda aspoň Poláci 100%

    Nicméně - všichni byli obsazeni, a ve Francii bylo taky široké partyzánské hnutí, nepletu-li se.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: To, ze basty demokracie rychle padly je ale preci zcela irelevantni.... no to je jedno.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LEON_KOWALSKI: A od Polska, Jugoslávie a Řecka?
    Navíc tebou uvedené státy podporovala Anglie a Francie a neútočilo na ně paralelně Itálie a Bulharsko či SSSR. Mně se totiž skoro zdá, že na západě ty demokratické státy padly celkem rychle - na oozdíl od těch nedemokratických... Takže opravdu to demokracií nebude.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: tak co bys asi čekal od Beneluxu, Dánska a Norska? Srovnávat jejich tehdejší armádu a Hitlerovou mašinérií, to je jako očekávat že by Blšany mohli porazit Real Madrid, případně že sousedovic kráva Stračena vyhraje Velkou pardubickou :o)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Popravdě - rozhodující vítězství byla vybojována na východě ještě před příchodem jediného amerického vojáka do Evropy. Ano, zásobování meateriálem, jistě. ale umírali Rusové.
    Demokratické země a SSSR?
    Tak to asi ne. Polsko, Jugoslávie a Řecko rozhodně demokratické nebyly, spíš měly dost blízko k fašismu. A s těmi měli nacisté nejvíc problémů. Takové bašty demokracie jako Francie, Benelux, Dánsko a Norsko se zhroutily velmi rychle. Takže ono to nebude tou demokracií, daleko spíš vlastenctvím a "duchovní kulturou".
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: no, vyrazne krestanske (tedy obyvatelstvo s vyrazne nadpolovicni krestanskou populaci) byly v te dobe asi vsecky evropske zeme. Vcetne Francie. Vsechny (az na specialni pripad Anglie, kde byl kral formalni hlavou cirkve) dodrzovaly prisne oddeleni cirkve od staty, byly tedy politicky sekularni (doufam, ze vnimas ten rozdil, sekularita obcanu vs. politicka sekularita statu).

    vlastenectvi hralo jiste roli. ale byl to souboj zemi demokratickych + SSSR vs. zeme nedemokraticke. studena valka to samy.

    btw i kdyby Francie byla obcansky sekularni, pricinou jejiho zhrouceni bylo rozhodne neco jineho ;)

    2. svetova podle me dopadla jak dopadla jen proto, ze se do valky zapojily USA. Pokud by pakt Molotov-Ribbentropp vydrzel do konecneho zniceni Nemecka, tak by konflikt imho plynule presel bud do studene valky nebo konflikt Zapad vs. SSSR. Ale to jsou jen spekulace :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Popravdě 2. světová dopadla jak dopadla jen díky tomu, že se nakonec střetl nacismus a komunismus. A pak tam byla Británie a USA, které byly výrazně křesťanské země. a nehrálo roli spíš vlastenectví než demokratismus?
    Třeba Francie se zghroutila praktickky okamžitě, a to je země, která je plánovitě zcela sekulární.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: Ja myslim, ze myslenka demokracie a svobody, je jednim z nosnych piliru zapadni civilizace (ktera vzesla z krestanstvi, o tom zadna). A je obrovskou silou, ktera davala do pohybu narody uz v minulosti. Co byla 2. svetova valka? Boj mezi svobodou a nesvobodou... svoboda nebo otroctvi. Demokracie nebo diktatura. Cim byla studena valka? To same... na spici toho vseho nabozenstvi zkratka nestalo.

    Pokud v budoucnu budou krestane tento pilir podporovat proti islamu, v poradku. Vysledekm by ale mela byt Evropa sekularni, nikoliv krestanska (ve smyslu principu oddeleni cirkve od statu...coz je btw vynalez krestanu).
    OMO
    OMO --- ---
    CHOMI: Jo, a ja si myslim, ze levicactvi (solidarita, spolecenska spravedlnost) je prave krestanstvi bliz, nez pravicactvi (sobectvi, individualismus). Ale je otazka, jak ktery z tech pojmu definujes.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    CHOMI: kvůli bůčku :o))) CHOMI:
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    CHOMI: a všem je jasný, čím by jste ho rádi zaplňovali vy ,)
    OMO
    OMO --- ---
    CHOMI: Vim ja? :)
    CHOMI: Ja taky ne :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Demokracie určitě není hybnou silou. Ta je jen nejlepším a křesťanství nejbližším politickým systémem. ale ne silou, která je schopna dávat národy do pohybu. Alespoň ne dlouhodobě.
    Problém dnešní evropy (západu) je skutečně v tom "levičáctví", nicméně pokud by mělo být odstraněno, muselo by být nahrazeno něčím jiným. Vzniklé vakuum je třeba zaplnit.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    OMO: Já s tím nezačal:o))))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam