• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: Diky za odkazy, rad si Ustavu a dalsi dokumenty projdu.

    Nejsem si vedom, ze bych neco banalizoval. Jak se otec Marek citil je irelevantni. Mozna jeho nevhodne chovani vuci nadrizenemu biskupovi vysvetluje, ale neomlouva jej.

    Divas se na lidi, kteri jsou takzvane na "strane" Simeona? Takzes byl treba v Brne? Ted v nedeli tam Siemon slouzil msi a ja si nevsiml zadnych zoufalcu nebo bafunaru... Podle par lidi si delas nazor na vsechny, kdo nejsou verejne s otcem Markem. Takhle to ale nefunguje...

    Stejne tak nefunguje tve subjektivni rozliseni my (slusni a zbozni lide) a oni (zli a bezbozni). chapu, ze kdyz jsi do veci tak zainteresovany, tak emoce casto zastrou rozum, ale chtelo by to asi cimrmanovsky krok stranou a ziskat trochu nadhled. Hazeni vsech pravoslavnych vericich, kteri s tebou nesouhlasi, nebo jsou na Simeonive "strane" fakt neni na miste.

    Souhlasim se SON_OF_MAN. Na obou stranach emoce a obvineni, ale fakta zadna...tak to proste je. Misto nejake snahy o vecny pristup s nadhledem tu jasne rikas, ze "ti druzi" jsou spatni, coz podle me neni to prave orechove.
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    Otec Jan by jistě nic nenamítal ...

    ICXC
    ICXC --- ---
    A není to Symeon ale Simeon! Píšu ti to už podruhé.
    ICXC
    ICXC --- ---
    THE_SON_OF_MAN: no schválně... Proč asi? Komu vadí o. Marek? Lidem kteří chtějí změnu nebo lidem kteří chtějí staré (ne)pořádky? Možná tak dva tři měsíce se všemi informacemi a začal by ses orientovat... Ale já opravdu nemám čas ani chuť ti tady vysvětlovat to, co již mnohokráte zaznělo, ale Kryštofovce a vlastně i tebe fakta nezajímají. Naprosto jsi přijal jejich verzi a nejsi ochoten pochopit, že lžou.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: my taky nevíme, proč to vl. simeon tvrdí.
    CALE
    CALE --- ---
    Mohl byste mi někdo prosím doporučit pravoslavné forum v češtině/slovenštině, kde bych se dokázal o věcech, praktikách, službách, tipiku, pravidlech pravoslaví apod. dozvědět více? Tady mi pšenka jak vidím nepokvete (myšleno tak, že zde se nevěnujete misiím ale špinění pravslaví, hledání zla a nikoliv dobra což je celkem důležitá a podstatná vlastnost pravoslaví) a spíše se mi slušně řečeno dělá špatně z toho jak se vyjadřujete a co řešíte.
    Předem opravdu děkuji za doporčení.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Ptal jsem se tě a ty jsi mi napsal, že pravoslavný nejseš.
    ICXC
    ICXC --- ---
    A ano, v církvi je hodně fanatiků a všeho schopných podnikovou, nemluvě o bejvalych a možná i současných agentech tajných služeb různých států. Vyčistit tento chliv je práce na několik let. A samozřejmě že tato skupina se až fanaticky brání, aby byla odsunuta na okraj či ven církve. 13 let práce Pulce a jeho lidi se nedá jen tak zrušit. V naší církvi žádná sametová revoluce neprobíhá a ani neproběhne. Vše by bylo Ale úplně někde jinde, kdyby Simeon nedělal problémy a neustále neškodil.
    ICXC
    ICXC --- ---
    Jo je. Jen pro pořádek a už mě to fakt sere! Pulce nikdo nesestrelil! On sám z vlastní vůle ABDIKOVAL! Svědectví o tom, že je to starej kurevnik je mnoho. Chceš snad jmenovat všechny kdo svedcili proti němu a potvrzovali podezření?
    Dále. O. Marek byl jmenován nejvyšší autoritou církve. Simeon nemá pravomoc jej suspendovat. Prostě nemá. Metropolita není papež. Navíc ta suspendace byla prohlášena nejvyšší autoritou církve za od počátku neplatnou. Pod tento "nalez" se podepsal i sám Simeon.

    Dále, veřejnost nemá šanci pochopit o co vlastně jde. A vlastně je to jedno. Vůči veřejnosti nemá naše církev žádnou povinnost. Je to vnitřní záležitost.
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    je to marný, je to marný, je to marný ...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Tak to zase prrr. Víš kdo dal do televize ta obvinění na vladyku? Nevíš. My to aspoň tušíme a strana slušných lidí to rozhodně nebyla. My bychom v životě tohle veřejně nepropírali.
    Ostatně - co je veřejnosti do toho? Byl porušen nějaký zákon? Nebyl. Tak to opravdu nemusí nikoho zajímat, je to jen a jen naše vnitřní věc.
    Fascinuje mě, jak ty, nepravoslavný a v církvi nežijící, máš na tuto věc jasné názory. Já bych v životě neměl to chucpe komentovat tímto způsobem situaci u tebe ve škole nebo na pracovišti nebo v tvojí odbočce spolku zahrádkářů.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    THE_SON_OF_MAN: ty jsi vážně naivka ... špinavé prádlo se pere doma. když už nějakej dementní fracek (všimněte si, že okolí teplického nejmenuji) s něčím vyleze ven a začne s tím mávat všade kolem, pak nezbývá, než se k tomu postavit tak, aby škoda byla co nejmenší ... ale určitě nebudu vytahovat jen tak mýrnyxtýrnyx všecko co a čím řeším ... a mimochodem - když už tak voláš po razantním postupu - víš, co se stane, když šlápneš těžkou botou s hrubou podrážkou do lejna? nebudu tě napínat - máš ho celý ...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Ale tak jasne, oni si kvuli tobe poridi vlastni televizni kanal a budou vydavat kazdeho pul dne svodku udalosti i s notarsky overenemy kopiemi vsech dokumentu a zpravami od forenznich vysetrovatelu.
    ICXC
    ICXC --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Ale tak chápeš, pane, že tobě ty podstatné fakta chybí a dostal jsi v televizi jen pár faktů vytržených z kontextu a sestavených a vybraných tak, aby o. Marek vypadal jako megapadouch. Důkazy jsou, je podáno mnoho trestních oznámení. O. Marek nemůže v průběhu vyšetřování takové věci komentovat a nikde nemá ani povinnost zveřejňovat důkazy pro lidi jako jsi ty.

    Nemá.
    Ničeho.
    Nejsou.
    Nic.
    Není.

    Moskva respektuje, Konstantinopol má nějaké mocenské ambice (ale to je takto už dlouhá léta. A jednou tlačí Rusové, a pak zase Turci)

    Nemají.
    Nemýlil.
    ICXC
    ICXC --- ---
    Simeona jsem měl ještě v květnu v úctě, ale to jsem mnoho nevěděl. Teď už vím a můžu s klidem napsat, že celý ten rozvrat je Simeonovo dílo...
    ICXC
    ICXC --- ---
    ICXC: navíc je Simeon i usvedceny lhář...
    ICXC
    ICXC --- ---
    Jděte moralizovat někam jinam. Víte oba dva PRD... Vidíte něco v televizi a hned máte jasno. Simeon jedná společně s Kryštofem za zády ostatních biskupů se všemi sousedními církvemi a všude lžou a pomlouvají. Je to už mezinárodní bitva biskupů, kteří už bojují za jediné - autokefalitu.

    O. Marek je svéráz, ale není to svině. Vlk do stáda oveček nepřijde jako vlk, ale v přestrojení za beránka.
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    THE_SON_OF_MAN: aneb za každou cenu chci mít svůj absolutně subjektivní pohled absolutně objektivní a apriori nepřijímám cizí náhledy, neb jsou subjektivní ... :-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Metropolita je první mezi sobě rovnými biskupy. V jiných eparchiích nemá pravomoci, pouze ve své.
    Zde máš církevní ústavu http://pravoslavni-obec-bilina.webnode.cz/...ava-pravoslavne-cirkve-v-ceskych-zemich-a-na-slovensku/
    a zde kánony http://www.pravoslavi.cz/download/data/kanony.htm#Biskup
    Najdi v nich jediný článek, který hovoří o tom, že metropolita sám má biskupské pravomoci v jiné eparchii. Já jsem nic takového nenašel.
    Vl. Simeon opakovaně zasahoval v naší eparchii, proti čemuž eparchiální rada důrazně protestovala. Je dobře, že o. Marek se proti tomu postavil Byť uznávám, že poněkud nevhodně.
    Z toho, jak se vyjadřuje obvykle většina členů jedné strany vyplývá docela dost.
    o. Marek si na vl. Simeonovi nevybíjel zlost, ale reagoval na konkrétní případ, kdy vladyka napsal káravý list o. Markovi, ale napřed jej rozeslal jiným lidem a o. Marek se to dozvěděl až poté. A bylo by dobré, kdybys nebanalizoval situaci, v jaké o. Marek byl, protože víš houby, jak se cítil.
    Když se dívám na lidi, kteří jsou na straně vl. Simeona, tak tam v drtivé většině jsou hodně velcí zoufalci, bafuňáři a kněží, ke kterým bych se styděl poslat kohokoli, kdo se zajímá o pravoslaví.
    Na opačné straně jsou většinou slušní a zbožní lidé.
    Já ty lidi znám a vím o čem mluvím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam